Mindmap in 5 stappen

Een mindmap is een krachtig hulpmiddel waarmee je nieuwe ideeën kunt bedenken én waarmee je de relaties tussen ideeën kunt visualiseren. Het is een handige manier om informatie beeldend en hiërarchisch te ordenen in een niet-lineair format. Je kunt een mindmap gebruiken om te brainstormen, problemen op te lossen, lesstof te leren of om je gedachten te ordenen. Bij studio stapelgoed zijn we gek op werkvormen waarbij een combinatie gemaakt wordt tussen creatieve denkkracht en visualiseren. In dit blog leggen we je daarom uit hoe je in 5 simpele stappen aan de slag kunt met het maken van een mindmap.

Mindmapping is letterlijk vertaald het in kaart brengen van de geest. Alles wat in je gedachten opkomt, kan een plek krijgen zolang het maar een relatie heeft met het centrale onderwerp. Dit klinkt misschien rommelig maar het is juist een hele geordende combinatie van woorden, kleuren, lijnen, afbeeldingen en lettergroottes om de hiërarchie van belangrijkheid en gedachtensprongen van de maker te illustreren. En je eindigt met een unieke visual als tastbaar resultaat van bijvoorbeeld een effectieve brainstormsessie.

 

Help je associërende brein

Je hebt het vast weleens gezien of zelf gemaakt: een woordspin waarbij je in het midden een idee zet en daaromheen allerlei termen die daarmee te maken hebben. Een simpele en misschien zelfs kinderlijke manier om je brainstorm vast te leggen. Je doet je brein echter een groot plezier met deze werkvorm. Onze hersenen zijn namelijk niet gemaakt om grote hoeveelheden informatie te organiseren en te onthouden. Lijstjes of samenvattingen maken helpt een beetje. Maar jouw brein maakt vooral connecties aan de hand van onderlinge verbindingen die kris kras door elkaar lopen en door middel van associaties. Als je ergens over nadenkt, ontstaan er in je hoofd allerlei beelden, gedachten en woorden. Met een mindmap speel je hier handig op in en kun je uiteindelijk in één keer het geheel overzien.

 

Uitvinding van Tony Buzan

De bedenker van de mindmap is de Britse psycholoog Tony Buzan. In de jaren 60 verscheen hij op de Britse televisie en maakte een aantal programma’s over mindmappen. Sindsdien is de methode populair geworden. Je kunt diverse boeken van Buzan vinden in de (online) boekwinkels.

 

Buzan geeft de volgende spelregels voor mindmap:

  • Ga uit van één centraal idee, in de vorm van een afbeelding, onderwerp of woord;
  • Maak voor elk hoofdidee een eigen vertakking;
  • Maak subtakken voor onderliggende ideeën;
  • Accentueer en geef relaties aan;
  • Gebruik drie of meer kleuren;
  • Gebruik één hoofdwoord of afbeelding per regel;
  • Geef alle woorden duidelijk weer met hoofdletters;
  • Laat ruimte over voor onverwachte onderwerpen of nieuwe ideeën;
  • Laat je fantasie de vrije loop. Het zal je verbazen hoeveel goede ideeën er opkomen. 

 

Aan de slag

Je hebt mindmaps in verschillende soorten en maten. Je kunt je helemaal uitleven met kleuren en tekeningen, maar je kunt de mindmap ook simpel houden. Hieronder lees je hoe je eenvoudig zelf aan de slag gaat. 

 

  1. Je hebt een wit vel A4 of A5 papier en gekleurde (schrijf)stiften nodig. Leg het papier neer of hang het op zodat je er met meerdere mensen bij kunt. Gebruik het papier in de breedte (landscape).
  2. Je begint met een hoofdidee of -onderwerp in het midden van je mindmap. Zorg ervoor dat het opvallend en groot zichtbaar is: met dikke letters, kleur en illustraties.
  3. Zet nu 4 of 5 hoofdlijnen vanaf het onderwerp in het midden naar buiten, deze lijnen zijn ongeveer even lang. Maak je lijnen niet recht maar vorm ze organisch. Dit stimuleert je brein en daarmee je creativiteit. Voeg nu associaties in de vorm van trefwoorden toe aan de hoofdlijnen. Gebruik bij de lijnen vanuit het midden eventueel hoofdletters om de belangrijkheid aan te geven. Denk eraan dat je slechts 1 woord opschrijft en niet volledige zinnen! Eén woord geeft je veel meer vrijheid voor verdere associaties dan wanneer je een zin gebruikt. 
  4. Daarna kun je verder ‘vertakken’ in vele subsets van associaties. Gebruik dikkere lijnen voor belangrijke zaken en dunnere lijnen voor verder liggende associaties. Iedere lijn blijft in verbinding met of het midden of één andere lijn. Zet belangrijke gerelateerde onderwerpen dichter bij het centrale onderwerp dan minder belangrijke. Laat ze ook meer opvallen, door ze te onderstrepen, te omcirkelen of door er iets bij te tekenen waardoor het onderwerp wordt versterkt.
  5. Dan is het tijd om de lijnen te kleuren. Zet een kleur op elke hoofdlijn en zoek vervolgens thema's tussen woorden of ideeën en laat dit terugkomen in de kleuren die je gebruikt. Hierdoor kan je brein de kaart als geheel bekijken en snel uitzoeken welke ideeën op elkaar betrekking hebben.

 

Digitale mindmap 

Er zijn allerlei online tools waarmee je goed en gemakkelijk digitaal kunt mindmappen. Je levert wel iets aan creativiteit in, maar het idee van lijnen, kleuren en woorden blijft hetzelfde. Via een digitale mindmap kun je ook allerlei aanvullende online informatie ontsluiten door linkjes, foto’s en bijlagen toe te voegen. Dat kan met een klassieke mindmap op papier dan weer niet. Eén van de bekendste platformen is MindMeister maar wij maken ook graag gebruik van Miro en Canva.

 

Zie ons eerdere blog over associëren.


door studio stapelgoed 31 maart 2025
Loop een willekeurige stad in en je ziet ze overal: van die grijze, saaie muren die niets vertellen. Bij studio stapelgoed hebben wij we voorliefde voor streetart en graffiti. Dat je op een straathoek opeens een gigantisch kleurrijk kunstwerk tegenkomt, een verborgen muurschildering die een verhaal vertelt of een klein aanplakbiljet dat je aan het denken zet. Streetart is veel meer dan verf op een muur. Wat streetart zo bijzonder maakt, is dat het je op een onverwachte manier kan raken. Het is kunst die niet in een museum hangt, maar onderdeel is van het dagelijkse leven. En dat maakt het zo toegankelijk en inspirerend.
door studio stapelgoed 24 maart 2025
Innovatie klinkt misschien als iets groots en ingewikkelds, maar vaak begint het juist met kleine veranderingen in de dagelijkse praktijk. Denk aan een nieuwe manier van samenwerken, een slimme oplossing voor een terugkerend probleem of een creatieve twist in je productaanbod. Het punt is: iedereen kan innoveren! Maar hoe zorg je ervoor dat je team zich vrij voelt om met nieuwe ideeën te komen? Hier zijn vijf praktische tips om innovatie in je team aan te wakkeren – inclusief inspirerende voorbeelden uit de praktijk.
door studio stapelgoed 17 maart 2025
Ken je dat gevoel dat je iets beter onthoudt als je er een plaatje bij hebt gezien? Dat is geen toeval. Dit fenomeen wordt het Picture Superiority Effect genoemd: beelden worden beter onthouden dan woorden. In ons brein worden visuele prikkels namelijk sneller verwerkt en sterker opgeslagen dan tekstuele informatie. En dát is precies waarom we bij studio stapelgoed zo’n grote liefde hebben voor visueel vormgegeven ontwerpen en graag werkvormen zoals associatiekaarten en tekenen inzetten.
door studio stapelgoed 10 maart 2025
Creativiteit voelt vaak als iets onbeperkte vrijheid om te maken wat je wilt, zonder regels of grenzen. Maar juist beperkingen kunnen een katalysator zijn voor de meest verrassende ideeën. Dit principe noemen we creative constraint: door jezelf beperkingen op te leggen, dwing je jezelf om anders te denken en nieuwe oplossingen te vinden. Wij hanteren dit dan ook regelmatig bij onze eigen sessies.
door studio stapelgoed 3 maart 2025
Bij studio stapelgoed geloven we dat de beste ideeën niet zomaar uit de lucht komen vallen. Creativiteit is een proces: een samenspel tussen vrij denken, kritisch kijken en praktisch uitvoeren. Eén gave manier om dit proces te structureren, komt van niemand minder dan Walt Disney zelf.
door studio stapelgoed 24 februari 2025
Bij studio stapelgoed geloven we dat aanwakkeren van de creativiteit van evident belang is om te komen te nieuwe ideeën. Daarvoor hoef je niet meteen een brainstorm van een dag(deel) te organiseren, maar kan de inzet van simpele werkvormen nét voor dat extra impuls zorgen. In dit blog verzamelden wij onze favoriete werkvormen die je eenvoudig kunt inzetten. Werkvormen die weinig voorbereiding vragen en die je eigenlijk op ieder moment kunt gebruiken
door studio stapelgoed 17 februari 2025
Je hebt een sessie voorbereid, je hebt er zin in, je start vol energie en dan merk je het. De energie in de groep is laag, deelnemers doen niet echt mee, reageren lauw of haken zelfs af. Ai. Niet helemaal wat je voor ogen had. Wat nu? Geen paniek! Er zijn manieren om de energie terug te brengen en je deelnemers weer in de flow te krijgen. Maar eerst: hoe ziet afhaken er eigenlijk uit?
door studio stapelgoed 10 februari 2025
Bij studio stapelgoed zijn we altijd op zoek naar leuke vergaderlocaties. Eerder schreven een blog over 10 inspirerende vergaderlocaties in Noord-Holland. Deze keer is Zuid Holland aan de beurt, waarbij je we een aantal mooie vergaderplekken laten zien, waar je maar wat graag jouw bijeenkomst wilt organiseren.
door studio stapelgoed 20 januari 2025
In een wereld die voortdurend verandert, zijn creativiteit en innovatie twee begrippen die vaak door elkaar worden gebruikt. Hoewel ze nauw met elkaar verbonden zijn, verschillen ze fundamenteel in betekenis, toepassing en impact. Om te begrijpen hoe ze samenwerken en elkaar versterken, is het belangrijk om de nuances te kennen. In dit blog leggen we uit wat het verschil is en hoe je ze allebei optimaal kunt benutten.
door studio stapelgoed 13 januari 2025
In elke groep kom je tegenstellingen tegen. Ook in de sessies die wij begeleiden. De ene persoon heeft behoefte aan autonomie, terwijl de ander juist graag samenwerkt. Sommige teamleden willen snelle resultaten boeken, terwijl anderen beter functioneren met een lange termijnvisie. Het kan lijken alsof je moet kiezen tussen deze opties, wat soms voor spanningen zorgt. Polarity Thinking laat echter zien dat je beide kanten nodig hebt om tot het beste resultaat te komen. Het gaat niet om óf-óf, maar om én-én. Daarom zetten wij dit met regelmaat in tijdens teamsessies, waarbij de onderlinge samenwerking centraal staat.
Meer posts
Share by: