10 leuke werkvormen om meer complimenten te geven!

Een compliment is een soort cadeautje. Met een compliment laat je waardering zien voor een speciale kwaliteit, prestatie, inspanning of idee van iemand. Je laat merken dat je oprechte aandacht hebt voor de ander. Bij studio stapelgoed vinden we het super leuk om complimenten te geven én te krijgen. Maar in de drukte van alledag komt het er vaak niet van. 


Terwijl aandacht iets is wat we allemaal goed kunnen gebruiken, zeker in een tijd waarin we vooral veel online contact met elkaar hebben. Waardering motiveert en leidt tot meer betrokkenheid en betere prestaties. Veel collega’s geven aan dat zij een persoonlijke blijk van waardering zelfs belangrijker vinden dan een financiële beloning. Je kunt onder andere je waardering uiten door het (regelmatig) geven van een compliment. 

Zo zorg je voor een goed compliment:
1. Maak het zo persoonlijk en concreet mogelijk: benoem wat je collega goed gedaan heeft en waarom je dat waardeert. 
2. Formuleer je compliment positief en laat kanttekeningen of kritiek achterwege.
3. Zorg dat het oprecht en vanuit jezelf overkomt. Niet vanuit een anonieme groep.
4. Wees creatief en origineel, laat merken dat je er aandacht aan hebt besteed.
5. Geef het compliment meteen als het relevant is of gebeurt. Spaar het niet op voor een ander moment.
6. Verdeel je aandacht want positieve feedback is voor iedereen belangrijk. 

We verzamelden speciaal voor jou 10 handige tips en leuke werkvormen voor het geven van complimenten.

Maak een complimenten wall of fame
Plaats een groot bord of lang vel 'brown paper' in de hal, bij de koffieautomaat of in een veel gebruikte vergaderruimte. Nodig iedereen uit om daarop complimenten voor elkaar achter te laten.

Oefen met complimenteren
Neem 4 collega’s in gedachten die je regelmatig ziet of spreekt. Pak een leeg vel papier en schrijf de namen op. Bedenk nu bij elk persoon een paar sterke eigenschappen en/of prestaties die je bewondert. Vraag je vervolgens af: wanneer heb ik dit voor het laatst tegen hem of haar gezegd? Tijd om daar verandering in te brengen! Stuur de komende 4 dagen, iedere dag naar 1 collega een compliment op basis van de eigenschappen/prestaties op je lijstje. 

Combineer je compliment met een kleine traktatie
Het is extra feestelijk als alle collega’s kunnen meegenieten van een mooi compliment. Haal een taart of champagne, zet een kleine chocoladefontein neer, organiseer een gezellige lunch of ga met elkaar borrelen aan het eind van de dag. Samen vieren verdubbelt de vreugde en vergroot het teamgevoel. Online is dat misschien uitdagender om te organiseren maar je kunt inmiddels allerlei lekkers thuis laten bezorgen.

Gebruik complimentkaartjes
Grappige, lieve, motiverende complimenten; er is een gevarieerd aanbod aan kant-en-klare kaartjes te koop. Je kunt deze kaartjes achterlaten op bureaus of in de kantine, om zo je medewerkers op speelse wijze te stimuleren om elkaar te complimenteren. Als je collega’s extra wilt helpen bij het bedenken van complimenten dan kun je voorgedrukte stickers of posters (laten) maken om hen zo aan te moedigen om complimenten uit te delen.

Onderaan dit blog vind je de studio stapelgoed complimentenkaartjes. Die kun je gratis printen en opsturen. Of maak er een foto of schermprint van met je telefoon om vervolgens via een berichtje direct te verzenden naar de persoon die jij een compliment wilt geven. Vergeet niet om er bij te schrijven waarom je het kaartje stuurt!

Open met een complimentenronde
Organiseer bij de start van een overleg een complimentenronde, dan is de positieve toon meteen gezet. Zorg dat je teamleden in een kring plaatsnemen, waarbij vooral niet altijd dezelfde mensen naast elkaar zitten. Geef de volgende opdracht aan de deelnemers: “Kijk naar wie links en rechts van je zit. Schrijf op sticky-notes of kleine kaartjes voor beide personen een oprecht gemeend compliment. Overhandig daarna het compliment aan diegene voor wie je het gemaakt hebt." Zo begint iedereen de vergadering met 2 complimenten op zak. 

De complimenten wisselbeker
Iedere week krijgt een collega (digitaal) de wisselbeker toegespeeld. Wie? Dat is geheim! De collega met de beker geeft de hele week complimenten aan de overige collega’s. Het valt natuurlijk op als alleen degene met de beker complimenten geeft. Het is daarom wel zo handig als andere collega’s ook af en toe een compliment uitdelen, om het spannend te maken. Aan het einde van de week is het de bedoeling dat alle collega’s raden wie de complimenten wisselbeker in bezit heeft. Degene die het raadt, mag de wisselbeker in het geheim aan de volgende overhandigen. 

Complimentenregen
De complimentenregen is een fijne werkvorm voor tussendoor of als afsluiter van de rondvraag. Ga met de deelnemers in een kring staan. Er staat steeds 1 deelnemer in het midden. De anderen strooien gedurende 30 seconden complimenten over hem of haar uit. De complimenten zijn kort (maximaal 1 zin), worden niet toegelicht en mogen over vanalles gaan: van "mooie broek" tot "het is super om met je samen te werken". De persoon in het midden laat alles als een regenbui over zich heen komen. Hou het tempo hoog en zorg dat de deelnemers snel wisselen. 

Online kun je de complimentenregen bijvoorbeeld in Mentimeter organiseren, waarbij de deelnemers een woordwolk met complimentjes voor elkaar maken.

Complimentenhartje
Iedere deelnemer krijgt een ‘Stapel-op-jouw…’ hartje. Vraag hen om hier een compliment voor de linker buurman of buurvrouw op te schrijven. Hiervoor krijgen de deelnemers 3 minuten de tijd. Vraag om op de voorkant te noteren voor wie het kaartje is en aan de binnenkant de eigen naam als afzender. Vraag je deelnemers om het ingevulde hartje dicht te vouwen en tot het einde van de sessie bij zich te houden. Pas dan mag het worden uitgereikt, het liefst met een korte toelichting aan de ontvanger. Ook het 'Stapel-op-jouw ...' hart kun je vinden in onze webshop. Klik hier

Collega van de dag!
Neem een groot vel papier en zet daar de naam van 1 collega boven. Vraag de overige collega’s om gedurende de dag complimenten te geven aan deze persoon. Schrijf de complimenten allemaal op de lijst. Of hang leuke kaartjes bij het vel papier, zodat iedereen het compliment zelf kan opschrijven. Het vel papier kun je later meegeven naar huis, eventueel in een mooi lijstje. Zorg ervoor dat alle collega’s in de loop van de tijd een keer aan de beurt komen. 

4 op een rij
Deze werkvorm werkt bij een wat grotere groep. Vraag 4 deelnemers om naar een aparte ruimte of een breakout room te gaan. Daarom mogen zij 1 deelnemer kiezen, waarvoor ze vervolgens 4 complimenten gaan bedenken. Deze complimenten moet wel echt passen bij de gekozen deelnemer. Als het viertal dit gedaan heeft, komen ze terug in de meeting. Om de beurt noemen de 4 deelnemers een afgesproken compliment. Vervolgens mag de groep raden over wie het gaat. Het is leuk om te vragen naar een toelichting tijdens het raden, want daardoor worden de complimenten nog wat verder uitgediept. Ook hier geldt: zorg dat alle deelnemers een keer aan de beurt komen. 

Complimentenkaartjes download


Nog meer weten over complimenten geven op de werkvloer?

Lees dan ook eens ons blog met nog meer nieuwe tips en werkvormen 


door studio stapelgoed 14 april 2025
We zijn van nature gewoontedieren. Ook in ons denken. We zoeken automatisch naar logische, voor de hand liggende oplossingen. Handig in de meeste situaties – maar funest als je écht iets nieuws wilt bedenken. Dat is waar lateraal denken in beeld komt. Een creatieve denktechniek die je helpt om vastgeroeste patronen te doorbreken en verrassende invalshoeken te vinden. Maar wat is lateraal denken precies? Hoe werkt het in ons brein? En hoe pas je het toe in een organisatie of team
door studio stapelgoed 7 april 2025
Bij studio stapelgoed geloven we dat de beste sessies ontstaan wanneer deelnemers écht eigenaar zijn van wat er gebeurt. Wij ontwerpen sessies waarin mensen zelf keuzes maken, hun eigen route bepalen en actief bijdragen aan het proces. Waarom? Omdat autonomie zorgt voor betrokkenheid, creativiteit en duurzame impact. Als deelnemers zelf regie hebben, voelen ze zich verantwoordelijker en wordt de sessie veel meer dan alleen een moment—het wordt iets wat blijft hangen. Maar hoe zorg je ervoor dat je als begeleider niet onbewust de autonomie wegneemt?
door studio stapelgoed 31 maart 2025
Loop een willekeurige stad in en je ziet ze overal: van die grijze, saaie muren die niets vertellen. Bij studio stapelgoed hebben wij we voorliefde voor streetart en graffiti. Dat je op een straathoek opeens een gigantisch kleurrijk kunstwerk tegenkomt, een verborgen muurschildering die een verhaal vertelt of een klein aanplakbiljet dat je aan het denken zet. Streetart is veel meer dan verf op een muur. Wat streetart zo bijzonder maakt, is dat het je op een onverwachte manier kan raken. Het is kunst die niet in een museum hangt, maar onderdeel is van het dagelijkse leven. En dat maakt het zo toegankelijk en inspirerend.
door studio stapelgoed 24 maart 2025
Innovatie klinkt misschien als iets groots en ingewikkelds, maar vaak begint het juist met kleine veranderingen in de dagelijkse praktijk. Denk aan een nieuwe manier van samenwerken, een slimme oplossing voor een terugkerend probleem of een creatieve twist in je productaanbod. Het punt is: iedereen kan innoveren! Maar hoe zorg je ervoor dat je team zich vrij voelt om met nieuwe ideeën te komen? Hier zijn vijf praktische tips om innovatie in je team aan te wakkeren – inclusief inspirerende voorbeelden uit de praktijk.
door studio stapelgoed 17 maart 2025
Ken je dat gevoel dat je iets beter onthoudt als je er een plaatje bij hebt gezien? Dat is geen toeval. Dit fenomeen wordt het Picture Superiority Effect genoemd: beelden worden beter onthouden dan woorden. In ons brein worden visuele prikkels namelijk sneller verwerkt en sterker opgeslagen dan tekstuele informatie. En dát is precies waarom we bij studio stapelgoed zo’n grote liefde hebben voor visueel vormgegeven ontwerpen en graag werkvormen zoals associatiekaarten en tekenen inzetten.
door studio stapelgoed 10 maart 2025
Creativiteit voelt vaak als iets onbeperkte vrijheid om te maken wat je wilt, zonder regels of grenzen. Maar juist beperkingen kunnen een katalysator zijn voor de meest verrassende ideeën. Dit principe noemen we creative constraint: door jezelf beperkingen op te leggen, dwing je jezelf om anders te denken en nieuwe oplossingen te vinden. Wij hanteren dit dan ook regelmatig bij onze eigen sessies.
door studio stapelgoed 3 maart 2025
Bij studio stapelgoed geloven we dat de beste ideeën niet zomaar uit de lucht komen vallen. Creativiteit is een proces: een samenspel tussen vrij denken, kritisch kijken en praktisch uitvoeren. Eén gave manier om dit proces te structureren, komt van niemand minder dan Walt Disney zelf.
door studio stapelgoed 24 februari 2025
Bij studio stapelgoed geloven we dat aanwakkeren van de creativiteit van evident belang is om te komen te nieuwe ideeën. Daarvoor hoef je niet meteen een brainstorm van een dag(deel) te organiseren, maar kan de inzet van simpele werkvormen nét voor dat extra impuls zorgen. In dit blog verzamelden wij onze favoriete werkvormen die je eenvoudig kunt inzetten. Werkvormen die weinig voorbereiding vragen en die je eigenlijk op ieder moment kunt gebruiken
door studio stapelgoed 17 februari 2025
Je hebt een sessie voorbereid, je hebt er zin in, je start vol energie en dan merk je het. De energie in de groep is laag, deelnemers doen niet echt mee, reageren lauw of haken zelfs af. Ai. Niet helemaal wat je voor ogen had. Wat nu? Geen paniek! Er zijn manieren om de energie terug te brengen en je deelnemers weer in de flow te krijgen. Maar eerst: hoe ziet afhaken er eigenlijk uit?
door studio stapelgoed 10 februari 2025
Bij studio stapelgoed zijn we altijd op zoek naar leuke vergaderlocaties. Eerder schreven een blog over 10 inspirerende vergaderlocaties in Noord-Holland. Deze keer is Zuid Holland aan de beurt, waarbij je we een aantal mooie vergaderplekken laten zien, waar je maar wat graag jouw bijeenkomst wilt organiseren.
Meer posts
Share by: