6 tips uit de jazzmuziek voor een effectieve groepsdynamiek

Bij studio stapelgoed houden we van muziek. Regelmatig bezoeken wij een leuk festival of kun je ons vinden bij een concert. Niet zo gek dus dat wij geïnspireerd zijn door het artikel dat Frank J. Barrett publiceerde in 1998: “Creativity and Improvisation in Jazz and Organisations” in het wetenschappelijk tijdschrift Organization Science. Barret maakt hierin een vergelijking tussen jazzmuziek en organisaties. Wij gebruiken deze vergelijking regelmatig als we kijken naar de samenwerking in een groep tijdens onze sessies. “Say yes to the mess.”

Jazz is veel meer dan een muziekgenre; het is een filosofie, een benadering van muziek maken, waarbij de wortels liggen in samenwerking en improvisatie. Jazzmuziek biedt een rijke metafoor voor hoe een groep effectief kan samenwerken, waarbij elk lid als een muzikaal instrument fungeert dat een unieke stem toevoegt aan het grotere geheel. Wanneer wij een sessie begeleiden, is jazzmuziek daarmee onze inspiratiebron. Dit genre staat immers bekend om improviseren en optimaal samenwerken om tot nieuwe muziek te komen. 


De volgende tips uit de jazz nemen wij voor onze groepssessie graag ter harte:


Tip 1. Doorbreek bestaande patronen

Om nieuwe ideeën of oplossingen te bedenken, stimuleren wij deelnemers om bestaande patronen en denkwijzen te doorbreken. In ons e-book ‘stapel op brainstormen’ hebben wij hiervoor tal van leuke (brainstorm)technieken verzameld. Allemaal technieken die deelnemers helpen om een ander toonsoort, volume of ritme te spelen, met als resultaat nieuwe muziek!


Tip 2. Koester fouten en leer ervan

Jazzmuzikanten maken regelmatig fouten, maar dat wordt door het publiek zelden opgemerkt. Vaak wordt de fout namelijk gebruikt om een nieuwe weg in te slaan. En daarmee ontstaat er een nieuwe kans, nieuwe muziek. Door in je sessie de veiligheid te bieden dat fouten maken mag en ervan geleerd wordt, ontstaan de meeste waardevolle ideeën en bijdragen. 


Tip 3. Gebruik onvoorspelbaarheid als het begin van iets nieuws

Gebeurt er iets onverwachts in de groep, sta hier dan voor open. Het biedt immers vaak wat moois en inspiratie voor de andere deelnemers. In de jazz zie je dit vaak wanneer de muzikant voortborduurt op de toon of ritme van een collega. Of zoals wij vaak zeggen: surf mee op de ideeën van een ander, hoe onverwacht ze ook zijn!


Tip 4. Speel samen

De kracht van jazz is de optelsom van de individuele muzikanten. En zo is het bij groepssessies ook. Belangrijk hierbij is communiceren, van elkaar te weten wat je bezighoudt. Wij beginnen onze sessies daarom altijd met een goede check-in en zorgen ervoor dat iedereen binnen de groep de ruimte krijgt om te participeren. Niet alleen degene met het hardste instrument. 


Tip 5. Omarm de chaos

Het kenmerk van jazz is dat een muzikant gewoon begint te spelen, zonder vooropgezet plan. En hoewel wij tijdens onze sessies altijd met een strak uitgewerkt sessieplan werken, is het verloop niet altijd te voorspellen. En dat betekent dat we moeten bijstellen. Door de chaos van het moment te omarmen en te waarderen, wordt het resultaat van de sessie uiteindelijk vaak naar een hoger plan getild.


Tip 6. Zorg voor ‘Jamming and hanging out’

Jazz leer je nu eenmaal niet uit een boekje, maar leer je door samen te spelen en gewoon te doen. Pas dan gaan de ideeën stromen en ontstaat de innovatie. Soms is het nodig om de deelnemers even afstand te laten nemen van het onderwerp - we zetten dan vaak een icebreaker of creativity break in - waarna er weer iets nieuws kan ontstaan.


Kortom, in een een complexe en snel veranderende wereld van vandaag is samenwerking in groepen essentieel. Jazzmuziek bevat waardevolle principes, die helpen om groepsdynamiek te begrijpen en samenwerking naar nieuwe hoogten te tillen. Net zoals een jazzensemble dat doet op het podium.


door stapelgoed 6 januari 2025
Bij grote bijeenkomsten is het belangrijk om een sfeer te creëren waarin iedereen zich welkom en betrokken voelt. IJsbrekers spelen hierin een cruciale rol. Ze breken niet alleen het ijs, maar bevorderen ook interactie, energie en samenwerking, zelfs in een grote groep. In dit blog delen we onze 10 favoriete ijsbrekers die je kunt inzetten om een dynamische start te maken.
door duda-wsm 30 december 2024
Veranderingen doorvoeren kan best spannend zijn. Het voelt vaak als een grote uitdaging om iedereen mee te krijgen. Of het nu gaat om een reorganisatie, een nieuw werkproces of een verbouwing, lang niet iedereen is meteen enthousiast. Gelukkig kunnen de zeven beïnvloedingsprincipes van Robert Cialdini daarbij helpen. Deze principes zorgen ervoor dat mensen op een natuurlijke manier meegaan in de verandering, zonder dat het voelt alsof ze iets opgelegd krijgen. We leggen je graag uit hoe je deze principes kunt inzetten om jouw team mee te krijgen.
door info 8 december 2024
In een wereld waarin teams steeds vaker samenwerken, is het van cruciaal belang om te begrijpen hoe deze groepen functioneren. Of het nu gaat om een projectteam, een managementgroep of een klas, de relaties tussen mensen bepalen voor een groot deel de sfeer, productiviteit en samenwerking. Een effectief hulpmiddel om deze relaties inzichtelijk te maken is het sociogram. Maar wat is een sociogram precies, en hoe kan het helpen om de manier waarop teamleden met elkaar omgaan beter te begrijpen?
door info 22 juli 2024
In veel organisaties is participatie inmiddels een cruciaal concept. Het varieert van het simpelweg informeren van belanghebbenden tot het volledig overdragen van besluitvormingsmacht aan de betrokkenen. Dit spectrum van participatie wordt vaak weergegeven door de participatieladder. Het samenstellen van een participatiematrix helpt organisaties bij het kiezen van de juiste werkvormen afhankelijk van de gewenste graad van participatie. In deze blog bespreken we de relevante wetenschappelijke inzichten en geven we concrete voorbeelden van werkvormen per participatieniveau.
door studio stapelgoed 15 juli 2024
Creatief leiderschap. Steeds vaker zie je deze term in vacatures langskomen. Maar wat is het eigenlijk? Bij studio stapelgoed vinden we dat creatief leiderschap draait om ondernemende leiders en professionals die uit hun patronen en overtuigingen durven te breken om anders te kunnen kijken, denken en doen. Leiders die het lef hebben om samen met anderen te pionieren en innovaties te realiseren.
door studio stapelgoed 8 juli 2024
In een wereld die steeds sneller evolueert en waar samenwerking een cruciale rol speelt in het succes van organisaties, is het voeren van waardevolle dialogen op de werkplek van onschatbare waarde. William Isaacs, de auteur van "Dialogue: The Art Of Thinking Together", benadrukt dat dialoog niet alleen een manier is om verschillen te overbruggen, maar ook om iets nieuws te creëren. Bij studio stapelgoed vertalen we dit naar praktische werkvormen om zo te zorgen dat ieder team met een waardevolle dialoog aan de slag kan.
door studio stapelgoed 1 juli 2024
Het gebruik van Lego ‘minifigures’ in sollicitatie- en jaargesprekken kan een verfrissende en effectieve manier zijn om dieper inzicht te krijgen in de persoon tegenover je. Het biedt een speels en creatief element dat communicatie bevordert, creativiteit aanwakkert en complexe ideeën visualiseert. Probeer het vooral eens uit en ontdek hoe het de kwaliteit van je gesprekken kan verbeteren.
door info 23 april 2024
Stel je eens voor: een vergaderruimte boordevol met mensen van alle rangen en standen binnen de organisatie. Elk met hun eigen unieke persoonlijkheid. Als facilitator staan wij vaak voor dit soort groepen, met een waar circus aan persoonlijkheden. Bij studio stapelgoed proberen we tijdens een sessie om al die stukjes samen te brengen tot een geheel. Van sprankelende extraverten tot bedachtzame introverten, van degenen die met open armen elke uitdaging aangaan tot degenen die liever op de achtergrond blijven. Het is voor ons als een kleurrijk mozaïek waarbij elke deelnemer een uniek stukje vormt. Dit maakt iedere bijeenkomst een avontuur op zich.
door studio stapelgoed 12 februari 2024
Future search is een door Marvin Weisbord en Sandra Janoff ontwikkelde large scale intervention om met een grote groep mensen in enkele dagen tot een toekomstvisie en een bijbehorend actieplan te komen. Daarbij worden creatieve methoden gebruikt om de deelnemers te stimuleren om bekende denkpatronen en dominante aannames los te laten en 'met nieuwe ogen' naar mogelijkheden te zoeken. In de blog leggen we je uit hoe future search nu precies werkt.
door studio stapelgoed 5 februari 2024
Bij studio stapelgoed zijn we altijd op zoek naar leuke vergaderlocaties. Noord-Holland biedt wat ons betreft een schat aan inspirerende ruimtes. We nemen je daarom in dit blog mee op een reis langs pittoreske steden en schilderachtige kustplaatsen, naar onconventionele vergaderplekken die jouw bijeenkomst onvergetelijk zullen maken.
Meer posts
Share by: