5 werkvormen voor teambuilding
Is het tijd voor de teambuildingsdag, heisessie of beleidsdag? En zit jij in het organiserende team? Tja, je kunt natuurlijk vlotten gaan bouwen, karten, naar een escape-room of uiteten. Deze activiteiten zorgen allemaal voor ontspanning en verbinding. Maar niet iedereen vindt zo’n ‘schoolreisje’ leuk. En de vertaalslag naar de werkvloer is soms lastig te maken. Kies daarom voor het toevoegen van onderdelen waar je team echt iets aan heeft. Bijvoorbeeld door je collega's samen een probleem te laten oplossen, iets te laten besluiten of door samen aan de slag te gaan met het verbeteren van de samenwerking of het versterken van het onderlinge vertrouwen. We hebben 5 leuke én effectieve werkvormen voor je gevonden.
Ken-je-collega pubquiz
Gegarandeerd hilarisch en jullie zullen elkaar op een andere manier leren kennen.
- Maak een (online) vragenlijst voor je collega’s met leuke persoonlijke vragen zoals: wat wilde je vroeger worden; wat is je favoriete guilty pleasure liedje (voor de muziekronde); wat is je hobby; wat is je grootste blunder ect.
- Van de vragen en antwoorden maak je een pubquiz waarbij de collega’s in teams moeten raden om wie het gaat.
- Natuurlijk is er een kleine prijs voor het winnende team.
Kernkwaliteitenspel
Ieder team streeft naar een goede samenwerking. Maar daarbij lopen jullie ongetwijfeld weleens tegen problemen aan. Dat is goed te verklaren, omdat ieder mens een andere persoonlijkheid en een eigen manier van communiceren heeft. Het kernkwaliteitenspel geeft inzicht in die verschillen en zorgt ervoor dat jullie elkaar beter gaan begrijpen. Zo kun je elkaars sterke punten ontdekken.
Wij speelden de variant waarin de deelnemers onderzoeken hoe zij naar elkaar kijken. Hier zitten vaak mooie complimenten in verborgen. Meer doen met complimenten?
- Maak of bestel kaartjes met kernkwaliteiten (bijvoorbeeld het kernkwadrantenspel van Daniel Ofman).
- Verdeel de teamleden in groepen van maximaal 5 en leg een stapel kernkwaliteiten omgedraaid op tafel.
- Om de beurt pakt een deelnemer een kaart en legt deze bij een andere deelnemer. Dus niet bij zichzelf. Er moet altijd gekozen worden: bij wie past de kernkwaliteit het allerbeste?
- Vraag de deelnemers om bij het uitdelen een korte toelichting te geven.
- Als alle kaarten opgedeeld zijn bekijken de deelnemers de ontvangen kaarten. Zijn de kwaliteiten herkenbaar, congruent, verrassend?
Appreciative interview
Door deze werkvorm ontstaat er een positieve sfeer in het team. Zie voor meer uitleg ons blog over appreciative inquiry.
- Verdeel de groep in duo’s en vraag ze zo een rustig plekje op te zoeken.
- Een deelnemer vertelt in 10 minuten een verhaal over een (werk) situatie waar hij/zij trots op is. Wat was de inbreng? Welke acties zijn er ondernomen? Welke effecten had dat op anderen?
- De andere deelnemer stelt hierover waarderende en positieve vragen, bijvoorbeeld: Wat ging er zo goed in deze situatie? Wat was jouw grootste bijdrage bij het succes? Hoe zag je dat het succesvol was? Hoe reageerden je teamleden op jouw positieve acties?
- Na 10 minuten ruilen de deelnemers van rol.
- Na afloop komt iedereen weer samen en vraag dan enkele deelnemers om te vertellen wat hen geraakt heeft.
Collega-bingo
Deze werkvorm gebruiken wij regelmatig om het ijs te breken én om elkaar beter te leren kennen. Het doel is om zo snel mogelijk je kaart vol te maken met zoveel mogelijk namen. Het is verrassend, verbindend en makkelijk om met je team te spelen.
- Maak bingokaarten gevuld met persoonlijke feitjes en grappige wetenswaardigheden die op 1 of meer collega’s van toepassing zijn. Denk hierbij aan: ‘Doet aan vliegvissen’, ‘Heeft professioneel voetbal gespeeld’, ‘Heeft meer dan 2 katten’, ‘Werkt langer dan 20 jaar bij ons’, ‘Drinkt in de ochtend nooit koffie’ etc.). Extra leuk is als je verschillende varianten maakt, zodat niet iedereen op zoek is naar dezelfde feitjes.
- Deel de bingokaarten uit en vertel dat het de bedoeling is dat men voor iedere vraag de deelnemer vindt waar dit op toepassing is.
- Na het woord ‘start’ mag iedereen gaan lopen. Het is de bedoeling dat zij de persoon vinden en dat die persoon zijn of haar naam in het vakje invult. In elk vakje mag slechts 1 naam staan.
- De deelnemer die alle vakjes heeft gevonden, roept ‘BINGO!’.
Crazy Comic
Voor Crazy Comic, afkomstig uit het boek '104 Activities that Build' van Alanna Jones, moet ieder team een eigen stripverhaal verzinnen. Het is een leerzaam spel omdat het samenwerking en onderlinge afstemming bevordert. De meest effectieve teams zijn tenslotte zelfstandig en functioneren met minimale hulp en bijsturing van leidinggevenden.
- Verdeel de deelnemers in teams. Elk persoon is verantwoordelijk voor één afbeelding van het stripverhaal. De lengte van de strip hangt dus af van hoeveel personen er in de groep zitten.
- Ieder team moet binnen 10 minuten bepalen waar het stripverhaal over zal gaan, wie wat gaat tekenen, etc. Alles moet van tevoren tot in detail besproken worden omdat er vanaf het moment dat er begonnen is met tekenen geen interactie tussen de teamleden meer is toegestaan.
- De teamleden mogen tijdens het tekenen ook beslist niet van elkaar zien wat ze aan het tekenen zijn.
- Als iedereen klaar is komen de verschillende teams bij elkaar en worden de verschillende stripverhalen besproken.
Dit spel kan ook gespeeld worden wanneer teamleden zich op verschillende locaties bevinden. Ze kunnen de afspraken over het stripverhaal prima online maken. Dan voeg je de tekeningen zal door foto’s of screenshots te laten mailen.
Veel plezier!!

Creativiteit wordt vaak geassocieerd met kunstenaars, uitvinders of briljante geesten die ‘geniale ingevingen’ lijken te hebben. Maar neurowetenschap laat iets anders zien: creativiteit is geen mysterieus talent, maar een proces in je brein – en iedereen heeft het in zich. Ook binnen organisaties is creativiteit onmisbaar. Het zorgt voor innovatie, probleemoplossend vermogen en vernieuwing. De grote vraag is dus niet: “Wie is creatief?” maar: “Hoe kunnen we creativiteit activeren – bij onszelf én in onze teams?” In deze blog duiken we in het brein, én in de werkvloer. Hoe werkt creativiteit neurologisch? En wat kun je als organisatie doen om die creatieve vonk te laten overslaan.

We zijn van nature gewoontedieren. Ook in ons denken. We zoeken automatisch naar logische, voor de hand liggende oplossingen. Handig in de meeste situaties – maar funest als je écht iets nieuws wilt bedenken. Dat is waar lateraal denken in beeld komt. Een creatieve denktechniek die je helpt om vastgeroeste patronen te doorbreken en verrassende invalshoeken te vinden. Maar wat is lateraal denken precies? Hoe werkt het in ons brein? En hoe pas je het toe in een organisatie of team

Bij studio stapelgoed geloven we dat de beste sessies ontstaan wanneer deelnemers écht eigenaar zijn van wat er gebeurt. Wij ontwerpen sessies waarin mensen zelf keuzes maken, hun eigen route bepalen en actief bijdragen aan het proces. Waarom? Omdat autonomie zorgt voor betrokkenheid, creativiteit en duurzame impact. Als deelnemers zelf regie hebben, voelen ze zich verantwoordelijker en wordt de sessie veel meer dan alleen een moment—het wordt iets wat blijft hangen. Maar hoe zorg je ervoor dat je als begeleider niet onbewust de autonomie wegneemt?

Loop een willekeurige stad in en je ziet ze overal: van die grijze, saaie muren die niets vertellen. Bij studio stapelgoed hebben wij we voorliefde voor streetart en graffiti. Dat je op een straathoek opeens een gigantisch kleurrijk kunstwerk tegenkomt, een verborgen muurschildering die een verhaal vertelt of een klein aanplakbiljet dat je aan het denken zet. Streetart is veel meer dan verf op een muur. Wat streetart zo bijzonder maakt, is dat het je op een onverwachte manier kan raken. Het is kunst die niet in een museum hangt, maar onderdeel is van het dagelijkse leven. En dat maakt het zo toegankelijk en inspirerend.

Innovatie klinkt misschien als iets groots en ingewikkelds, maar vaak begint het juist met kleine veranderingen in de dagelijkse praktijk. Denk aan een nieuwe manier van samenwerken, een slimme oplossing voor een terugkerend probleem of een creatieve twist in je productaanbod. Het punt is: iedereen kan innoveren! Maar hoe zorg je ervoor dat je team zich vrij voelt om met nieuwe ideeën te komen? Hier zijn vijf praktische tips om innovatie in je team aan te wakkeren – inclusief inspirerende voorbeelden uit de praktijk.

Ken je dat gevoel dat je iets beter onthoudt als je er een plaatje bij hebt gezien? Dat is geen toeval. Dit fenomeen wordt het Picture Superiority Effect genoemd: beelden worden beter onthouden dan woorden. In ons brein worden visuele prikkels namelijk sneller verwerkt en sterker opgeslagen dan tekstuele informatie. En dát is precies waarom we bij studio stapelgoed zo’n grote liefde hebben voor visueel vormgegeven ontwerpen en graag werkvormen zoals associatiekaarten en tekenen inzetten.

Creativiteit voelt vaak als iets onbeperkte vrijheid om te maken wat je wilt, zonder regels of grenzen. Maar juist beperkingen kunnen een katalysator zijn voor de meest verrassende ideeën. Dit principe noemen we creative constraint: door jezelf beperkingen op te leggen, dwing je jezelf om anders te denken en nieuwe oplossingen te vinden. Wij hanteren dit dan ook regelmatig bij onze eigen sessies.

Bij studio stapelgoed geloven we dat aanwakkeren van de creativiteit van evident belang is om te komen te nieuwe ideeën. Daarvoor hoef je niet meteen een brainstorm van een dag(deel) te organiseren, maar kan de inzet van simpele werkvormen nét voor dat extra impuls zorgen.
In dit blog verzamelden wij onze favoriete werkvormen die je eenvoudig kunt inzetten. Werkvormen die weinig voorbereiding vragen en die je eigenlijk op ieder moment kunt gebruiken

Je hebt een sessie voorbereid, je hebt er zin in, je start vol energie en dan merk je het. De energie in de groep is laag, deelnemers doen niet echt mee, reageren lauw of haken zelfs af. Ai. Niet helemaal wat je voor ogen had. Wat nu? Geen paniek! Er zijn manieren om de energie terug te brengen en je deelnemers weer in de flow te krijgen. Maar eerst: hoe ziet afhaken er eigenlijk uit?