5 werkvormen voor teambuilding

Is het tijd voor de teambuildingsdag, heisessie of beleidsdag? En zit jij in het organiserende team? Tja, je kunt natuurlijk vlotten gaan bouwen, karten, naar een escape-room of uiteten. Deze activiteiten zorgen allemaal voor ontspanning en verbinding. Maar niet iedereen vindt zo’n ‘schoolreisje’ leuk. En de vertaalslag naar de werkvloer is soms lastig te maken. Kies daarom voor het toevoegen van onderdelen waar je team echt iets aan heeft. Bijvoorbeeld door je collega's samen een probleem te laten oplossen, iets te laten besluiten of door samen aan de slag te gaan met het verbeteren van de samenwerking of het versterken van het onderlinge vertrouwen. We hebben 5 leuke én effectieve werkvormen voor je gevonden.


Wij hebben specifiek voor werkvormen gekozen die het onderlinge vertrouwen versterken en die je makkelijk in een bestaand programma kunt inpassen. We hebben bij de keuze wel echt gelet op het niet te ver buiten de comfort-zone van deelnemers gaat want ieder teamlid moet zich comfortabel en veilig blijven voelen tijdens zo’n dag. 

Ken-je-collega pubquiz
Gegarandeerd hilarisch en jullie zullen elkaar op een andere manier leren kennen.
  1. Maak een (online) vragenlijst voor je collega’s met leuke persoonlijke vragen zoals: wat wilde je vroeger worden; wat is je favoriete guilty pleasure liedje (voor de muziekronde); wat is je hobby; wat is je grootste blunder ect. 
  2. Van de vragen en antwoorden maak je een pubquiz waarbij de collega’s in teams moeten raden om wie het gaat. 
  3. Natuurlijk is er een kleine prijs voor het winnende team. 

Kernkwaliteitenspel
Ieder team streeft naar een goede samenwerking. Maar daarbij lopen jullie ongetwijfeld weleens tegen problemen aan. Dat is goed te verklaren, omdat ieder mens een andere persoonlijkheid en een eigen manier van communiceren heeft. Het kernkwaliteitenspel geeft inzicht in die verschillen en zorgt ervoor dat jullie elkaar beter gaan begrijpen. Zo kun je elkaars sterke punten ontdekken. 
Wij speelden de variant waarin de deelnemers onderzoeken hoe zij naar elkaar kijken. Hier zitten vaak mooie complimenten in verborgen. Meer doen met complimenten?
  1. Maak of bestel kaartjes met kernkwaliteiten (bijvoorbeeld het kernkwadrantenspel van Daniel Ofman). 
  2. Verdeel de teamleden in groepen van maximaal 5 en leg een stapel kernkwaliteiten omgedraaid op tafel. 
  3. Om de beurt pakt een deelnemer een kaart en legt deze bij een andere deelnemer. Dus niet bij zichzelf. Er moet altijd gekozen worden: bij wie past de kernkwaliteit het allerbeste? 
  4. Vraag de deelnemers om bij het uitdelen een korte toelichting te geven.
  5. Als alle kaarten opgedeeld zijn bekijken de deelnemers de ontvangen kaarten. Zijn de kwaliteiten herkenbaar, congruent, verrassend?

Appreciative interview
Door deze werkvorm ontstaat er een positieve sfeer in het team. Zie voor meer uitleg ons blog over appreciative inquiry.
  1. Verdeel de groep in duo’s en vraag ze zo een rustig plekje op te zoeken.
  2. Een deelnemer vertelt in 10 minuten een verhaal over een (werk) situatie waar hij/zij trots op is. Wat was de inbreng? Welke acties zijn er ondernomen? Welke effecten had dat op anderen?
  3. De andere deelnemer stelt hierover waarderende en positieve vragen, bijvoorbeeld: Wat ging er zo goed in deze situatie? Wat was jouw grootste bijdrage bij het succes? Hoe zag je dat het succesvol was? Hoe reageerden je teamleden op jouw positieve acties?
  4. Na 10 minuten ruilen de deelnemers van rol.
  5. Na afloop komt iedereen weer samen en vraag dan enkele deelnemers om te vertellen wat hen geraakt heeft.

Collega-bingo
Deze werkvorm gebruiken wij regelmatig om het ijs te breken én om elkaar beter te leren kennen. Het doel is om zo snel mogelijk je kaart vol te maken met zoveel mogelijk namen. Het is verrassend, verbindend en makkelijk om met je team te spelen.
  1. Maak bingokaarten gevuld met persoonlijke feitjes en grappige wetenswaardigheden die op 1 of meer collega’s van toepassing zijn. Denk hierbij aan: ‘Doet aan vliegvissen’, ‘Heeft professioneel voetbal gespeeld’, ‘Heeft meer dan 2 katten’, ‘Werkt langer dan 20 jaar bij ons’, ‘Drinkt in de ochtend nooit koffie’ etc.). Extra leuk is als je verschillende varianten maakt, zodat niet iedereen op zoek is naar dezelfde feitjes.
  2. Deel de bingokaarten uit en vertel dat het de bedoeling is dat men voor iedere vraag de deelnemer vindt waar dit op toepassing is.
  3. Na het woord ‘start’ mag iedereen gaan lopen. Het is de bedoeling dat zij de persoon vinden en dat die persoon zijn of haar naam in het vakje invult. In elk vakje mag slechts 1 naam staan. 
  4. De deelnemer die alle vakjes heeft gevonden, roept ‘BINGO!’.

Crazy Comic
Voor Crazy Comic, afkomstig uit het boek '104 Activities that Build' van Alanna Jones, moet ieder team een eigen stripverhaal verzinnen. Het is een leerzaam spel omdat het samenwerking en onderlinge afstemming bevordert. De meest effectieve teams zijn tenslotte zelfstandig en functioneren met minimale hulp en bijsturing van leidinggevenden. 
  1. Verdeel de deelnemers in teams. Elk persoon is verantwoordelijk voor één afbeelding van het stripverhaal. De lengte van de strip hangt dus af van hoeveel personen er in de groep zitten.
  2. Ieder team moet binnen 10 minuten bepalen waar het stripverhaal over zal gaan, wie wat gaat tekenen, etc. Alles moet van tevoren tot in detail besproken worden omdat er vanaf het moment dat er begonnen is met tekenen geen interactie tussen de teamleden meer is toegestaan. 
  3. De teamleden mogen tijdens het tekenen ook beslist niet van elkaar zien wat ze aan het tekenen zijn. 
  4. Als iedereen klaar is komen de verschillende teams bij elkaar en worden de verschillende stripverhalen besproken.
Dit spel kan ook gespeeld worden wanneer teamleden zich op verschillende locaties bevinden. Ze kunnen de afspraken over het stripverhaal prima online maken. Dan voeg je de tekeningen zal door foto’s of screenshots te laten mailen.

Veel plezier!!

door studio stapelgoed 17 februari 2025
Je hebt een sessie voorbereid, je hebt er zin in, je start vol energie en dan merk je het. De energie in de groep is laag, deelnemers doen niet echt mee, reageren lauw of haken zelfs af. Ai. Niet helemaal wat je voor ogen had. Wat nu? Geen paniek! Er zijn manieren om de energie terug te brengen en je deelnemers weer in de flow te krijgen. Maar eerst: hoe ziet afhaken er eigenlijk uit?
door studio stapelgoed 10 februari 2025
Bij studio stapelgoed zijn we altijd op zoek naar leuke vergaderlocaties. Eerder schreven een blog over 10 inspirerende vergaderlocaties in Noord-Holland. Deze keer is Zuid Holland aan de beurt, waarbij je we een aantal mooie vergaderplekken laten zien, waar je maar wat graag jouw bijeenkomst wilt organiseren.
door studio stapelgoed 20 januari 2025
In een wereld die voortdurend verandert, zijn creativiteit en innovatie twee begrippen die vaak door elkaar worden gebruikt. Hoewel ze nauw met elkaar verbonden zijn, verschillen ze fundamenteel in betekenis, toepassing en impact. Om te begrijpen hoe ze samenwerken en elkaar versterken, is het belangrijk om de nuances te kennen. In dit blog leggen we uit wat het verschil is en hoe je ze allebei optimaal kunt benutten.
door studio stapelgoed 13 januari 2025
In elke groep kom je tegenstellingen tegen. Ook in de sessies die wij begeleiden. De ene persoon heeft behoefte aan autonomie, terwijl de ander juist graag samenwerkt. Sommige teamleden willen snelle resultaten boeken, terwijl anderen beter functioneren met een lange termijnvisie. Het kan lijken alsof je moet kiezen tussen deze opties, wat soms voor spanningen zorgt. Polarity Thinking laat echter zien dat je beide kanten nodig hebt om tot het beste resultaat te komen. Het gaat niet om óf-óf, maar om én-én. Daarom zetten wij dit met regelmaat in tijdens teamsessies, waarbij de onderlinge samenwerking centraal staat.
door studio stapelgoed 6 januari 2025
Bij grote bijeenkomsten is het belangrijk om een sfeer te creëren waarin iedereen zich welkom en betrokken voelt. IJsbrekers spelen hierin een cruciale rol. Ze breken niet alleen het ijs, maar bevorderen ook interactie, energie en samenwerking, zelfs in een grote groep. In dit blog delen we onze 10 favoriete ijsbrekers die je kunt inzetten om een dynamische start te maken.
door studio stapelgoed 30 december 2024
Veranderingen doorvoeren kan best spannend zijn. Het voelt vaak als een grote uitdaging om iedereen mee te krijgen. Of het nu gaat om een reorganisatie, een nieuw werkproces of een verbouwing, lang niet iedereen is meteen enthousiast. Gelukkig kunnen de zeven beïnvloedingsprincipes van Robert Cialdini daarbij helpen. Deze principes zorgen ervoor dat mensen op een natuurlijke manier meegaan in de verandering, zonder dat het voelt alsof ze iets opgelegd krijgen. We leggen je graag uit hoe je deze principes kunt inzetten om jouw team mee te krijgen.
door studio stapelgoed 8 december 2024
In een wereld waarin teams steeds vaker samenwerken, is het van cruciaal belang om te begrijpen hoe deze groepen functioneren. Of het nu gaat om een projectteam, een managementgroep of een klas, de relaties tussen mensen bepalen voor een groot deel de sfeer, productiviteit en samenwerking. Een effectief hulpmiddel om deze relaties inzichtelijk te maken is het sociogram. Maar wat is een sociogram precies, en hoe kan het helpen om de manier waarop teamleden met elkaar omgaan beter te begrijpen?
door studio stapelgoed 22 juli 2024
In veel organisaties is participatie inmiddels een cruciaal concept. Het varieert van het simpelweg informeren van belanghebbenden tot het volledig overdragen van besluitvormingsmacht aan de betrokkenen. Dit spectrum van participatie wordt vaak weergegeven door de participatieladder. Het samenstellen van een participatiematrix helpt organisaties bij het kiezen van de juiste werkvormen afhankelijk van de gewenste graad van participatie. In deze blog bespreken we de relevante wetenschappelijke inzichten en geven we concrete voorbeelden van werkvormen per participatieniveau.
door studio stapelgoed 15 juli 2024
Creatief leiderschap. Steeds vaker zie je deze term in vacatures langskomen. Maar wat is het eigenlijk? Bij studio stapelgoed vinden we dat creatief leiderschap draait om ondernemende leiders en professionals die uit hun patronen en overtuigingen durven te breken om anders te kunnen kijken, denken en doen. Leiders die het lef hebben om samen met anderen te pionieren en innovaties te realiseren.
door studio stapelgoed 8 juli 2024
In een wereld die steeds sneller evolueert en waar samenwerking een cruciale rol speelt in het succes van organisaties, is het voeren van waardevolle dialogen op de werkplek van onschatbare waarde. William Isaacs, de auteur van "Dialogue: The Art Of Thinking Together", benadrukt dat dialoog niet alleen een manier is om verschillen te overbruggen, maar ook om iets nieuws te creëren. Bij studio stapelgoed vertalen we dit naar praktische werkvormen om zo te zorgen dat ieder team met een waardevolle dialoog aan de slag kan.
Meer posts
Share by: