8 manieren om groepen in te delen

Bij veel werkvormen laat je je deelnemers samenwerken in subgroepen. Want je weet ongetwijfeld dat deelnemers leren door kennis en ervaring met anderen uit te wisselen en samen aan iets te werken. Daarnaast zorgt een opdracht in kleinere groepen voor actieve betrokkenheid van de deelnemers. Natuurlijk kun je hen zelf laten kiezen met wie ze willen samenwerken of hen voorstellen om samen te werken met de persoon die naast hen zit. Dat werkt meestal prima maar het kan natuurlijk leuker. In dit blog vind je onze favoriete manieren om deelnemers op te splitsen.

Bij veel bijeenkomsten zal je zien dat de trainer of facilitor ervoor kiest om bij de selectie van de groepsleden tellend het rijtje af te gaan. Deelnemers die naast elkaar gaan zitten, zijn zo vaak de hele dag een duo. Nu zijn ze natuurlijk niet voor niets naast elkaar gaan zitten en ze voelen zich zo vaak veiliger in de groep. Maar het kan ook zinvol zijn om de deelnemers eens goed door elkaar te mixen.

 

Variëren met de groepsgrootte

Als je een groep indeelt, kun je bewust kiezen voor een bepaalde groepsomvang en daarmee variëren om de kans op interactie te verhogen. Hoe minder deelnemers je samen zet, hoe meer mensen er immers tegelijk aan het woord zijn. Ook minder extraverte deelnemers hebben op die manier de gelegenheid een bijdrage te leveren. Om te werken aan veiligheid en vertrouwen in de groep werken wij daarom graag eerst alleen of met duo’s. Voor opdrachten die minder veiligheid vragen maken we vervolgens grotere groepen. Bij vier of vijf deelnemers werkt coöperatief leren optimaal.

 

Soorten groepen

Voor dat je kiest voor een vorm van het indelen, is het goed om te bedenken wat voor soort groep het best werkt voor jouw programma.

  • Heterogene groepen waarbij deelnemers goed kunnen uitwisselen vanuit verschillende achtergronden: andere organisatie, andere functie, afdeling, gebouw, een andere opleiding of culturele context, ...
  • Homogene groepen waarbij deelnemers juist gericht kunnen samenwerken vanuit eenzelfde vak, achtergrond, afdeling of gebouw ...

 

Onze favoriete werkvormen:

 

1. Zoek iemand die …

Nodig de deelnemers uit om zich vanuit een bepaald criterium te groeperen, bijvoorbeeld ‘Kies iemand met wie je nog niet hebt samengewerkt’. Dat geeft herkenbaarheid maar wel de ruimte om de gebruikelijke groepjes te doorbreken.


2. Candy bar

Plaats op elke tafel een ander soort snoepreep. Vertel de deelnemers dat niemand deze reep (nog) mag opeten. Geef aan iedere deelnemer een kleine snackversie van dezelfde repen. Nodig nu iedereen uit om naar de juiste reep op de tafels te gaan. Mars gaat bijvoorbeeld naar de Mars-tafel. Ditzelfde kun je natuurlijk ook met bijvoorbeeld snoepjes doen.

 

3. Kwartet

Gebruik een kwartetspel en tel af hoeveel kaartensetjes je nodig hebt. Deel de kaartjes uit en nodig hen uit om op zoek te gaan naar de andere kaartjes van het kwartet. Alle deelnemers met hetzelfde kwartet werken samen.

 

4. Lijk je op mij?

Geef de volgende opdracht: zoek iemand met dezelfde kleur ogen, maat schoenen of lengte en maak een groepje. Een alternatief is dat je de deelnemers indeelt op volgorde van lengte, haarlengte, haarkleur, voornaam, achternaam enzovoort. Zet je deelnemers bijvoorbeeld op een rij van licht naar donker en verdeel hen dan in groepen. 

 

5. Letters

Elke deelnemer ontvangt een letter. Geef de groep nu de opdracht om woorden van 5 letters te maken. De 'letters' zullen nogal eens moeten wisselen van groepje, voordat iedereen bij 'een echt woord' een plekje heeft gevonden.

 

6. Puzzelen

Knip zoveel foto's of ansichtkaarten als je groepjes wilt vormen in zoveel stukjes als elke groep groot moet zijn. Verdeel de stukjes willekeurig over de groep en laat de deelnemers de puzzel van hun groepje compleet maken

 

7. Bonnie & Clyde

Elke deelnemer krijgt een sticker op de rug geplakt met een woord. Deze woorden horen in duo’s bij elkaar, bijvoorbeeld Bonnie & Clyde. De deelnemers zoeken nu hun partner door middel van het stellen van vragen over zichzelf die alleen beantwoord mogen worden met “ja” of “nee”. Als het duo elkaar gevonden heeft, gaan zij weer zitten. 

Voorbeelden voor de duo’s:

  • Romeo en Julia
  • Pauw en Witteman
  • Acda en De Munnik
  • Hennes & Mauritz
  • Jip en Janneke
  • Fokke en Sukke
  • Barbie en Ken

Wanneer je grotere groepjes nodig hebt, maak je sets van bijvoorbeeld 4 woorden, zoals “tennisracket”, “bal”, “tennisbaan” en “back-hand”.

 

8. Bellen

Doe alle telefoonnummers van de deelnemers in een grote pot. Kies een aantal teamkapiteins en laat hen om beurten een telefoonnummer trekken uit de pot. Zij moeten deze dan bellen en zo worden de groepjes gevormd en bekend gemaakt.

 

Digitale mogelijkheden

Digitale tools zijn makkelijk om te gebruiken bij het maken van groepjes. Je typt de namen van de deelnemers in en geeft aan hoeveel groepjes je wil hebben. Vervolgens druk je op de knop en verschijnen de namen door elkaar gehusseld en in groepjes op je scherm. Er zijn meerdere websites waar je dit kunt laten doen, bijvoorbeeld Groepjesmaker of Namepicker

 

Aan de slag

Als verschillende subgroepen aan de slag gaan, is het fijn dat ze zich kunnen verplaatsen in de ruimte of buiten. Daarbij helpt het om af te spreken dat als zij klaar zijn, dat ze terugkomen naar hun oorspronkelijke plek. Zo behoud je het overzicht. Wie klaar is, kan je bijvoorbeeld aanmoedigen om al even stil te staan bij wat hij of zij wil meenemen vanuit de uitwisseling en feedback van de collega’s.

 

door studio stapelgoed 21 april 2025
Creativiteit wordt vaak geassocieerd met kunstenaars, uitvinders of briljante geesten die ‘geniale ingevingen’ lijken te hebben. Maar neurowetenschap laat iets anders zien: creativiteit is geen mysterieus talent, maar een proces in je brein – en iedereen heeft het in zich. Ook binnen organisaties is creativiteit onmisbaar. Het zorgt voor innovatie, probleemoplossend vermogen en vernieuwing. De grote vraag is dus niet: “Wie is creatief?” maar: “Hoe kunnen we creativiteit activeren – bij onszelf én in onze teams?” In deze blog duiken we in het brein, én in de werkvloer. Hoe werkt creativiteit neurologisch? En wat kun je als organisatie doen om die creatieve vonk te laten overslaan.
door studio stapelgoed 14 april 2025
We zijn van nature gewoontedieren. Ook in ons denken. We zoeken automatisch naar logische, voor de hand liggende oplossingen. Handig in de meeste situaties – maar funest als je écht iets nieuws wilt bedenken. Dat is waar lateraal denken in beeld komt. Een creatieve denktechniek die je helpt om vastgeroeste patronen te doorbreken en verrassende invalshoeken te vinden. Maar wat is lateraal denken precies? Hoe werkt het in ons brein? En hoe pas je het toe in een organisatie of team
door studio stapelgoed 7 april 2025
Bij studio stapelgoed geloven we dat de beste sessies ontstaan wanneer deelnemers écht eigenaar zijn van wat er gebeurt. Wij ontwerpen sessies waarin mensen zelf keuzes maken, hun eigen route bepalen en actief bijdragen aan het proces. Waarom? Omdat autonomie zorgt voor betrokkenheid, creativiteit en duurzame impact. Als deelnemers zelf regie hebben, voelen ze zich verantwoordelijker en wordt de sessie veel meer dan alleen een moment—het wordt iets wat blijft hangen. Maar hoe zorg je ervoor dat je als begeleider niet onbewust de autonomie wegneemt?
door studio stapelgoed 31 maart 2025
Loop een willekeurige stad in en je ziet ze overal: van die grijze, saaie muren die niets vertellen. Bij studio stapelgoed hebben wij we voorliefde voor streetart en graffiti. Dat je op een straathoek opeens een gigantisch kleurrijk kunstwerk tegenkomt, een verborgen muurschildering die een verhaal vertelt of een klein aanplakbiljet dat je aan het denken zet. Streetart is veel meer dan verf op een muur. Wat streetart zo bijzonder maakt, is dat het je op een onverwachte manier kan raken. Het is kunst die niet in een museum hangt, maar onderdeel is van het dagelijkse leven. En dat maakt het zo toegankelijk en inspirerend.
door studio stapelgoed 24 maart 2025
Innovatie klinkt misschien als iets groots en ingewikkelds, maar vaak begint het juist met kleine veranderingen in de dagelijkse praktijk. Denk aan een nieuwe manier van samenwerken, een slimme oplossing voor een terugkerend probleem of een creatieve twist in je productaanbod. Het punt is: iedereen kan innoveren! Maar hoe zorg je ervoor dat je team zich vrij voelt om met nieuwe ideeën te komen? Hier zijn vijf praktische tips om innovatie in je team aan te wakkeren – inclusief inspirerende voorbeelden uit de praktijk.
door studio stapelgoed 17 maart 2025
Ken je dat gevoel dat je iets beter onthoudt als je er een plaatje bij hebt gezien? Dat is geen toeval. Dit fenomeen wordt het Picture Superiority Effect genoemd: beelden worden beter onthouden dan woorden. In ons brein worden visuele prikkels namelijk sneller verwerkt en sterker opgeslagen dan tekstuele informatie. En dát is precies waarom we bij studio stapelgoed zo’n grote liefde hebben voor visueel vormgegeven ontwerpen en graag werkvormen zoals associatiekaarten en tekenen inzetten.
door studio stapelgoed 10 maart 2025
Creativiteit voelt vaak als iets onbeperkte vrijheid om te maken wat je wilt, zonder regels of grenzen. Maar juist beperkingen kunnen een katalysator zijn voor de meest verrassende ideeën. Dit principe noemen we creative constraint: door jezelf beperkingen op te leggen, dwing je jezelf om anders te denken en nieuwe oplossingen te vinden. Wij hanteren dit dan ook regelmatig bij onze eigen sessies.
door studio stapelgoed 3 maart 2025
Bij studio stapelgoed geloven we dat de beste ideeën niet zomaar uit de lucht komen vallen. Creativiteit is een proces: een samenspel tussen vrij denken, kritisch kijken en praktisch uitvoeren. Eén gave manier om dit proces te structureren, komt van niemand minder dan Walt Disney zelf.
door studio stapelgoed 24 februari 2025
Bij studio stapelgoed geloven we dat aanwakkeren van de creativiteit van evident belang is om te komen te nieuwe ideeën. Daarvoor hoef je niet meteen een brainstorm van een dag(deel) te organiseren, maar kan de inzet van simpele werkvormen nét voor dat extra impuls zorgen. In dit blog verzamelden wij onze favoriete werkvormen die je eenvoudig kunt inzetten. Werkvormen die weinig voorbereiding vragen en die je eigenlijk op ieder moment kunt gebruiken
door studio stapelgoed 17 februari 2025
Je hebt een sessie voorbereid, je hebt er zin in, je start vol energie en dan merk je het. De energie in de groep is laag, deelnemers doen niet echt mee, reageren lauw of haken zelfs af. Ai. Niet helemaal wat je voor ogen had. Wat nu? Geen paniek! Er zijn manieren om de energie terug te brengen en je deelnemers weer in de flow te krijgen. Maar eerst: hoe ziet afhaken er eigenlijk uit?
Meer posts