Bij studio stapelgoed geloven we dat de beste sessies ontstaan wanneer deelnemers écht eigenaar zijn van wat er gebeurt. Wij ontwerpen sessies waarin mensen zelf keuzes maken, hun eigen route bepalen en actief bijdragen aan het proces. Waarom? Omdat autonomie zorgt voor betrokkenheid, creativiteit en duurzame impact. Als deelnemers zelf regie hebben, voelen ze zich verantwoordelijker en wordt de sessie veel meer dan alleen een moment—het wordt iets wat blijft hangen. Maar hoe zorg je ervoor dat je als begeleider niet onbewust de autonomie wegneemt?
Autonomie is een van de drie psychologische basisbehoeften die bijdragen aan motivatie en leerplezier. Wanneer mensen de ruimte krijgen om zelf keuzes te maken, voelen ze zich meer verbonden met het proces en zijn ze gemotiveerder om bij te dragen. Dit leidt tot:
Maar hoe vertalen we dit naar de praktijk?
1. Groepen vormen? Laat deelnemers meebeslissen
De manier waarop je groepen indeelt, bepaalt voor een groot deel de dynamiek van een sessie. In plaats van vooraf alles vast te leggen, kun je deelnemers keuzevrijheid geven:
2. Uitleg geven zonder te sturen
Het uitleggen van een opdracht is een cruciaal moment. Te veel instructies verstikken creativiteit; te weinig kan zorgen voor verwarring. De sleutel? Een helder kader schetsen, maar de invulling overlaten aan de deelnemers.
3. Begeleiden zonder overnemen
Als facilitator is het verleidelijk om constant langs groepjes te lopen en te checken of het goed gaat. Maar te veel tussenkomsten kunnen het gevoel van autonomie ondermijnen.
4.Laat deelnemers hun eigen vorm kiezen.
Werkvormen zoals subgroepen en pitches lenen zich perfect voor eigenaarschap:
5. Geef deelnemers invloed op de sessie zelf
Niets voelt vervelender dan een sessie waarin alles vastligt en er geen ruimte is voor eigen inbreng. Geef deelnemers daarom invloed:
Meer autonomie, meer impact
Bij studio stapelgoed draait alles om samen bouwen aan iets dat écht blijft hangen. Dat lukt alleen als mensen eigenaarschap voelen over hun eigen proces. Dus durf los te laten, stel de juiste vragen en geef ruimte aan de creativiteit en autonomie van je deelnemers. Je zult zien: de impact is groter dan je denkt.
Nieuwsbrief ontvangen?
Bedankt voor je bericht.
We nemen zo snel mogelijk contact met je op.
Oeps, er is een fout opgetreden bij het versturen van je bericht.
Probeer het later nog eens.
Alle rechten voorbehouden | studio stapelgoed