10 creatieve Sinterklaas werkvormen

Bij studio stapelgoed geloven we sterk in het bevorderen van een positieve werksfeer en het zorgen voor verbinding en werkplezier. Een van de manieren waarop we dit doen, is door het vieren van speciale gelegenheden, en Sinterklaas is daarbij geen uitzondering! In dit blog delen we enkele sprankelende werkvormen waarmee je de komende dagen jouw collega's kunt verrassen en een onvergetelijke Sinterklaasviering op de werkvloer kunt organiseren.

Je kent vast het Sinterklaas dobbelspel wel. Iedere collega legt 2 à 3 kleine – nutteloze – cadeautjes in en om die cadeaus ga je dobbelen. Uiteindelijk bepalen de dobbelstenen of en met welk cadeau je naar huis gaat. Hartstikke leuk natuurlijk, maar je kunt het ook anders aanpakken.

  • Chocoladeletter-puzzelen

Laat jullie competitieve geest los met een chocoladeletter-puzzelspel. Breek verschillende chocoladeletters en kijk welk team als eerste de chocoladeletter weer terug gepuzzeld heeft. Een smakelijke uitdaging die zeker voor de nodige hilariteit zal zorgen!


  • Gedichtenestafette

Start een creatieve estafette door samen een Sinterklaasgedicht te schrijven. Iemand begint met één regel en geeft het gedicht door aan de volgende collega. Het eindresultaat is een uniek en humoristisch gedicht dat de teamgeest versterkt.


  • Pakjesbingo

Geef een feestelijke draai aan de traditionele bingo door de nummers te vervangen door eigenschappen of prestaties die passen bij jouw collega's. Wanneer iemand een volle kaart heeft, ontvangt diegene een cadeautje of een persoonlijk bedankje.


  • Sinterklaasmemory

Creëer een interactief Sinterklaasmemoryspel met papieren of recyclebare bekers gevuld met lekkernijen zoals pepernoten, kruidnootjes, taaitaai, muizen én kikkers, schuimpjes, marsepein etc. Raad je het duo correct? Dan mag je het opeten. Een heerlijk geheugenspel dat de smaakpapillen en het geheugen prikkelt!


  • DIY Sinterklaasdecoraties

Maak samen met collega's de Sinterklaasdecoraties voor jullie werkplek. Dit kan variëren van kleurrijke slingers tot kunstwerken van pepernoten tot Pakjesboot 12 en van chocoladeletters tot de Goedheiligman zelf. Het gezamenlijk creëren van versieringen zorgt voor een feestelijke sfeer.


  • Pepernotenproeverij

Breng de smaken van Sinterklaas naar de werkplek door een pepernotenproeverij te organiseren. Moedig je collega's aan om verschillende soorten pepernoten mee te nemen en laat iedereen stemmen op hun favoriet. Die smaak staat de komende dagen zeker in glazen potten bij de koffieautomaat.


  • Sinterklaaschallenge

Bedenk ludieke uitdagingen die collega's kunnen aangaan in het kader van Sinterklaas. Dit kan variëren van grappige opdrachten tot het organiseren van een 'Sinterklaasquiz'. Test de kennis over pakjesavond en ontdek wie de meeste feiten over Sinterklaas weet.


  • Sinterklaas mindmap

Verdeel jullie team in een aantal groepen en geef hen de opdracht om een eigen Sinterklaas mindmap te maken op posters. Hoeveel associaties kunnen jullie bedenken bij het thema? Laat de posters tot 5 december op de afdeling hangen, gevuld met woorden en tekeningen, om de feestelijke sfeer te versterken.


  • Sinterklaashints

Breng de klassieke Sinterklaashints naar een hoger niveau door een speciale versie van hints in het thema Sinterklaas te maken. Dit zorgt voor een unieke en gepersonaliseerde draai aan het traditionele spel, waarbij raden en lachen hand in hand gaan.


  • Raad het Sinterklaaslied

Voeg muzikale vreugde toe met een spel waarbij collega's moderne Sinterklaasliedjes raden en de zin afmaken na een korte afgespeelde snippet of de begintune. Een melodieus feest voor het gehoor!

Kortom, wat ons gaat het vieren van Sinterklaas verder dan alleen het uitdelen van een banketletter. Het draait om het versterken van de teamsfeer, het vieren van successen en het creëren van blijvende herinneringen. We hopen dat deze werkvormen inspiratie bieden voor een gezellige en betekenisvolle Sinterklaasviering bij jouw organisatie.

Hou je nu helemaal niet van al die werkvormen? Begin 5 december ’s dan vroeg met een klein Sinterklaascadeautje op ieder bureau - vergeet ook de collega’s zonder eigen bureau niet. Of je nu wel of geen fan bent van de Sint, iedereen vindt het leuk om erachter te komen dat er een presentje is

Een laatste tip

Kies die werkvormen die het beste passen bij de dynamiek van jouw team en creëer samen mooie herinneringen. Wij vinden het vooral belangrijk om de
traditie van het Sinterklaasfeest inclusief kunnen maken, door het een feest te laten zijn waar iedereen erbij hoort. Een feest zonder uitsluiting en zonder stereotypering.

Een feestelijke Sinterklaas toegewenst!

door info 22 juli 2024
In veel organisaties is participatie inmiddels een cruciaal concept. Het varieert van het simpelweg informeren van belanghebbenden tot het volledig overdragen van besluitvormingsmacht aan de betrokkenen. Dit spectrum van participatie wordt vaak weergegeven door de participatieladder. Het samenstellen van een participatiematrix helpt organisaties bij het kiezen van de juiste werkvormen afhankelijk van de gewenste graad van participatie. In deze blog bespreken we de relevante wetenschappelijke inzichten en geven we concrete voorbeelden van werkvormen per participatieniveau.
door studio stapelgoed 15 juli 2024
Creatief leiderschap. Steeds vaker zie je deze term in vacatures langskomen. Maar wat is het eigenlijk? Bij studio stapelgoed vinden we dat creatief leiderschap draait om ondernemende leiders en professionals die uit hun patronen en overtuigingen durven te breken om anders te kunnen kijken, denken en doen. Leiders die het lef hebben om samen met anderen te pionieren en innovaties te realiseren.
door studio stapelgoed 8 juli 2024
In een wereld die steeds sneller evolueert en waar samenwerking een cruciale rol speelt in het succes van organisaties, is het voeren van waardevolle dialogen op de werkplek van onschatbare waarde. William Isaacs, de auteur van "Dialogue: The Art Of Thinking Together", benadrukt dat dialoog niet alleen een manier is om verschillen te overbruggen, maar ook om iets nieuws te creëren. Bij studio stapelgoed vertalen we dit naar praktische werkvormen om zo te zorgen dat ieder team met een waardevolle dialoog aan de slag kan.
door studio stapelgoed 1 juli 2024
Het gebruik van Lego ‘minifigures’ in sollicitatie- en jaargesprekken kan een verfrissende en effectieve manier zijn om dieper inzicht te krijgen in de persoon tegenover je. Het biedt een speels en creatief element dat communicatie bevordert, creativiteit aanwakkert en complexe ideeën visualiseert. Probeer het vooral eens uit en ontdek hoe het de kwaliteit van je gesprekken kan verbeteren.
door info 23 april 2024
Stel je eens voor: een vergaderruimte boordevol met mensen van alle rangen en standen binnen de organisatie. Elk met hun eigen unieke persoonlijkheid. Als facilitator staan wij vaak voor dit soort groepen, met een waar circus aan persoonlijkheden. Bij studio stapelgoed proberen we tijdens een sessie om al die stukjes samen te brengen tot een geheel. Van sprankelende extraverten tot bedachtzame introverten, van degenen die met open armen elke uitdaging aangaan tot degenen die liever op de achtergrond blijven. Het is voor ons als een kleurrijk mozaïek waarbij elke deelnemer een uniek stukje vormt. Dit maakt iedere bijeenkomst een avontuur op zich.
door studio stapelgoed 12 februari 2024
Future search is een door Marvin Weisbord en Sandra Janoff ontwikkelde large scale intervention om met een grote groep mensen in enkele dagen tot een toekomstvisie en een bijbehorend actieplan te komen. Daarbij worden creatieve methoden gebruikt om de deelnemers te stimuleren om bekende denkpatronen en dominante aannames los te laten en 'met nieuwe ogen' naar mogelijkheden te zoeken. In de blog leggen we je uit hoe future search nu precies werkt.
door studio stapelgoed 5 februari 2024
Bij studio stapelgoed zijn we altijd op zoek naar leuke vergaderlocaties. Noord-Holland biedt wat ons betreft een schat aan inspirerende ruimtes. We nemen je daarom in dit blog mee op een reis langs pittoreske steden en schilderachtige kustplaatsen, naar onconventionele vergaderplekken die jouw bijeenkomst onvergetelijk zullen maken.
22 januari 2024
In de wereld van idee-ontwikkeling heeft de methode van het "roasten" zich bewezen als een krachtige turbo-booster, waarmee je plannen in slechts 2 uur tijd aanzienlijk verder brengt. Deze aanpak, gericht op het leren van kritiek, het ontwikkelen van oplossingen en het vergroten van verbinding en draagvlak. Roasten is eigenlijk grappig kritiek leveren op iemand, vaak met een humoristische twist. Het doel is niet om iemand echt te kwetsen, maar eerder om lichtvoetig plagerig te zijn. Het draait om slimme opmerkingen en een speelse houding, maar het is belangrijk om grenzen te respecteren en niet te ver te gaan. In dit blog leggen we uit hoe je het roasten kunt toepassen tijdens een bijeenkomst.
door info 18 januari 2024
Het moment van het voorstelrondje, een labyrint van nieuwe namen en gezichten. Hoe vaak heb je niet geprobeerd ze te onthouden, om ze slechts een paar seconden later kwijt te zijn? Het is een uitdaging die velen van ons kennen. Maar vrees niet, bij studio stapelgoed zijn we er ingedoken en hebben een stapel handige trucs ontdekt om voortaan de namen makkelijker te onthouden.
door studio stapelgoed 9 december 2023
Het is niet altijd eenvoudig om met een groep deelnemers snel én democratisch een beslissing te nemen, laat staan om iedereen tevreden te laten zijn met de uitkomst. Toch wil je zoveel mogelijk draagvlak voor de uitkomst, want dat helpt bij het vervolg. Wij zetten hiervoor geregeld dot voting in.
Meer posts
Share by: