Stapelgoede kijktips over creativiteit

Veel van ons houden ervan om een filmpje te kijken, in de bioscoop, thuis op de bank of gewoon met de laptop op schoot. Het kijken van films is een enorm populair tijdverdrijf. Of het nu grote kaskrakers zijn, documentaires, series of misschien gewoon korte tik-tok filmpjes. Het kijken van films is echter niet alleen leuk, maar is ook daadwerkelijk goed voor je, zo blijkt uit verschillende onderzoeken. Voor ons is het vooral belangrijk dat je er inspiratie uit haalt: nieuwe ideeën, andere perspectieven en uiteraard plezier! Mocht het nu een dagje regenen tijdens de zomervakantie, of heb je behoefte aan een luierdagje vanuit je hangmat, dan hebben wij  in dit blog een aantal kijktips voor je die gaan over creativiteit.


The Creative Brain

In de film ‘The Creative Brain’ gaat neurowetenschapper David Eagleman op zoek  naar het creatieve proces van innovators. Hoe ziet creativiteit eruit? En hoe slagen we erin om creativiteit op te wekken? In tegenstelling tot wat je zou verwachten, gaat David in zijn zoektocht o.a. langs bij nano-technicus Michelle Khine. Haar lab straalt allesbehalve creativiteit uit, met allerlei ingewikkelde technologische apparatuur en amper versiering aan de muur. Toch legt zij uit hoe ze juist hier baanbrekende linken legt en waar ze geniale nieuwe technologieën bedenkt met haar team. Dit is slecht een greep uit de voorbeelden waarmee David aantoont dat creativiteit verder gaat dan kunst. Zo komen er een jazzmuzikant, architect, leraar en chef-kok aan bod. Creativiteit betekent volgens David niet iets uit niets maken, maar het iets wat al bestaat herscheppen. Creativiteit gaat daarmee over gebruiken van wat er om je heen is. 

 

Tales of creativity and play - Tim Brown

Tim Brown, President en CEO van het multidisciplinaire ontwerpbureau IDEO, vertelt hoe we het meeste kunnen leren van onze kleinste makers. Kinderen kunnen onze kijk op creativiteit bepalen door te kijken naar verkenning, bouwen en rollenspel, zoals hij uitlegde, "het gedrag van volwassenen vergeten dat onze ideeën in de weg staat. Tijdens de SeriousPlay Conference in 2008 praat hij over de sterke relatie tussen creatief denken en spelen met veel voorbeelden die je thuis kunt proberen. Ook geeft hij tips voor brainstormen en experimenteren. Wij kijken deze video altijd met een brede lach op ons gezicht en gebruiken bij studio stapelgoed een aantal van zijn werkvormen ook tijdens onze sessies.

https://www.ted.com/talks/tim_brown_tales_of_creativity_and_play?language=nl

 

Animatie Alike

Onze levensloop wordt voor een groot deel bepaald door school en werk. Tal van maatschappelijke opvattingen bepalen de inrichting daarvan. Het is wel duidelijk dat deze instellingen onze creativiteit niet altijd ten goede komen. Alike is een initiatief van Daniel Martínez Lara en Rafa Cano Méndez uit Madrid. In 7 minuten laten ze zien wat er gebeurt met ons leven wanneer creativiteit in de kiem wordt gesmoord. Ben je vader, moeder of heb je met kleine kinderen te maken? Dan is deze film een aanrader om je (weer) bewust te zijn van het belang om kinderen hun eigen gang te laten gaan.

https://www.youtube.com/watch?v=kQjtK32mGJQ

 

Het beste brein

Als arts en illusionist weet hij als geen ander wat onze hersenen registreren en hoe onze zintuigen werken. In Het beste brein van Nederland geeft Victor Mids elke week een brein-trainingen voor kandidaten en de kijkers thuis. Daarnaast is hij wekelijkste zien met fantastische straatexperimenten die inzicht geven in allerlei interessante fenomenen die met ons brein te maken hebben. In de derde aflevering onderzoekt Victor creativiteit. Kijk deze 5 minuten van dit televisieprogramma. Er zit een mooie les in voor het inrichten van jouw sessieruimte! Daarmee word je gegarandeerd een creatief genie volgens Mids.

https://www.youtube.com/watch?v=AUucOMZwlQ8



door studio stapelgoed 28 april 2025
In veel teams heerst een subtiele vorm van stilte. Niet omdat mensen geen ideeën hebben, maar omdat ze niet durven spreken. Uit angst om als lastig, dom of te kritisch gezien te worden. En juist daardoor lopen we als teams en organisaties talloze kansen mis. Innovatie floreert namelijk niet in stilte, maar in een cultuur waar mensen zich veilig voelen om zich uit te spreken. Dat is waar psychologische veiligheid in beeld komt.
door studio stapelgoed 21 april 2025
Creativiteit wordt vaak geassocieerd met kunstenaars, uitvinders of briljante geesten die ‘geniale ingevingen’ lijken te hebben. Maar neurowetenschap laat iets anders zien: creativiteit is geen mysterieus talent, maar een proces in je brein – en iedereen heeft het in zich. Ook binnen organisaties is creativiteit onmisbaar. Het zorgt voor innovatie, probleemoplossend vermogen en vernieuwing. De grote vraag is dus niet: “Wie is creatief?” maar: “Hoe kunnen we creativiteit activeren – bij onszelf én in onze teams?” In deze blog duiken we in het brein, én in de werkvloer. Hoe werkt creativiteit neurologisch? En wat kun je als organisatie doen om die creatieve vonk te laten overslaan.
door studio stapelgoed 14 april 2025
We zijn van nature gewoontedieren. Ook in ons denken. We zoeken automatisch naar logische, voor de hand liggende oplossingen. Handig in de meeste situaties – maar funest als je écht iets nieuws wilt bedenken. Dat is waar lateraal denken in beeld komt. Een creatieve denktechniek die je helpt om vastgeroeste patronen te doorbreken en verrassende invalshoeken te vinden. Maar wat is lateraal denken precies? Hoe werkt het in ons brein? En hoe pas je het toe in een organisatie of team
door studio stapelgoed 7 april 2025
Bij studio stapelgoed geloven we dat de beste sessies ontstaan wanneer deelnemers écht eigenaar zijn van wat er gebeurt. Wij ontwerpen sessies waarin mensen zelf keuzes maken, hun eigen route bepalen en actief bijdragen aan het proces. Waarom? Omdat autonomie zorgt voor betrokkenheid, creativiteit en duurzame impact. Als deelnemers zelf regie hebben, voelen ze zich verantwoordelijker en wordt de sessie veel meer dan alleen een moment—het wordt iets wat blijft hangen. Maar hoe zorg je ervoor dat je als begeleider niet onbewust de autonomie wegneemt?
door studio stapelgoed 31 maart 2025
Loop een willekeurige stad in en je ziet ze overal: van die grijze, saaie muren die niets vertellen. Bij studio stapelgoed hebben wij we voorliefde voor streetart en graffiti. Dat je op een straathoek opeens een gigantisch kleurrijk kunstwerk tegenkomt, een verborgen muurschildering die een verhaal vertelt of een klein aanplakbiljet dat je aan het denken zet. Streetart is veel meer dan verf op een muur. Wat streetart zo bijzonder maakt, is dat het je op een onverwachte manier kan raken. Het is kunst die niet in een museum hangt, maar onderdeel is van het dagelijkse leven. En dat maakt het zo toegankelijk en inspirerend.
door studio stapelgoed 24 maart 2025
Innovatie klinkt misschien als iets groots en ingewikkelds, maar vaak begint het juist met kleine veranderingen in de dagelijkse praktijk. Denk aan een nieuwe manier van samenwerken, een slimme oplossing voor een terugkerend probleem of een creatieve twist in je productaanbod. Het punt is: iedereen kan innoveren! Maar hoe zorg je ervoor dat je team zich vrij voelt om met nieuwe ideeën te komen? Hier zijn vijf praktische tips om innovatie in je team aan te wakkeren – inclusief inspirerende voorbeelden uit de praktijk.
door studio stapelgoed 17 maart 2025
Ken je dat gevoel dat je iets beter onthoudt als je er een plaatje bij hebt gezien? Dat is geen toeval. Dit fenomeen wordt het Picture Superiority Effect genoemd: beelden worden beter onthouden dan woorden. In ons brein worden visuele prikkels namelijk sneller verwerkt en sterker opgeslagen dan tekstuele informatie. En dát is precies waarom we bij studio stapelgoed zo’n grote liefde hebben voor visueel vormgegeven ontwerpen en graag werkvormen zoals associatiekaarten en tekenen inzetten.
door studio stapelgoed 10 maart 2025
Creativiteit voelt vaak als iets onbeperkte vrijheid om te maken wat je wilt, zonder regels of grenzen. Maar juist beperkingen kunnen een katalysator zijn voor de meest verrassende ideeën. Dit principe noemen we creative constraint: door jezelf beperkingen op te leggen, dwing je jezelf om anders te denken en nieuwe oplossingen te vinden. Wij hanteren dit dan ook regelmatig bij onze eigen sessies.
door studio stapelgoed 3 maart 2025
Bij studio stapelgoed geloven we dat de beste ideeën niet zomaar uit de lucht komen vallen. Creativiteit is een proces: een samenspel tussen vrij denken, kritisch kijken en praktisch uitvoeren. Eén gave manier om dit proces te structureren, komt van niemand minder dan Walt Disney zelf.
door studio stapelgoed 24 februari 2025
Bij studio stapelgoed geloven we dat aanwakkeren van de creativiteit van evident belang is om te komen te nieuwe ideeën. Daarvoor hoef je niet meteen een brainstorm van een dag(deel) te organiseren, maar kan de inzet van simpele werkvormen nét voor dat extra impuls zorgen. In dit blog verzamelden wij onze favoriete werkvormen die je eenvoudig kunt inzetten. Werkvormen die weinig voorbereiding vragen en die je eigenlijk op ieder moment kunt gebruiken
Meer posts