Je hebt er vast weleens eentje gemaakt: de SWOT-analyse. Met behulp van een SWOT-analyse som je de sterktes, zwaktes, kansen en bedreigingen van een organisatie of team op. Bij studio stapelgoed zetten we steeds vaker de SOAR in. Dit is een interessant alternatief voor de bekende SWOT. Waarom jij ook aan de slag zou moeten gaan met het SOAR-model? In dit blog leggen wij het kort voor je uit.
Wat is het verschil?
Kenmerkend voor de SOAR is dat Appreciative Inquiry de basis vormt voor deze methode. Dat betekent een waarderende benadering en een positieve aanpak. De SOAR onderscheidt zich dan ook van van de SWOT door dat het hier vooral om de positieve dingen gaat, daar waar er in de SWOT juist expliciet aandacht is voor beperkingen en zwaktes.
Bij zowel de SWOT als de SOAR worden de interne en externe omgeving in de analyse meegenomen. Er is echter ook een verschil. Bij de SOAR ligt meer focus op hoe het team of organisatie verder moet in de toekomst. Dus verbeteren van wat al goed gaat, in plaats van focus op de zwakke punten. SWOT werkt ook meer top down terwijl SOAR vooral goed werkt als je alle stakeholders erbij betrekt. En tot slot legt de SOAR-analyse sterke nadruk op het formuleren van ambitieuze doelen en het definiëren van meetbare resultaten die de organisatie wil bereiken. Het model richt zich op het creëren van een gewenste toekomst en het stimuleren van prestaties.
Hoe maak je een SOAR?
Net als bij de SWOT, plaats je vier elementen in een kwadrant. SOAR staat voor Strengths- Opportunities - Aspirations en Results.
In het kwadrant die het er als volgt uit:
Waar komt het model vandaan?
Jacqueline Stavros, Gina Hinrichs en David Cooperrider hebben samen het SOAR-model uitgewerkt vanwege hun gedeelde interesse in positieve organisatieontwikkeling en hun overtuiging dat traditionele analytische modellen zoals de SWOT-analyse beperkingen hebben.
Hoe wij de SOAR-analyse inzetten?
Wij gebruiken de SOAR graag vanwege de positieve invalshoek van deze werkvorm. Wij merken dat dit een positief effect heeft op de energie van onze deelnemers. Door in gezamenlijkheid te kijken naar het potentieel van het team of organisatie en een gedeelde toekomstvisie te creëren, ontstaat er een brede betrokkenheid.
Je kunt de SOAR inzetten als werkvorm bij de analyse, maar wij gebruiken vaak ook een afgeslankte vorm om een kleiner vraagstuk te onderzoeken. De SOAR-analyse kun je goed gebruiken om nieuwe initiatieven te verkennen of om een strategisch plan te ontwerpen. Ook kan het ingezet bij een leiderschapsprogramma of de loopbaanontwikkeling van individuele medewerkers.
Wil je meer weten over een waarderende aanpak? Lees dan ook ons blog over appreciative inquiry
Nieuwsbrief ontvangen?
Bedankt voor je bericht.
We nemen zo snel mogelijk contact met je op.
Oeps, er is een fout opgetreden bij het versturen van je bericht.
Probeer het later nog eens.
Alle rechten voorbehouden | studio stapelgoed