Om de creadox te verwijderen zetten wij bij een creatieve brainstorm regelmatig - een variant van - de COCD-box® in. De COCD-box is een beproefde selectiemethode om het grote aantal ideeën dat een brainstorm heeft opgeleverd, terug te brengen naar een overzichtelijk aantal. Deze werkvorm helpt om de ideeënchaos net iets beter te structuren, zonder dat de ideeën verloren gaan. Ieder idee, hoe nieuw of vooruitstrevend ook, wordt meegenomen. Alle opbrengsten vanuit de brainstorm krijgen met behulp van deze werkvorm een plekje en het geeft de deelnemers hiermee een zetje om ook de originele en innovatieve ideeën mee te nemen bij het bedenken van een oplossing voor het vraagstuk.
Met behulp van de COCD-box maak je samen onderscheid tussen een drietal ideeën:
Hoe ga je te werk?
Een andere variant die wij vaak gebruiken, is als volgt:
In beide varianten ontstaat er een gemeenschappelijk proces, waarbij iedereen heeft een stem in de keuzes van ideeën. Uiteindelijk beïnvloeden de aanbevelingen van de groep de definitieve keuzes over waar de prioriteiten zouden moeten koken te liggen, zonder dat er sprake is van een tijdrovend debat.
Kortom, een stapelgoede werkvorm die voor een creadox helpt voorkomen en zorgt voor actieve betrokkenheid van alle deelnemers.
En dan nog een laatste tip
Wij beginnen onze sessie vaak met het benoemen van zogenaamde creativiteitskillers. Met als meest gehoorde ‘ja maar’. Of zinnen zoals: ‘Dat is al eens geprobeerd’. ‘Ik ben niet creatief’. ‘Daar is geen tijd of budget voor’. Je kent ze vast wel. We schrijven ze op een grote flip-over of we hangen onze ideakiller poster goed zichtbaar in de ruimte op. Zo prikkel je de deelnemers om niet telkens in die groef te blijven hangen.
Nieuwsbrief ontvangen?
Bedankt voor je bericht.
We nemen zo snel mogelijk contact met je op.
Oeps, er is een fout opgetreden bij het versturen van je bericht.
Probeer het later nog eens.
Alle rechten voorbehouden | studio stapelgoed