Hoe stimuleer je feedback op de werkvloer?

Wil je een sterk team opbouwen? Een team dat goed samenwerkt? Zet feedback dan vooral op jullie agenda. Want feedback geven én ontvangen is een belangrijke factor in een effectieve samenwerking. Door op een goede manier aan elkaar terug te koppelen, voorkom je vervelende situaties en behoud je een prettige werksfeer. Maar let op: zo simpel is feedback geven nog niet. Hoe doe je dit respectvol en zonder dat het als negatieve kritiek overkomt? We geven je een aantal tips die je kunt toepassen tijdens bijvoorbeeld vergaderingen. Daarnaast delen we 3 werkvormen waarmee je met je team kunt oefenen.

De letterlijke betekenis van feedback is terugkoppeling. Feedback is dus de terugkoppeling aan iemand over het effect van zijn of haar gedrag of prestaties. Als je feedback geeft, geef je een ander een reactie op zijn of haar gedrag en vertel je hoe dat gedrag op jou overkomt. Het doel hiervan is dat de ander in de toekomst het gedrag kan aanpassen op een manier die effectiever is dan daarvoor. Wij kiezen ervoor om onze feedback positief oftewel opbouwend te formuleren. Positieve feedback helpt om bestaand gedrag te bekrachtigen of te bestendigen, opbouwende feedback helpt om gedrag te veranderen.


Feedback geven, wat zijn de regels?

Feedback geven aan collega’s, vrienden of familie is niet altijd makkelijk. Want je maakt jezelf niet zo populair door iemand simpelweg te vertellen hoe slecht hij of zij het in jouw ogen doet. Daarom verzamelden we een aantal nuttige spelregels:


  1. Check of iemand het oké vindt dat je feedback geeft. Door niet ineens uit het niets te gaan roepen, heb je meer kans op een open gesprek.
  2. Geef de feedback vanuit jezelf. Vertel waar je last van hebt of wat je liever anders ziet: “Ik heb het gevoel dat…” of “Ik vind dit niet prettig, omdat…”. Zo voorkom je dat je reactie overkomt als kritiek of als een beschuldiging
  3. Het gaat over WAT iemand doet en niet over de persoon. Beschrijf daarom het gedrag.
  4. Geef aan welk effect dat gedrag op je heeft. Wees zo concreet en specifiek mogelijk, daar leer je samen het meeste van.
  5. Zowel bij het geven van positieve als negatieve feedback is het belangrijk dat je het opbouwend is: constructief. Je geeft feedback om iemand verder te helpen. Blijf daarom altijd positief
  6. Geef je collega feedback op een goed moment. Kies een rustig tijdstip zonder anderen erbij. Ga bijvoorbeeld samen lunchen of ga even apart zitten. Zorg dat er tijd is om nog even door te praten.
  7. Probeer je in te leven in de ander. Hoe wil je zelf feedback ontvangen? En hoe kun je ervan leren?
  8. Laat je gesprekspartner reageren.

 

Direct met je team aan de slag met feedback?


Oefening baart kunst

Stel samen met je team een doel waar iedereen zich die week aan houdt, bijvoorbeeld:

  • deze week geven we elkaar allemaal minimaal 1 compliment.
  • deze week gaan we elkaar allemaal 1 tip vragen over iets dat we willen leren.
  • deze week vragen we allemaal aan een klant/patiënt/client hoe ze de sfeer bij ons vinden.

 

Feedback speed-daten

  1. Zet de deelnemers in 2 rijen tegenover elkaar: rij A en rij B.
  2. In rondes van ongeveer 1 minuut vraag je aan de deelnemers van rij A en B – die tegenover elkaar zitten - om allebei te delen:
  3. wat waardeer je in de ander?
  4. waarin is de ander echt anders dan jij?
  5. Net als bij echt speed-daten, schuiven de deelnemers van rij A na iedere uitwisseling met de klok mee 1 stoel door, zodat iedere deelnemer tegenover een nieuw persoon zit. 
  6. Je kunt het een paar rondjes doen of net zo lang doorschuiven tot iedereen elkaar een tip en top gegeven heeft. Kijk hiervoor goed naar de energie en naar de beschikbare tijd in je sessieplan.

 

Feedback dagboek

  1. Vraag je deelnemers vooraf om een aantal dagen feedback te verzamelen: feedback die jij rechtstreeks ontvangen maar ook de feedback die ze om zich heen horen. Vraag de deelnemer om deze feedback te noteren en mee te nemen naar jullie bijeenkomst.
  2. Vorm groepjes met 3 deelnemers en vraag hen om de verzamelde feedback te delen met elkaar.
  3. Vraag hen om minimaal 3 varianten van de feedback aan te passen met behulp van de feedbackregels.


Wil je vooral aan de slag met positieve feedback? Lees dan ook onze blogs over allerlei werkvormen voor het geven van complimenten. Je vindt onze blogs hier en hier.


door studio stapelgoed 7 april 2025
Bij studio stapelgoed geloven we dat de beste sessies ontstaan wanneer deelnemers écht eigenaar zijn van wat er gebeurt. Wij ontwerpen sessies waarin mensen zelf keuzes maken, hun eigen route bepalen en actief bijdragen aan het proces. Waarom? Omdat autonomie zorgt voor betrokkenheid, creativiteit en duurzame impact. Als deelnemers zelf regie hebben, voelen ze zich verantwoordelijker en wordt de sessie veel meer dan alleen een moment—het wordt iets wat blijft hangen. Maar hoe zorg je ervoor dat je als begeleider niet onbewust de autonomie wegneemt?
door studio stapelgoed 31 maart 2025
Loop een willekeurige stad in en je ziet ze overal: van die grijze, saaie muren die niets vertellen. Bij studio stapelgoed hebben wij we voorliefde voor streetart en graffiti. Dat je op een straathoek opeens een gigantisch kleurrijk kunstwerk tegenkomt, een verborgen muurschildering die een verhaal vertelt of een klein aanplakbiljet dat je aan het denken zet. Streetart is veel meer dan verf op een muur. Wat streetart zo bijzonder maakt, is dat het je op een onverwachte manier kan raken. Het is kunst die niet in een museum hangt, maar onderdeel is van het dagelijkse leven. En dat maakt het zo toegankelijk en inspirerend.
door studio stapelgoed 24 maart 2025
Innovatie klinkt misschien als iets groots en ingewikkelds, maar vaak begint het juist met kleine veranderingen in de dagelijkse praktijk. Denk aan een nieuwe manier van samenwerken, een slimme oplossing voor een terugkerend probleem of een creatieve twist in je productaanbod. Het punt is: iedereen kan innoveren! Maar hoe zorg je ervoor dat je team zich vrij voelt om met nieuwe ideeën te komen? Hier zijn vijf praktische tips om innovatie in je team aan te wakkeren – inclusief inspirerende voorbeelden uit de praktijk.
door studio stapelgoed 17 maart 2025
Ken je dat gevoel dat je iets beter onthoudt als je er een plaatje bij hebt gezien? Dat is geen toeval. Dit fenomeen wordt het Picture Superiority Effect genoemd: beelden worden beter onthouden dan woorden. In ons brein worden visuele prikkels namelijk sneller verwerkt en sterker opgeslagen dan tekstuele informatie. En dát is precies waarom we bij studio stapelgoed zo’n grote liefde hebben voor visueel vormgegeven ontwerpen en graag werkvormen zoals associatiekaarten en tekenen inzetten.
door studio stapelgoed 10 maart 2025
Creativiteit voelt vaak als iets onbeperkte vrijheid om te maken wat je wilt, zonder regels of grenzen. Maar juist beperkingen kunnen een katalysator zijn voor de meest verrassende ideeën. Dit principe noemen we creative constraint: door jezelf beperkingen op te leggen, dwing je jezelf om anders te denken en nieuwe oplossingen te vinden. Wij hanteren dit dan ook regelmatig bij onze eigen sessies.
door studio stapelgoed 3 maart 2025
Bij studio stapelgoed geloven we dat de beste ideeën niet zomaar uit de lucht komen vallen. Creativiteit is een proces: een samenspel tussen vrij denken, kritisch kijken en praktisch uitvoeren. Eén gave manier om dit proces te structureren, komt van niemand minder dan Walt Disney zelf.
door studio stapelgoed 24 februari 2025
Bij studio stapelgoed geloven we dat aanwakkeren van de creativiteit van evident belang is om te komen te nieuwe ideeën. Daarvoor hoef je niet meteen een brainstorm van een dag(deel) te organiseren, maar kan de inzet van simpele werkvormen nét voor dat extra impuls zorgen. In dit blog verzamelden wij onze favoriete werkvormen die je eenvoudig kunt inzetten. Werkvormen die weinig voorbereiding vragen en die je eigenlijk op ieder moment kunt gebruiken
door studio stapelgoed 17 februari 2025
Je hebt een sessie voorbereid, je hebt er zin in, je start vol energie en dan merk je het. De energie in de groep is laag, deelnemers doen niet echt mee, reageren lauw of haken zelfs af. Ai. Niet helemaal wat je voor ogen had. Wat nu? Geen paniek! Er zijn manieren om de energie terug te brengen en je deelnemers weer in de flow te krijgen. Maar eerst: hoe ziet afhaken er eigenlijk uit?
door studio stapelgoed 10 februari 2025
Bij studio stapelgoed zijn we altijd op zoek naar leuke vergaderlocaties. Eerder schreven een blog over 10 inspirerende vergaderlocaties in Noord-Holland. Deze keer is Zuid Holland aan de beurt, waarbij je we een aantal mooie vergaderplekken laten zien, waar je maar wat graag jouw bijeenkomst wilt organiseren.
door studio stapelgoed 20 januari 2025
In een wereld die voortdurend verandert, zijn creativiteit en innovatie twee begrippen die vaak door elkaar worden gebruikt. Hoewel ze nauw met elkaar verbonden zijn, verschillen ze fundamenteel in betekenis, toepassing en impact. Om te begrijpen hoe ze samenwerken en elkaar versterken, is het belangrijk om de nuances te kennen. In dit blog leggen we uit wat het verschil is en hoe je ze allebei optimaal kunt benutten.
Meer posts
Share by: