Stapelgoede boeken
Op onze nachtkastjes liggen stapels goede voornemens. Mooie, inspirerende boeken die het lezen meer dan waard zijn, waar we op 1 of andere manier niet aan toekomen. En met de zomervakantie in het verschiet, is dit het moment om deze stapel af te stoffen en een paar van die goede voornemens in de koffer te stoppen. In dit blog nemen we jullie graag mee in welke boeken wij deze zomer zeker zullen gaan lezen. Uiteraard boeken met een creatieve inslag, maar allemaal weer op een andere manier. Laat je inspireren en wie weet komen er boeken aan bod die ook op jouw paklijst belanden.
Playmode van Barbara Tammes
Barbara Tammes heeft het creatieve proces onderzocht en haar bevindingen opgeschreven én getekend in het boek. Barbara legt je uit hoe creativiteit nu precies werkt. Wat er in je hersenen gebeurt, hoe je kunt schakelen in je manier van denken, en wat handige trucs en manieren zijn om in de zogenaamde 'playmode' te komen. Mensen die in hun playmode zitten, geven zichzelf de ruimte om te experimenteren, ze spelen met mogelijkheden, verwachtingen en regels. Ze zijn niet bang om fouten te maken en kijken vooral naar wat er te winnen is. Een heel aanstekelijke mix van fijn opgeschreven theorie en praktische oefeningen om mee op te warmen of anders naar dingen te kijken. We vinden het mooi dat het boek (anders dan we verwachtten) lekker strak in zwart-wit is vormgegeven, met simpele lijntekeningen door Barbara zelfgemaakt ertussen.
Het grote fröbelboek voor adviseurs van Ben Kuiken en Marijne Vos
Ben en Marijne hebben een verrassend vormgegeven boek gemaakt over speelruimte creëren in organisaties Doe jij dat nog wel eens, spelen? En fröbelen? Of is je werk daar te serieus voor? Op het eerste oog is dit misschien een beetje een bijzonder boek door de lay-out. Wij zijn echter echt fan! Je vindt er talloze leuke werkvormen en interviews met veranderaars zoals Jaap Boonstra en Shirine Moerkerken. Het boek zit boordevol tekeningen en heeft daardoor een hele eigen uitstraling gekregen. Want ons betreft is dit een ware bron van inspiratie waar je kriskras doorheen kunt gaan om zo allerlei nieuwe ideeën op te doen. Het boek weegt wel wat door de dikke kaft maar wat ons betreft een echte must-read deze zomer.
Brainstormen: het ultieme handboek van Koen de Vos
Brainstormen. Wij doen het met studio stapelgoed regelmatig. En we lezen er dus ook graag over. Wij hebben het handige boek van Koen uit 2006. Maar ook de nieuwe editie die een complete make-over heeft ondergaan. In deze versie is er meer aandacht aan wetenschappelijke inzichten over brainstormen, steeds vertaald naar de praktijk. De 2e editie bevat zo'n 100 brainstormtechnieken (de eerste editie 40). In het kader van de kracht van de herhaling, is de vakantie wat ons betreft een mooi moment om dit boek er weer eens bij te pakken. De praktische tips, technieken en inzichten om alleen of met een groep te brainstormen, zijn immers tijdloos. Daarnaast daagt het boek je ook uit om na te denken over een eigen sausje en daarmee de werkvormen net iets actueler te maken. Het boek kan wat ons betreft visueel gezien nog wel wat aandacht gebruiken.
Creativity A short and cheerful guide van John Cleese
We kennen John Cleese natuurlijk van Monthy Python, Fawlty Towers en de vele films waarin hij heeft gespeeld. Verder heeft John Cleese Rechten in Cambridge gestudeerd, is hij Rector geweest van de Universiteit van St. Andrews in Schotland en heeft hij meerdere doctoraten behaald. In dit boekje van ruim honderd pagina met een groot lettertype zet John Cleese zijn visie over creativiteit neer. Hij bepleit dat iedereen creatief kan zijn en dat creativiteit een 'skill' is. Iets wat iedereen zich eigen kan maken. John Cleese onderbouwt zijn visie op een prettige en toegankelijke manier met de nodige humor. Dit boekje past zelfs in je handbagage.
"There's a myth that creativity is something you have to be born with. This isn't the case. Anyone can be creative." - John Cleese
Marketing Design met Customer Journey Mapping van Eveline van Zeeland
Het boek ‘Marketing Design met Customer Journey Mapping’ is verkozen tot het beste marketingboek van 2020. Het boek gaat over het begrijpen van je klanten én het ontwerpen van creatieve oplossingen voor je doelgroepen. Eveline van Zeeland legt in het boek de nadruk op het ontwerpende en creatieve karakter van marketing. En dat is precies de reden waarom dit boek op onze wishlist is beland. Het is mooi vormgegeven, bevat aansprekende visualisaties en inspirerende (design) voorbeelden. Het boek begint met wat theoretische onderbouwing. Maar niet te lang, want het doel is om er vooral lekker praktisch mee aan de slag te gaan en de (klant)beleving een beetje beter te maken. Dat maakt dat dit boek zeker meegaat in onze koffer!
Corporate Rebels van Joost Minnaar en Pim de Morree
Joost Minnaar en Pim de Morree, beter bekend als de Corporate Rebels, zijn op een missie om een revolutie te ontketenen in de manier waarop we werken. In de zomer van 2015 zegden Joost en Pim hun veelbelovende, maar frustrerende banen op om de ruim honderd namen op hun bucketlist van ’s werelds meest inspirerende organisaties, managementgoeroes, vooraanstaande wetenschappers, tegendraadse ondernemers en CEO’s te spreken. Ze bezochten 5 werelddelen en meer dan 30 landen, ruim 100 pioniers en hebben meer dan 1000 interviews afgenomen. De bucketlijst van Joost en Pim met mensen en organisaties die ze hebben bezocht of nog willen bezoeken is veelbelovend.
‘Ze noemen zich Corporate Rebels, maar je zou hen ook ontdekkingsreizigers kunnen noemen: op zoek naar het ultieme werkgeluk’, aldus Het Financiële Dagblad. Kortom, het ultieme boek voor met de voetjes in het zand!
Ben je enthousiast geworden over het (samen) lezen van boeken? Wij geven je talloze tips voor het organiseren van een eigen leesclub in ons e-book Stapel op boeken

Creativiteit wordt vaak geassocieerd met kunstenaars, uitvinders of briljante geesten die ‘geniale ingevingen’ lijken te hebben. Maar neurowetenschap laat iets anders zien: creativiteit is geen mysterieus talent, maar een proces in je brein – en iedereen heeft het in zich. Ook binnen organisaties is creativiteit onmisbaar. Het zorgt voor innovatie, probleemoplossend vermogen en vernieuwing. De grote vraag is dus niet: “Wie is creatief?” maar: “Hoe kunnen we creativiteit activeren – bij onszelf én in onze teams?” In deze blog duiken we in het brein, én in de werkvloer. Hoe werkt creativiteit neurologisch? En wat kun je als organisatie doen om die creatieve vonk te laten overslaan.

We zijn van nature gewoontedieren. Ook in ons denken. We zoeken automatisch naar logische, voor de hand liggende oplossingen. Handig in de meeste situaties – maar funest als je écht iets nieuws wilt bedenken. Dat is waar lateraal denken in beeld komt. Een creatieve denktechniek die je helpt om vastgeroeste patronen te doorbreken en verrassende invalshoeken te vinden. Maar wat is lateraal denken precies? Hoe werkt het in ons brein? En hoe pas je het toe in een organisatie of team

Bij studio stapelgoed geloven we dat de beste sessies ontstaan wanneer deelnemers écht eigenaar zijn van wat er gebeurt. Wij ontwerpen sessies waarin mensen zelf keuzes maken, hun eigen route bepalen en actief bijdragen aan het proces. Waarom? Omdat autonomie zorgt voor betrokkenheid, creativiteit en duurzame impact. Als deelnemers zelf regie hebben, voelen ze zich verantwoordelijker en wordt de sessie veel meer dan alleen een moment—het wordt iets wat blijft hangen. Maar hoe zorg je ervoor dat je als begeleider niet onbewust de autonomie wegneemt?

Loop een willekeurige stad in en je ziet ze overal: van die grijze, saaie muren die niets vertellen. Bij studio stapelgoed hebben wij we voorliefde voor streetart en graffiti. Dat je op een straathoek opeens een gigantisch kleurrijk kunstwerk tegenkomt, een verborgen muurschildering die een verhaal vertelt of een klein aanplakbiljet dat je aan het denken zet. Streetart is veel meer dan verf op een muur. Wat streetart zo bijzonder maakt, is dat het je op een onverwachte manier kan raken. Het is kunst die niet in een museum hangt, maar onderdeel is van het dagelijkse leven. En dat maakt het zo toegankelijk en inspirerend.

Innovatie klinkt misschien als iets groots en ingewikkelds, maar vaak begint het juist met kleine veranderingen in de dagelijkse praktijk. Denk aan een nieuwe manier van samenwerken, een slimme oplossing voor een terugkerend probleem of een creatieve twist in je productaanbod. Het punt is: iedereen kan innoveren! Maar hoe zorg je ervoor dat je team zich vrij voelt om met nieuwe ideeën te komen? Hier zijn vijf praktische tips om innovatie in je team aan te wakkeren – inclusief inspirerende voorbeelden uit de praktijk.

Ken je dat gevoel dat je iets beter onthoudt als je er een plaatje bij hebt gezien? Dat is geen toeval. Dit fenomeen wordt het Picture Superiority Effect genoemd: beelden worden beter onthouden dan woorden. In ons brein worden visuele prikkels namelijk sneller verwerkt en sterker opgeslagen dan tekstuele informatie. En dát is precies waarom we bij studio stapelgoed zo’n grote liefde hebben voor visueel vormgegeven ontwerpen en graag werkvormen zoals associatiekaarten en tekenen inzetten.

Creativiteit voelt vaak als iets onbeperkte vrijheid om te maken wat je wilt, zonder regels of grenzen. Maar juist beperkingen kunnen een katalysator zijn voor de meest verrassende ideeën. Dit principe noemen we creative constraint: door jezelf beperkingen op te leggen, dwing je jezelf om anders te denken en nieuwe oplossingen te vinden. Wij hanteren dit dan ook regelmatig bij onze eigen sessies.

Bij studio stapelgoed geloven we dat aanwakkeren van de creativiteit van evident belang is om te komen te nieuwe ideeën. Daarvoor hoef je niet meteen een brainstorm van een dag(deel) te organiseren, maar kan de inzet van simpele werkvormen nét voor dat extra impuls zorgen.
In dit blog verzamelden wij onze favoriete werkvormen die je eenvoudig kunt inzetten. Werkvormen die weinig voorbereiding vragen en die je eigenlijk op ieder moment kunt gebruiken

Je hebt een sessie voorbereid, je hebt er zin in, je start vol energie en dan merk je het. De energie in de groep is laag, deelnemers doen niet echt mee, reageren lauw of haken zelfs af. Ai. Niet helemaal wat je voor ogen had. Wat nu? Geen paniek! Er zijn manieren om de energie terug te brengen en je deelnemers weer in de flow te krijgen. Maar eerst: hoe ziet afhaken er eigenlijk uit?