Stapelgoede podcasts over creativiteit

Vergeet YouTube, je stapel ongelezen boeken en je favoriete radiozenders. Start met podcasts luisteren want dat is de perfecte combinatie! En we hebben goed nieuws: het luisteren van podcasts stimuleert ook nog eens je creativiteit. Als je luistert, vorm je zelf actief visualisaties bij wat je hoort. Het spreekt tot de verbeelding. Daarnaast is het een heel direct medium. Het luisteren naar podcasts doe je namelijk meestal alleen, eventueel met een koptelefoon op. Dit zorgt voor een intieme sfeer waardoor de woorden binnenkomen: je wordt echt betrokken bij een verhaal of gesprek. Bij studio stapelgoed is het luisteren van podcast inmiddels een ware verslaving. En jij? Nog niet begonnen? Deze vakantie is hét moment voor je eerste stappen in podcastland. Hieronder onze zomerfavorieten.


Dit komt nooit meer goed!
Malou Holshuijsen (1987) schreef het boek Zachtop lachen. Haar columns verschijnen in Het Parool, Cosmopolitan en Moesson magazine en &C.. Roos Schlikker (1975) is schrijver en scenarist. Ze heeft populaire columns in het Parool en Libelle. Roos en Malou gaan op zoek naar non-succesverhalen. Op welk moment in je leven dacht je: Dit komt nooit meer goed!? Met oa: Kluun, Martine Sandifort, Ronald Giphart, Leo Blokhuis, Catherine Keyl en Dolly Bellefleur. Roos Schlikker: “De mooiste verhalen zijn de verhalen waarin het schuurt. In pijn zit diepgang maar ook humor en zelfs relativering. En hoop. Want meestal komt het stiekem uiteindelijk goed. En als niet, dan toch.”
 
De Wereld van Sofie - Het geheim van creativiteit (aflevering 2021-06-25)
Sofie Lemaire en haar team gaan elke week op zoek naar antwoorden op grote en minder grote levensvragen. In de aflevering van 25 juni zoomt Sofie in op creativiteit. Weinig zo mysterieus als onze creativiteit. Wat gebeurt er wanneer iemand een idee krijgt? Waarom heeft de éne altijd wel een oplossing in gedachten en worstelt de andere bij élke creatieve uitdaging? En: kan je leren creatief te zijn? Antwoorden vind je in deze podcast!
 
Innovatie Wasstraat
Kim Spinder is innovator, dwarsligger, veranderaar en piraat. Ze is een veelgevraagd spreker en gooide hoge ogen met haar TED talk 'Let's quit mail and be a pirate'. Kim Spindergaat voor haar podcast in gesprek met experts om achter hun innovatie geheimen te komen. Je hoort ideeën over hoe je werk anders kan en frustratie waarom dat nog niet is gebeurd. Met inmiddels zo’n 85 podcasts, staat de Innovatie Wasstraat garant voor uren luisterinspiratie.
 
Creative Minds Podcast
Creative Minds Podcast is een podcast over, door en met gepassioneerde creatieven. Tijdens deze gesprekken bespreken gasten uit de creatieve sector hun (soms pijnlijke) ervaringen met Niels De Keukelaere en delen zij waardevolle tips. De gasten variëren van acteurs tot beeldhouwers, van muzikanten tot kunstschilders. Wees gewaarschuwd: het gaat alle kanten op. Maar interessant is het altijd!
 
Chaos in de orde
Rachel Levi is expert in het veranderen van organisaties in vooruitstrevende werkplekken. In 2020 werd ze in de media uitgeroepen tot opkomend podcast talent. Rachel is al jaren gefascineerd door de taaie, bureaucratische cultuur in organisaties. We creëren een systeem van regels en protocollen en verliezen onze creativiteit. Tijd om Chaos in die Orde te brengen. Maar hoe? Volg Rachel in haar zoektocht. Inmiddels zijn er 30 aflevering te vinden.

Je vindt bovenstaande podcasts in apps zoals Spotify, Google Podcasts of Apple Podcasts. Met deze apps kun je de podcasts ook downloaden voor offline gebruik. Naast de hierboven uitgelichte podcast-apps zijn er veel alternatieven te vinden in de App Store (Apple) of Play Store (Google). Zoek daarvoor op de zoekterm podcast.

door studio stapelgoed 28 april 2025
In veel teams heerst een subtiele vorm van stilte. Niet omdat mensen geen ideeën hebben, maar omdat ze niet durven spreken. Uit angst om als lastig, dom of te kritisch gezien te worden. En juist daardoor lopen we als teams en organisaties talloze kansen mis. Innovatie floreert namelijk niet in stilte, maar in een cultuur waar mensen zich veilig voelen om zich uit te spreken. Dat is waar psychologische veiligheid in beeld komt.
door studio stapelgoed 21 april 2025
Creativiteit wordt vaak geassocieerd met kunstenaars, uitvinders of briljante geesten die ‘geniale ingevingen’ lijken te hebben. Maar neurowetenschap laat iets anders zien: creativiteit is geen mysterieus talent, maar een proces in je brein – en iedereen heeft het in zich. Ook binnen organisaties is creativiteit onmisbaar. Het zorgt voor innovatie, probleemoplossend vermogen en vernieuwing. De grote vraag is dus niet: “Wie is creatief?” maar: “Hoe kunnen we creativiteit activeren – bij onszelf én in onze teams?” In deze blog duiken we in het brein, én in de werkvloer. Hoe werkt creativiteit neurologisch? En wat kun je als organisatie doen om die creatieve vonk te laten overslaan.
door studio stapelgoed 14 april 2025
We zijn van nature gewoontedieren. Ook in ons denken. We zoeken automatisch naar logische, voor de hand liggende oplossingen. Handig in de meeste situaties – maar funest als je écht iets nieuws wilt bedenken. Dat is waar lateraal denken in beeld komt. Een creatieve denktechniek die je helpt om vastgeroeste patronen te doorbreken en verrassende invalshoeken te vinden. Maar wat is lateraal denken precies? Hoe werkt het in ons brein? En hoe pas je het toe in een organisatie of team
door studio stapelgoed 7 april 2025
Bij studio stapelgoed geloven we dat de beste sessies ontstaan wanneer deelnemers écht eigenaar zijn van wat er gebeurt. Wij ontwerpen sessies waarin mensen zelf keuzes maken, hun eigen route bepalen en actief bijdragen aan het proces. Waarom? Omdat autonomie zorgt voor betrokkenheid, creativiteit en duurzame impact. Als deelnemers zelf regie hebben, voelen ze zich verantwoordelijker en wordt de sessie veel meer dan alleen een moment—het wordt iets wat blijft hangen. Maar hoe zorg je ervoor dat je als begeleider niet onbewust de autonomie wegneemt?
door studio stapelgoed 31 maart 2025
Loop een willekeurige stad in en je ziet ze overal: van die grijze, saaie muren die niets vertellen. Bij studio stapelgoed hebben wij we voorliefde voor streetart en graffiti. Dat je op een straathoek opeens een gigantisch kleurrijk kunstwerk tegenkomt, een verborgen muurschildering die een verhaal vertelt of een klein aanplakbiljet dat je aan het denken zet. Streetart is veel meer dan verf op een muur. Wat streetart zo bijzonder maakt, is dat het je op een onverwachte manier kan raken. Het is kunst die niet in een museum hangt, maar onderdeel is van het dagelijkse leven. En dat maakt het zo toegankelijk en inspirerend.
door studio stapelgoed 24 maart 2025
Innovatie klinkt misschien als iets groots en ingewikkelds, maar vaak begint het juist met kleine veranderingen in de dagelijkse praktijk. Denk aan een nieuwe manier van samenwerken, een slimme oplossing voor een terugkerend probleem of een creatieve twist in je productaanbod. Het punt is: iedereen kan innoveren! Maar hoe zorg je ervoor dat je team zich vrij voelt om met nieuwe ideeën te komen? Hier zijn vijf praktische tips om innovatie in je team aan te wakkeren – inclusief inspirerende voorbeelden uit de praktijk.
door studio stapelgoed 17 maart 2025
Ken je dat gevoel dat je iets beter onthoudt als je er een plaatje bij hebt gezien? Dat is geen toeval. Dit fenomeen wordt het Picture Superiority Effect genoemd: beelden worden beter onthouden dan woorden. In ons brein worden visuele prikkels namelijk sneller verwerkt en sterker opgeslagen dan tekstuele informatie. En dát is precies waarom we bij studio stapelgoed zo’n grote liefde hebben voor visueel vormgegeven ontwerpen en graag werkvormen zoals associatiekaarten en tekenen inzetten.
door studio stapelgoed 10 maart 2025
Creativiteit voelt vaak als iets onbeperkte vrijheid om te maken wat je wilt, zonder regels of grenzen. Maar juist beperkingen kunnen een katalysator zijn voor de meest verrassende ideeën. Dit principe noemen we creative constraint: door jezelf beperkingen op te leggen, dwing je jezelf om anders te denken en nieuwe oplossingen te vinden. Wij hanteren dit dan ook regelmatig bij onze eigen sessies.
door studio stapelgoed 3 maart 2025
Bij studio stapelgoed geloven we dat de beste ideeën niet zomaar uit de lucht komen vallen. Creativiteit is een proces: een samenspel tussen vrij denken, kritisch kijken en praktisch uitvoeren. Eén gave manier om dit proces te structureren, komt van niemand minder dan Walt Disney zelf.
door studio stapelgoed 24 februari 2025
Bij studio stapelgoed geloven we dat aanwakkeren van de creativiteit van evident belang is om te komen te nieuwe ideeën. Daarvoor hoef je niet meteen een brainstorm van een dag(deel) te organiseren, maar kan de inzet van simpele werkvormen nét voor dat extra impuls zorgen. In dit blog verzamelden wij onze favoriete werkvormen die je eenvoudig kunt inzetten. Werkvormen die weinig voorbereiding vragen en die je eigenlijk op ieder moment kunt gebruiken
Meer posts