Van creadox naar 'NOW-WOW-HOW'
Weleens gehoord van de creadox? Creadox is de paradox van creativiteit: je wilt iets nieuws en je organiseert daarom een brainstorm waar stapels creatieve ideeën worden bedacht, maar als het erop aankomt worden de meest creatieve ideeën afgekeurd en kiest je team toch weer voor het ‘oude vertrouwde’. Tijd om daar verandering in te brengen.
Om de creadox te verwijderen zetten wij bij een creatieve brainstorm regelmatig - een variant van - de COCD-box® in. De COCD-box is een beproefde selectiemethode om het grote aantal ideeën dat een brainstorm heeft opgeleverd, terug te brengen naar een overzichtelijk aantal. Deze werkvorm helpt om de ideeënchaos net iets beter te structuren, zonder dat de ideeën verloren gaan. Ieder idee, hoe nieuw of vooruitstrevend ook, wordt meegenomen. Alle opbrengsten vanuit de brainstorm krijgen met behulp van deze werkvorm een plekje en het geeft de deelnemers hiermee een zetje om ook de originele en innovatieve ideeën mee te nemen bij het bedenken van een oplossing voor het vraagstuk.
Met behulp van de COCD-box maak je samen onderscheid tussen een drietal ideeën:
- Ideeën die eenvoudig te realiseren zijn, veel draagvlak hebben en weinig risico’s met zich meebrengen. Ook wel de groene ‘NOW’ ideeën.
- Ideeën die origineler, innovatiever, patroondoorbrekend en onderscheidend zijn van wat al eerder is gedaan en energie geven, maar die wel - op korte termijn - realiseerbaar zijn. Dit zijn de roze ‘WOW’ ideeën.
- Ideeën die op dit moment niet realiseerbaar zijn, maar wel uitdagingen en dromen die visiebepalend en richtinggevend voor de toekomst zijn. Dit zijn de blauwe ‘HOW’-ideeën.
Hoe ga je te werk?
- Noteer allereerst ieder idee op een aparte sticky note. Zo kort mogelijk, maar wel op een manier dat iedereen nog weet wat het idee inhoudt.
- Geef iedere deelnemer een aantal dot-stickers in de kleuren groen, roze en blauw. Het totale aantal dot-stickers is tenminste gelijk aan het aantal ideeën, zodat ieder idee in potentie een sticker kan krijgen. Verdeel dit aantal evenredig over de verschillende kleuren en voorts over de deelnemers.
- Iedere deelnemer krijgt 2 minpunten de tijd om individueel en in stilte de ideeën voor zichzelf te beoordelen. Vervolgens krijgen de deelnemers de gelegenheid om de gekleurde dot-stickers in rap tempo op de sticky notes met ideeën te plakken.
- Daarna worden de sticky notes met ideeen op een grote poster met de COCD-box® geplakt. De ideeën worden ingedeeld op basis van de meerderheid van de kleur sticker. Bijvoorbeeld: Twee blauwe stickers en 1 roze, het idee wordt blauw. Enz.
Een andere variant die wij vaak gebruiken, is als volgt:
- Noteer ieder idee met kernwoorden op een stichting-note
- Loop ieder idee kort met de gehele groep door, en plaats dan in gezamenlijkheid de sticky notes in 1 van de vakken op de grote poster die wij hiervoor hebben ontwikkeld.
- Vervolgens krijgt iedere deelnemer 5 dot-stickers
- Iedereen krijgt 2 minuten de tijd om op de ideeën waar men het meest blij van wordt en waar men mee aan de slag wilt, te stemmen. Geeft hier expliciet de opdracht dat er tenminste 1 idee uit iedere box bij moet zitten. Dus tenminste 1 groen idee, 1 roze idee en 1 blauw idee.
In beide varianten ontstaat er een gemeenschappelijk proces, waarbij iedereen heeft een stem in de keuzes van ideeën. Uiteindelijk beïnvloeden de aanbevelingen van de groep de definitieve keuzes over waar de prioriteiten zouden moeten koken te liggen, zonder dat er sprake is van een tijdrovend debat.
Kortom, een stapelgoede werkvorm die voor een creadox helpt voorkomen en zorgt voor actieve betrokkenheid van alle deelnemers.
En dan nog een laatste tip
Wij beginnen onze sessie vaak met het benoemen van zogenaamde creativiteitskillers. Met als meest gehoorde ‘ja maar’. Of zinnen zoals: ‘Dat is al eens geprobeerd’. ‘Ik ben niet creatief’. ‘Daar is geen tijd of budget voor’. Je kent ze vast wel. We schrijven ze op een grote flip-over of we hangen onze ideakiller poster goed zichtbaar in de ruimte op. Zo prikkel je de deelnemers om niet telkens in die groef te blijven hangen.









