De kunst van goed tijdsmanagement

Creatieve bijeenkomsten zorgen ervoor dat de deelnemers ideeën laten stromen en nieuwe perspectieven verkennen. Als facilitator van dergelijke bijeenkomsten wil je natuurlijk zoveel mogelijk ruimte geven en passie laten ontstaan. Tegelijkertijd draag je de verantwoordelijkheid om de energie te kanaliseren en ervoor te zorgen dat de tijd efficiënt wordt gebruikt. Er zijn verschillende manieren waarop je als facilitator de tijd kunt bewaken. Wij verzamelden ze voor je en we delen graag ons favoriete hulpmiddel: de Timetimer.

Hieronder onze 7 tips voor effectief tijdsbeheer tijdens bijeenkomsten:


1. Maak een agenda

Een duidelijke agenda is de ruggengraat van elke bijeenkomst. Stel vooraf een heldere agenda op met toegewezen tijdvakken voor elk onderwerp of activiteit. Communiceer deze agenda aan de deelnemers, zodat iedereen weet wat er van hen wordt verwacht en hoeveel tijd beschikbaar is voor elk onderdeel.


2. Gebruik een timer

Timers zijn krachtige tools om de tijd bij te houden. Gebruik timers om de duur van brainstormsessies, discussies of activiteiten te beperken. Onze favoriet, de Timetimer klok, is bijzonder effectief omdat deze visueel de resterende tijd laat zien. De rode schijf krimpt naarmate de tijd verstrijkt, waardoor deelnemers een intuïtief begrip van de resterende tijd krijgen. Natuurlijk kun je ook gewoon gebruik maken van de ouderwetse kookwekker of de stopwatch-functie op je telefoon.


3. Houd de klok in de gaten

Als facilitator moet je altijd bewust zijn van de tijd. Houd een klok zichtbaar in de ruimte voor jezelf en de deelnemers.

Is er geen klok? Er zijn online allerlei leuke en creatieve (digibord) klokken te vinden. 


4. Timeboxing

Timeboxing is een techniek waarbij je vooraf een specifieke tijdslimiet instelt voor een activiteit en ervoor zorgt dat de activiteit binnen die tijd wordt voltooid. Dit dwingt deelnemers om zich te concentreren en efficiënt te werken. Wij werken ons plan voor een bijeenkomst daarom vooraf uit in een concreet sessieplan of draaiboek met alle praktische informatie zoals: tijden, benodigdheden, taakverdeling en werkvorm instructies. Wil je meer lezen over hoe je een draaiboek of sessieplan voor jouw bijeenkomst maakt? Klik dan hier.


5. Een tijdbewaker

Je kunt ervoor kiezen om iemand binnen de groep aan te wijzen als tijdbewaker. Deze persoon is verantwoordelijk voor het bijhouden van de tijd en het waarschuwen wanneer een activiteit of discussie te lang dreigt te duren. Dit maakt de verantwoordelijkheid voor tijdsbeheer een gedeelde verantwoordelijkheid.


6. Aanpassingsvermogen

Hoewel het belangrijk is om de tijd te bewaken, is het ook cruciaal om flexibel te zijn. Soms kunnen briljante ideeën ontstaan die de oorspronkelijke planning kunnen verstoren. Sta open voor deze momenten van inspiratie, maar zorg ervoor dat je de tijd elders in de bijeenkomst kunt aanpassen om dit mogelijk te maken.


7. Reflectie

Na afloop van de bijeenkomst is het slim om tijd te besteden aan reflectie en evaluatie. Bespreek met de deelnemers hoe het tijdsbeheer is verlopen. Wat ging goed en wat kan worden verbeterd? Deze feedback kan waardevol zijn voor toekomstige bijeenkomsten.


Tijdsbeheer is een ware evenwichtsoefening voor facilitators van creatieve bijeenkomsten. Je wilt enerzijds de vrijheid geven voor ideeën om te floreren, maar anderzijds de bijeenkomst gestructureerd en efficiënt houden. Door de tijd goed te managen kun je zorgen voor een vruchtbare omgeving waarin creativiteit kan gedijen, en waarbij de tijd op een waardevolle manier wordt benut. De kunst van tijdsbeheer is een van de vele vaardigheden die een succesvolle facilitator onderscheiden.


door stapelgoed 6 januari 2025
Bij grote bijeenkomsten is het belangrijk om een sfeer te creëren waarin iedereen zich welkom en betrokken voelt. IJsbrekers spelen hierin een cruciale rol. Ze breken niet alleen het ijs, maar bevorderen ook interactie, energie en samenwerking, zelfs in een grote groep. In dit blog delen we onze 10 favoriete ijsbrekers die je kunt inzetten om een dynamische start te maken.
door duda-wsm 30 december 2024
Veranderingen doorvoeren kan best spannend zijn. Het voelt vaak als een grote uitdaging om iedereen mee te krijgen. Of het nu gaat om een reorganisatie, een nieuw werkproces of een verbouwing, lang niet iedereen is meteen enthousiast. Gelukkig kunnen de zeven beïnvloedingsprincipes van Robert Cialdini daarbij helpen. Deze principes zorgen ervoor dat mensen op een natuurlijke manier meegaan in de verandering, zonder dat het voelt alsof ze iets opgelegd krijgen. We leggen je graag uit hoe je deze principes kunt inzetten om jouw team mee te krijgen.
door info 8 december 2024
In een wereld waarin teams steeds vaker samenwerken, is het van cruciaal belang om te begrijpen hoe deze groepen functioneren. Of het nu gaat om een projectteam, een managementgroep of een klas, de relaties tussen mensen bepalen voor een groot deel de sfeer, productiviteit en samenwerking. Een effectief hulpmiddel om deze relaties inzichtelijk te maken is het sociogram. Maar wat is een sociogram precies, en hoe kan het helpen om de manier waarop teamleden met elkaar omgaan beter te begrijpen?
door info 22 juli 2024
In veel organisaties is participatie inmiddels een cruciaal concept. Het varieert van het simpelweg informeren van belanghebbenden tot het volledig overdragen van besluitvormingsmacht aan de betrokkenen. Dit spectrum van participatie wordt vaak weergegeven door de participatieladder. Het samenstellen van een participatiematrix helpt organisaties bij het kiezen van de juiste werkvormen afhankelijk van de gewenste graad van participatie. In deze blog bespreken we de relevante wetenschappelijke inzichten en geven we concrete voorbeelden van werkvormen per participatieniveau.
door studio stapelgoed 15 juli 2024
Creatief leiderschap. Steeds vaker zie je deze term in vacatures langskomen. Maar wat is het eigenlijk? Bij studio stapelgoed vinden we dat creatief leiderschap draait om ondernemende leiders en professionals die uit hun patronen en overtuigingen durven te breken om anders te kunnen kijken, denken en doen. Leiders die het lef hebben om samen met anderen te pionieren en innovaties te realiseren.
door studio stapelgoed 8 juli 2024
In een wereld die steeds sneller evolueert en waar samenwerking een cruciale rol speelt in het succes van organisaties, is het voeren van waardevolle dialogen op de werkplek van onschatbare waarde. William Isaacs, de auteur van "Dialogue: The Art Of Thinking Together", benadrukt dat dialoog niet alleen een manier is om verschillen te overbruggen, maar ook om iets nieuws te creëren. Bij studio stapelgoed vertalen we dit naar praktische werkvormen om zo te zorgen dat ieder team met een waardevolle dialoog aan de slag kan.
door studio stapelgoed 1 juli 2024
Het gebruik van Lego ‘minifigures’ in sollicitatie- en jaargesprekken kan een verfrissende en effectieve manier zijn om dieper inzicht te krijgen in de persoon tegenover je. Het biedt een speels en creatief element dat communicatie bevordert, creativiteit aanwakkert en complexe ideeën visualiseert. Probeer het vooral eens uit en ontdek hoe het de kwaliteit van je gesprekken kan verbeteren.
door info 23 april 2024
Stel je eens voor: een vergaderruimte boordevol met mensen van alle rangen en standen binnen de organisatie. Elk met hun eigen unieke persoonlijkheid. Als facilitator staan wij vaak voor dit soort groepen, met een waar circus aan persoonlijkheden. Bij studio stapelgoed proberen we tijdens een sessie om al die stukjes samen te brengen tot een geheel. Van sprankelende extraverten tot bedachtzame introverten, van degenen die met open armen elke uitdaging aangaan tot degenen die liever op de achtergrond blijven. Het is voor ons als een kleurrijk mozaïek waarbij elke deelnemer een uniek stukje vormt. Dit maakt iedere bijeenkomst een avontuur op zich.
door studio stapelgoed 12 februari 2024
Future search is een door Marvin Weisbord en Sandra Janoff ontwikkelde large scale intervention om met een grote groep mensen in enkele dagen tot een toekomstvisie en een bijbehorend actieplan te komen. Daarbij worden creatieve methoden gebruikt om de deelnemers te stimuleren om bekende denkpatronen en dominante aannames los te laten en 'met nieuwe ogen' naar mogelijkheden te zoeken. In de blog leggen we je uit hoe future search nu precies werkt.
door studio stapelgoed 5 februari 2024
Bij studio stapelgoed zijn we altijd op zoek naar leuke vergaderlocaties. Noord-Holland biedt wat ons betreft een schat aan inspirerende ruimtes. We nemen je daarom in dit blog mee op een reis langs pittoreske steden en schilderachtige kustplaatsen, naar onconventionele vergaderplekken die jouw bijeenkomst onvergetelijk zullen maken.
Meer posts
Share by: