Milieubewuste sessies organiseren
Het gebruik van duurzame materialen tijdens vergaderingen en brainstormbijeenkomsten kan ons helpen om de ecologische voetafdruk te verkleinen en bij te dragen aan een meer milieubewuste aanpak. Bij studio stapelgoed hebben we daarom de afgelopen tijd kritisch gekeken naar alle spullen die we gebruiken en naar hoe we onze sessies organiseren. En nu doen we een aantal dingen echt anders. In dit blog delen we onze tips met je.
Want door duurzaamheid te integreren in je facilitatorrol, kun je een positieve impact hebben op het milieu en tegelijkertijd ook weer jouw deelnemers inspireren om bewuster om te gaan met materialen tijdens bijeenkomsten en evenementen.
De materialen:
- Herbruikbare flip-overs en whiteborden: Investeer in herbruikbare flip-overs en presentatieborden die je kunt wissen en opnieuw gebruiken, in plaats van papieren vellen of kartonnen borden. Dit vermindert de hoeveelheid papierafval.
- Herbruikbare sticky-notes: herschrijfbare memo’s met een magnetische achterkant blijven goed plakken en zijn eindeloos herbruikbaar.
- Vintage spelmateriaal: Gebruik marktplaats of kijk bij tweedehands winkels voor playmobil, lego en andere serious play materialen.
- Herbruikbare notitieboekjes: Moedig deelnemers aan om herbruikbare notitieboekjes of schrijfblokken te gebruiken in plaats van wegwerppapier. Er zijn ook whiteboard notitieboekjes beschikbaar waarmee je aantekeningen kunt maken en wissen.
- Digitale tools: Gebruik digitale hulpmiddelen voor samenwerking en notities, zoals online whiteboards, gedeelde documenten en projectmanagementsoftware, om de behoefte aan fysieke materialen te verminderen.
- Herbruikbare tools: associatiekaarten, invulformats, sessieplannen. Je kunt ze hergebruiken door ze voor gebruik te lamineren.
De vergaderlocatie:
- Lokale en seizoensgebonden catering: Kies voor duurzame cateringopties met biologische, lokale en seizoensgebonden producten, en verminder het gebruik van wegwerpservies en bestek.
- Groene locaties: Als je de locatie kunt kiezen, zoek dan naar groene vergader- en evenementenlocaties met milieuvriendelijke praktijken. Overweeg virtuele vergaderingen of videoconferenties als een duurzaam alternatief voor fysieke bijeenkomsten, vooral als deelnemers ver weg zijn.
- Natuurlijk licht en energiebesparing: Houd bij het kiezen van vergaderlocaties rekening met natuurlijk licht en energiebesparing. Gebruik daglicht wanneer mogelijk en schakel onnodige verlichting en elektronische apparaten uit als ze niet in gebruik zijn.
- Herbruikbare waterflessen: Bied herbruikbare kopjes en waterflessen aan voor drankjes tijdens de bijeenkomst in plaats van wegwerpbekers en plastic flessen.
- Groene registratie: Moedig deelnemers aan om zich online te registreren en hun badge of toegangspas digitaal te ontvangen, in plaats van papieren documenten.
Op naar veel duurzame sessies!









