10 creatieve Sinterklaas werkvormen

Bij studio stapelgoed geloven we sterk in het bevorderen van een positieve werksfeer en het zorgen voor verbinding en werkplezier. Een van de manieren waarop we dit doen, is door het vieren van speciale gelegenheden, en Sinterklaas is daarbij geen uitzondering! In dit blog delen we enkele sprankelende werkvormen waarmee je de komende dagen jouw collega's kunt verrassen en een onvergetelijke Sinterklaasviering op de werkvloer kunt organiseren.

Je kent vast het Sinterklaas dobbelspel wel. Iedere collega legt 2 à 3 kleine – nutteloze – cadeautjes in en om die cadeaus ga je dobbelen. Uiteindelijk bepalen de dobbelstenen of en met welk cadeau je naar huis gaat. Hartstikke leuk natuurlijk, maar je kunt het ook anders aanpakken.

  • Chocoladeletter-puzzelen

Laat jullie competitieve geest los met een chocoladeletter-puzzelspel. Breek verschillende chocoladeletters en kijk welk team als eerste de chocoladeletter weer terug gepuzzeld heeft. Een smakelijke uitdaging die zeker voor de nodige hilariteit zal zorgen!


  • Gedichtenestafette

Start een creatieve estafette door samen een Sinterklaasgedicht te schrijven. Iemand begint met één regel en geeft het gedicht door aan de volgende collega. Het eindresultaat is een uniek en humoristisch gedicht dat de teamgeest versterkt.


  • Pakjesbingo

Geef een feestelijke draai aan de traditionele bingo door de nummers te vervangen door eigenschappen of prestaties die passen bij jouw collega's. Wanneer iemand een volle kaart heeft, ontvangt diegene een cadeautje of een persoonlijk bedankje.


  • Sinterklaasmemory

Creëer een interactief Sinterklaasmemoryspel met papieren of recyclebare bekers gevuld met lekkernijen zoals pepernoten, kruidnootjes, taaitaai, muizen én kikkers, schuimpjes, marsepein etc. Raad je het duo correct? Dan mag je het opeten. Een heerlijk geheugenspel dat de smaakpapillen en het geheugen prikkelt!


  • DIY Sinterklaasdecoraties

Maak samen met collega's de Sinterklaasdecoraties voor jullie werkplek. Dit kan variëren van kleurrijke slingers tot kunstwerken van pepernoten tot Pakjesboot 12 en van chocoladeletters tot de Goedheiligman zelf. Het gezamenlijk creëren van versieringen zorgt voor een feestelijke sfeer.


  • Pepernotenproeverij

Breng de smaken van Sinterklaas naar de werkplek door een pepernotenproeverij te organiseren. Moedig je collega's aan om verschillende soorten pepernoten mee te nemen en laat iedereen stemmen op hun favoriet. Die smaak staat de komende dagen zeker in glazen potten bij de koffieautomaat.


  • Sinterklaaschallenge

Bedenk ludieke uitdagingen die collega's kunnen aangaan in het kader van Sinterklaas. Dit kan variëren van grappige opdrachten tot het organiseren van een 'Sinterklaasquiz'. Test de kennis over pakjesavond en ontdek wie de meeste feiten over Sinterklaas weet.


  • Sinterklaas mindmap

Verdeel jullie team in een aantal groepen en geef hen de opdracht om een eigen Sinterklaas mindmap te maken op posters. Hoeveel associaties kunnen jullie bedenken bij het thema? Laat de posters tot 5 december op de afdeling hangen, gevuld met woorden en tekeningen, om de feestelijke sfeer te versterken.


  • Sinterklaashints

Breng de klassieke Sinterklaashints naar een hoger niveau door een speciale versie van hints in het thema Sinterklaas te maken. Dit zorgt voor een unieke en gepersonaliseerde draai aan het traditionele spel, waarbij raden en lachen hand in hand gaan.


  • Raad het Sinterklaaslied

Voeg muzikale vreugde toe met een spel waarbij collega's moderne Sinterklaasliedjes raden en de zin afmaken na een korte afgespeelde snippet of de begintune. Een melodieus feest voor het gehoor!

Kortom, wat ons gaat het vieren van Sinterklaas verder dan alleen het uitdelen van een banketletter. Het draait om het versterken van de teamsfeer, het vieren van successen en het creëren van blijvende herinneringen. We hopen dat deze werkvormen inspiratie bieden voor een gezellige en betekenisvolle Sinterklaasviering bij jouw organisatie.

Hou je nu helemaal niet van al die werkvormen? Begin 5 december ’s dan vroeg met een klein Sinterklaascadeautje op ieder bureau - vergeet ook de collega’s zonder eigen bureau niet. Of je nu wel of geen fan bent van de Sint, iedereen vindt het leuk om erachter te komen dat er een presentje is

Een laatste tip

Kies die werkvormen die het beste passen bij de dynamiek van jouw team en creëer samen mooie herinneringen. Wij vinden het vooral belangrijk om de
traditie van het Sinterklaasfeest inclusief kunnen maken, door het een feest te laten zijn waar iedereen erbij hoort. Een feest zonder uitsluiting en zonder stereotypering.

Een feestelijke Sinterklaas toegewenst!

door studio stapelgoed 21 april 2025
Creativiteit wordt vaak geassocieerd met kunstenaars, uitvinders of briljante geesten die ‘geniale ingevingen’ lijken te hebben. Maar neurowetenschap laat iets anders zien: creativiteit is geen mysterieus talent, maar een proces in je brein – en iedereen heeft het in zich. Ook binnen organisaties is creativiteit onmisbaar. Het zorgt voor innovatie, probleemoplossend vermogen en vernieuwing. De grote vraag is dus niet: “Wie is creatief?” maar: “Hoe kunnen we creativiteit activeren – bij onszelf én in onze teams?” In deze blog duiken we in het brein, én in de werkvloer. Hoe werkt creativiteit neurologisch? En wat kun je als organisatie doen om die creatieve vonk te laten overslaan.
door studio stapelgoed 14 april 2025
We zijn van nature gewoontedieren. Ook in ons denken. We zoeken automatisch naar logische, voor de hand liggende oplossingen. Handig in de meeste situaties – maar funest als je écht iets nieuws wilt bedenken. Dat is waar lateraal denken in beeld komt. Een creatieve denktechniek die je helpt om vastgeroeste patronen te doorbreken en verrassende invalshoeken te vinden. Maar wat is lateraal denken precies? Hoe werkt het in ons brein? En hoe pas je het toe in een organisatie of team
door studio stapelgoed 7 april 2025
Bij studio stapelgoed geloven we dat de beste sessies ontstaan wanneer deelnemers écht eigenaar zijn van wat er gebeurt. Wij ontwerpen sessies waarin mensen zelf keuzes maken, hun eigen route bepalen en actief bijdragen aan het proces. Waarom? Omdat autonomie zorgt voor betrokkenheid, creativiteit en duurzame impact. Als deelnemers zelf regie hebben, voelen ze zich verantwoordelijker en wordt de sessie veel meer dan alleen een moment—het wordt iets wat blijft hangen. Maar hoe zorg je ervoor dat je als begeleider niet onbewust de autonomie wegneemt?
door studio stapelgoed 31 maart 2025
Loop een willekeurige stad in en je ziet ze overal: van die grijze, saaie muren die niets vertellen. Bij studio stapelgoed hebben wij we voorliefde voor streetart en graffiti. Dat je op een straathoek opeens een gigantisch kleurrijk kunstwerk tegenkomt, een verborgen muurschildering die een verhaal vertelt of een klein aanplakbiljet dat je aan het denken zet. Streetart is veel meer dan verf op een muur. Wat streetart zo bijzonder maakt, is dat het je op een onverwachte manier kan raken. Het is kunst die niet in een museum hangt, maar onderdeel is van het dagelijkse leven. En dat maakt het zo toegankelijk en inspirerend.
door studio stapelgoed 24 maart 2025
Innovatie klinkt misschien als iets groots en ingewikkelds, maar vaak begint het juist met kleine veranderingen in de dagelijkse praktijk. Denk aan een nieuwe manier van samenwerken, een slimme oplossing voor een terugkerend probleem of een creatieve twist in je productaanbod. Het punt is: iedereen kan innoveren! Maar hoe zorg je ervoor dat je team zich vrij voelt om met nieuwe ideeën te komen? Hier zijn vijf praktische tips om innovatie in je team aan te wakkeren – inclusief inspirerende voorbeelden uit de praktijk.
door studio stapelgoed 17 maart 2025
Ken je dat gevoel dat je iets beter onthoudt als je er een plaatje bij hebt gezien? Dat is geen toeval. Dit fenomeen wordt het Picture Superiority Effect genoemd: beelden worden beter onthouden dan woorden. In ons brein worden visuele prikkels namelijk sneller verwerkt en sterker opgeslagen dan tekstuele informatie. En dát is precies waarom we bij studio stapelgoed zo’n grote liefde hebben voor visueel vormgegeven ontwerpen en graag werkvormen zoals associatiekaarten en tekenen inzetten.
door studio stapelgoed 10 maart 2025
Creativiteit voelt vaak als iets onbeperkte vrijheid om te maken wat je wilt, zonder regels of grenzen. Maar juist beperkingen kunnen een katalysator zijn voor de meest verrassende ideeën. Dit principe noemen we creative constraint: door jezelf beperkingen op te leggen, dwing je jezelf om anders te denken en nieuwe oplossingen te vinden. Wij hanteren dit dan ook regelmatig bij onze eigen sessies.
door studio stapelgoed 3 maart 2025
Bij studio stapelgoed geloven we dat de beste ideeën niet zomaar uit de lucht komen vallen. Creativiteit is een proces: een samenspel tussen vrij denken, kritisch kijken en praktisch uitvoeren. Eén gave manier om dit proces te structureren, komt van niemand minder dan Walt Disney zelf.
door studio stapelgoed 24 februari 2025
Bij studio stapelgoed geloven we dat aanwakkeren van de creativiteit van evident belang is om te komen te nieuwe ideeën. Daarvoor hoef je niet meteen een brainstorm van een dag(deel) te organiseren, maar kan de inzet van simpele werkvormen nét voor dat extra impuls zorgen. In dit blog verzamelden wij onze favoriete werkvormen die je eenvoudig kunt inzetten. Werkvormen die weinig voorbereiding vragen en die je eigenlijk op ieder moment kunt gebruiken
door studio stapelgoed 17 februari 2025
Je hebt een sessie voorbereid, je hebt er zin in, je start vol energie en dan merk je het. De energie in de groep is laag, deelnemers doen niet echt mee, reageren lauw of haken zelfs af. Ai. Niet helemaal wat je voor ogen had. Wat nu? Geen paniek! Er zijn manieren om de energie terug te brengen en je deelnemers weer in de flow te krijgen. Maar eerst: hoe ziet afhaken er eigenlijk uit?
Meer posts