Bij studio stapelgoed houden we van muziek. Regelmatig bezoeken wij een leuk festival of kun je ons vinden bij een concert. Niet zo gek dus dat wij geïnspireerd zijn door het artikel dat Frank J. Barrett publiceerde in 1998: “Creativity and Improvisation in Jazz and Organisations” in het wetenschappelijk tijdschrift Organization Science. Barret maakt hierin een vergelijking tussen jazzmuziek en organisaties. Wij gebruiken deze vergelijking regelmatig als we kijken naar de samenwerking in een groep tijdens onze sessies.
“Say yes to the mess.”
Jazz is veel meer dan een muziekgenre; het is een filosofie, een benadering van muziek maken, waarbij de wortels liggen in samenwerking en improvisatie. Jazzmuziek biedt een rijke metafoor voor hoe een groep effectief kan samenwerken, waarbij elk lid als een muzikaal instrument fungeert dat een unieke stem toevoegt aan het grotere geheel. Wanneer wij een sessie begeleiden, is jazzmuziek daarmee onze inspiratiebron. Dit genre staat immers bekend om improviseren en optimaal samenwerken om tot nieuwe muziek te komen.
De volgende tips uit de jazz nemen wij voor onze groepssessie graag ter harte:
Tip 1. Doorbreek bestaande patronen
Om nieuwe ideeën of oplossingen te bedenken, stimuleren wij deelnemers om bestaande patronen en denkwijzen te doorbreken. In ons e-book ‘stapel op brainstormen’ hebben wij hiervoor tal van leuke (brainstorm)technieken verzameld. Allemaal technieken die deelnemers helpen om een ander toonsoort, volume of ritme te spelen, met als resultaat nieuwe muziek!
Tip 2. Koester fouten en leer ervan
Jazzmuzikanten maken regelmatig fouten, maar dat wordt door het publiek zelden opgemerkt. Vaak wordt de fout namelijk gebruikt om een nieuwe weg in te slaan. En daarmee ontstaat er een nieuwe kans, nieuwe muziek. Door in je sessie de veiligheid te bieden dat fouten maken mag en ervan geleerd wordt, ontstaan de meeste waardevolle ideeën en bijdragen.
Tip 3. Gebruik onvoorspelbaarheid als het begin van iets nieuws
Gebeurt er iets onverwachts in de groep, sta hier dan voor open. Het biedt immers vaak wat moois en inspiratie voor de andere deelnemers. In de jazz zie je dit vaak wanneer de muzikant voortborduurt op de toon of ritme van een collega. Of zoals wij vaak zeggen: surf mee op de ideeën van een ander, hoe onverwacht ze ook zijn!
Tip 4. Speel samen
De kracht van jazz is de optelsom van de individuele muzikanten. En zo is het bij groepssessies ook. Belangrijk hierbij is communiceren, van elkaar te weten wat je bezighoudt. Wij beginnen onze sessies daarom altijd met een goede check-in en zorgen ervoor dat iedereen binnen de groep de ruimte krijgt om te participeren. Niet alleen degene met het hardste instrument.
Tip 5. Omarm de chaos
Het kenmerk van jazz is dat een muzikant gewoon begint te spelen, zonder vooropgezet plan. En hoewel wij tijdens onze sessies altijd met een strak uitgewerkt sessieplan werken, is het verloop niet altijd te voorspellen. En dat betekent dat we moeten bijstellen. Door de chaos van het moment te omarmen en te waarderen, wordt het resultaat van de sessie uiteindelijk vaak naar een hoger plan getild.
Tip 6. Zorg voor ‘Jamming and hanging out’
Jazz leer je nu eenmaal niet uit een boekje, maar leer je door samen te spelen en gewoon te doen. Pas dan gaan de ideeën stromen en ontstaat de innovatie. Soms is het nodig om de deelnemers even afstand te laten nemen van het onderwerp - we zetten dan vaak een icebreaker of creativity break in - waarna er weer iets nieuws kan ontstaan.
Kortom, in een een complexe en snel veranderende wereld van vandaag is samenwerking in groepen essentieel. Jazzmuziek bevat waardevolle principes, die helpen om groepsdynamiek te begrijpen en samenwerking naar nieuwe hoogten te tillen. Net zoals een jazzensemble dat doet op het podium.
Nieuwsbrief ontvangen?
Bedankt voor je bericht.
We nemen zo snel mogelijk contact met je op.
Oeps, er is een fout opgetreden bij het versturen van je bericht.
Probeer het later nog eens.
Alle rechten voorbehouden | studio stapelgoed