Wereldcafé perfect voor participatie!

Het Wereldcafé is misschien een veelgebruikte werkvorm die je snel opzijschuift in het kader van 'been there done that'. Bij studio stapelgoed blijven we enthousiast over de wijze waarmee deze werkvorm deelnemers op een zinvolle wijze met elkaar in gesprek brengt. Daarom zetten we deze dialoogvorm regelmatig in om belangrijke vraagstukken in beweging te brengen en om deelnemers verschillende ideeën, perspectieven en meningen met elkaar te laten delen. Hieronder leggen we de werkvorm daarom toch nog eens voor stap uit en bieden we je diverse variaties aan.

Bijzonder aan 'The World Café' is dat je deze werkvorm bij zeer grote groepen kunt inzetten. Van 15 personen tot een omvang van wel 1.000 deelnemers. Deelnemers gaan in verschillende rondes van tafel tot tafel waarbij zij zorgen voor kruisbestuiving van ideeën doordat zij inzichten, thema’s en vragen meenemen naar de nieuwe gespreksronde. Geen debat dus, maar echt in gesprek met elkaar, met ruimte voor ieders inbreng. Doordat tafeldames en -heren tijdens de plenaire terugkoppeling de inzichten van de ene tafel met die van andere tafels verbinden, ontwikkelt de hele groep met deelnemers nieuwe inzichten.


Zo werkt het:


Vooraf regelen

  • Bereken het aantal ronde tafels op basis van aantal deelnemers. Denk daarbij aan zo’n 6 tot 8 mensen per tafel.
  • Kies voor een locatie die een prettige en informele sfeer heeft, met één ruimte waarin alle tafels passen. 
  • Vraag een aantal deelnemers of extra begeleiders of zij tafeldame of -heer willen zijn en zorg voor een briefing vooraf voor hen. 
  • Bepaal de thema’s die je op de tafels wilt laten bespreken.
  • Bedenk wat je met de opgehaalde output gaat doen en hoe dit wordt teruggekoppeld aan de deelnemers.
  • Elke tafel heeft een ‘tafelkleed’, in de vorm van een papieren kleed of een groot flip-over vel met stiften. In het midden van elk ‘tafelkleed’ staat het onderwerp waarover het gesprek gaat.


Stappenplan

  1. De deelnemers verspreiden zich over de tafels en wisselen ervaringen en ideeën uit. De instructie voor het gesprek is om in dialoog informatie uit te wisselen.
  2. Eén persoon (de tafeldame of -heer) legt met aantekeningen op het ‘tafelkleed’ het verloop van het gesprek vast.
  3. Na 20 minuten wisselen de deelnemers van tafel, alleen de tafeldames en -heren blijven. Zij ontvangen de nieuwkomers en bespreken kort de vorige ronde (5 minuten).
  4. De gesprekken gaan daarna verder, voortbordurend op datgene wat al op de tafel staat geschreven.
  5. Deze cyclus herhaalt zich tot iedere deelnemer bij alle tafels is geweest of tot de tijd om is.
  6. De groepjes gaan terug naar hun eigen tafel. Wat hebben de andere deelnemers van hun oorspronkelijke ideeën gemaakt? 
  7. Nodig de groepen uit om samen een pitch van één minuut om het resultaat aan de anderen te laten zien.


Tips voor de begeleider

Als tafeldame of -heer verwelkom je in elke ronde de gasten en help je de dialoog op te starten. In de tweede en derde ronde vat je kort samen tot welke inzichten de deelnemers zijn gekomen. 


  • Stel open vragen om het gesprek op gang te brengen.
  • Zorg dat de deelnemers naar elkaar luisteren.
  • Enthousiasmeer de deelnemers om ideeën te bedenken.
  • Houd de tijd in de gaten want die 20 minuten vliegen voorbij en het is belangrijk dat iedereen kan bijdragen.
  • Fixeer je niet op oplossingen en geef vooral ruimte voor nieuw en creatief denken bij de deelnemers.


Varianten

Er bestaan veel variaties op het standaard format van Wereld café: 

  • je kunt werken met dezelfde vraag, casus of probleem voor op alle tafels of gaan voor meerdere vraagstukken.
  • Je kunt de vragen vooraf bedenken of hier-en-nu door de groep laten bepalen.
  • Je kunt de deelnemers laten wisselen van tafel of vaste groepjes maken en de tekenvellen omruilen.
  • Je laat de deelnemers een mindmap maken of je laat ze vragen beantwoorden.
  • En je kunt ook nog werken met een aantal rondes zoals: de eerste ronde is een brainstorm-ronde, in de tweede ronde bedenken de deelnemers concrete acties: ‘Wat kunnen we zelf doen?’ en in de derde ronde wordt één actie gekozen die het meeste prioriteit heeft.


Benodigdheden:

Pennen, stiften, post-its en het liefst een tafelkleed waarop je kunt schrijven maar een Flip-over vel of brown-paper is ook helemaal prima.


Resultaat

Aan het einde van deze werkvorm heb je een aantal tafellakens of posters met ideeën, acties, uitwerkingen of feedback waar iedereen aan heeft meegewerkt. Er zijn vervolgens allerlei manieren om wat op de tafels geschreven en getekend is te ordenen en er de belangrijkste resultaten uit te selecteren: dotvoting op post it's die zijn geclusterd, een mindmap maken, digitale foto's, het verslag van een 'reporter' enz.


Meer weten over hoe je een mindmap maakt?

Of ben je op zoek naar meer werkvormen voor grote groepen?


door info 23 apr., 2024
Stel je eens voor: een vergaderruimte boordevol met mensen van alle rangen en standen binnen de organisatie. Elk met hun eigen unieke persoonlijkheid. Als facilitator staan wij vaak voor dit soort groepen, met een waar circus aan persoonlijkheden. Bij studio stapelgoed proberen we tijdens een sessie om al die stukjes samen te brengen tot een geheel. Van sprankelende extraverten tot bedachtzame introverten, van degenen die met open armen elke uitdaging aangaan tot degenen die liever op de achtergrond blijven. Het is voor ons als een kleurrijk mozaïek waarbij elke deelnemer een uniek stukje vormt. Dit maakt iedere bijeenkomst een avontuur op zich.
door studio stapelgoed 12 feb., 2024
Future search is een door Marvin Weisbord en Sandra Janoff ontwikkelde large scale intervention om met een grote groep mensen in enkele dagen tot een toekomstvisie en een bijbehorend actieplan te komen. Daarbij worden creatieve methoden gebruikt om de deelnemers te stimuleren om bekende denkpatronen en dominante aannames los te laten en 'met nieuwe ogen' naar mogelijkheden te zoeken. In de blog leggen we je uit hoe future search nu precies werkt.
door studio stapelgoed 05 feb., 2024
Bij studio stapelgoed zijn we altijd op zoek naar leuke vergaderlocaties. Noord-Holland biedt wat ons betreft een schat aan inspirerende ruimtes. We nemen je daarom in dit blog mee op een reis langs pittoreske steden en schilderachtige kustplaatsen, naar onconventionele vergaderplekken die jouw bijeenkomst onvergetelijk zullen maken.
22 jan., 2024
In de wereld van idee-ontwikkeling heeft de methode van het "roasten" zich bewezen als een krachtige turbo-booster, waarmee je plannen in slechts 2 uur tijd aanzienlijk verder brengt. Deze aanpak, gericht op het leren van kritiek, het ontwikkelen van oplossingen en het vergroten van verbinding en draagvlak. Roasten is eigenlijk grappig kritiek leveren op iemand, vaak met een humoristische twist. Het doel is niet om iemand echt te kwetsen, maar eerder om lichtvoetig plagerig te zijn. Het draait om slimme opmerkingen en een speelse houding, maar het is belangrijk om grenzen te respecteren en niet te ver te gaan. In dit blog leggen we uit hoe je het roasten kunt toepassen tijdens een bijeenkomst.
door info 18 jan., 2024
Het moment van het voorstelrondje, een labyrint van nieuwe namen en gezichten. Hoe vaak heb je niet geprobeerd ze te onthouden, om ze slechts een paar seconden later kwijt te zijn? Het is een uitdaging die velen van ons kennen. Maar vrees niet, bij studio stapelgoed zijn we er ingedoken en hebben een stapel handige trucs ontdekt om voortaan de namen makkelijker te onthouden.
door studio stapelgoed 09 dec., 2023
Het is niet altijd eenvoudig om met een groep deelnemers snel én democratisch een beslissing te nemen, laat staan om iedereen tevreden te laten zijn met de uitkomst. Toch wil je zoveel mogelijk draagvlak voor de uitkomst, want dat helpt bij het vervolg. Wij zetten hiervoor geregeld dot voting in.
door studio stapelgoed 09 dec., 2023
In dit blog delen we weer een stapel creatieve werkvormen om de check-in tijdens jouw bijeenkomsten of vergaderingen te verlevendigen. Want wij geloven dat deze eenvoudige en effectieve activiteiten een positieve impact kunnen hebben op de sfeer tijdens sessies.
door studio stapelgoed 23 nov., 2023
Bij studio stapelgoed geloven we sterk in het bevorderen van een positieve werksfeer en het zorgen voor verbinding en werkplezier. Een van de manieren waarop we dit doen, is door het vieren van speciale gelegenheden, en Sinterklaas is daarbij geen uitzondering! In dit blog delen we enkele sprankelende werkvormen waarmee je de komende dagen jouw collega's kunt verrassen en een onvergetelijke viering van Sinterklaas op de werkvloer kunt organiseren.
door stapelgoed 13 nov., 2023
In de wereld van vergaderingen en bijeenkomsten is er soms behoefte aan iemand die de touwtjes in handen neemt, vooral als je als team of leidinggevende niet in de spagaat van het managen van het proces en inhoudelijk bijdragen terecht wilt komen. In zulke situaties is het waardevol, zo niet noodzakelijk, om een professionele facilitator in te schakelen. Faciliteren is een speciale vaardigheid en kan aanzienlijk bijdragen aan het soepel verlopen van vergaderingen en bijeenkomsten. In dit blog leggen we uit wat de rol van een facilitator nu precies inhoudt en waarom het zo belangrijk is.
door info 08 nov., 2023
Het gebruik van duurzame materialen tijdens vergaderingen en brainstormbijeenkomsten kan ons helpen om de ecologische voetafdruk te verkleinen en bij te dragen aan een meer milieubewuste aanpak. Bij studio stapelgoed hebben we daarom de afgelopen tijd kritisch gekeken naar alle spullen die we gebruiken en naar hoe we onze sessies organiseren. En nu doen we een aantal dingen echt anders. In dit blog delen we onze tips met je. Want door duurzaamheid te integreren in je facilitatorrol, kun je een positieve impact hebben op het milieu en tegelijkertijd ook weer jouw deelnemers inspireren om bewuster om te gaan met materialen tijdens bijeenkomsten en evenementen.
Meer posts
Share by: