Kennis delen doe je zo!

Het delen van kennis is een belangrijke succesfactor voor organisaties. De grootste kracht van veel organisaties is namelijk de opgedane kennis en ervaring van de medewerkers. Maar kennisdeling op de werkvloer is vaak niet zo vanzelfsprekend. Hoe kun je dit stimuleren? Bij studio stapelgoed denken we dat het een kwestie van verleiden is: zorgen dat je collega’s gemotiveerd zijn om te delen en zich open te stellen voor de kennis van anderen. Wij geloven dat je hier heel goed werkvormen voor kunt inzetten. In dit blog geven we je 5 werkvormen die je direct kunt gebruiken om kennisdeling in jouw organisatie te stimuleren.

Iedereen beschikt over kennis: opgebouwd tijdens een opleiding en loopbaan en door ervaring. Dit wordt iedere dag weer aangevuld. Het is waardevolle informatie waar de hele organisatie van kan profiteren, op voorwaarde dat je zorgt voor het delen ervan. Mensen leren namelijk voornamelijk van elkaars kennis en ervaring. Je kunt het uitwisselen hiervan stimuleren door:

  • te zorgen voor een open werkklimaat waarin leidinggevenden actief vragen stelt, om feedback vraagt en de medewerkers aanmoedigt om hun ideeën te delen.
  • te investeren in een fijne ontmoetingsplek waar collega’s elkaar kunnen leren kennen om zo het contact met elkaar versterken.
  • al bij het aannemen van nieuwe medewerkers duidelijk te maken dat je verwacht dat ze bijdragen aan het delen van kennis. Dit zorgt ervoor dat het vanaf de eerste dag onderdeel wordt van het werk.
  • tijdens trainingen en workshops bewust ruimte te maken voor het delen van ervaringen.


Daarnaast zetten wij geregeld werkvormen in om een extra impuls te geven aan kennisdeling. Hieronder 5 voorbeelden:


LEER VAN JE FOUTEN WAND

  1. Maak een wand vol met leermomenten. Dit kun je bijvoorbeeld doen door een lang stuk brown paper aan de wand te bevestigen. Hier kunnen deelnemers een papier op plakken met een korte uitleg over wat er bij hen eerder eens is fout gegaan of mislukt.
  2. Stimuleer je deelnemers door vragen te stellen als:
  3. Wanneer dacht je: dit komt echt niet meer goed?
  4. Wat is er het afgelopen jaar mislukt?
  5. Welke fout heeft je uiteindelijk juist veel gebracht?
  6. De deelnemers kunnen er zelf al meteen bij schrijven hoe ze het opgelost hebben. Maar ook anderen worden uitgenodigd om suggesties of (mogelijke) oplossingen toe te voegen.


SCHAT ZOEKEN

  1. Maak groepjes van minimaal drie deelnemers.
  2. Elke deelnemer schrijft op een gekleurd A4 papier wat hij of zij nodig heeft om zo goed mogelijk zijn of haar functie te vervullen. Geef hen de volgende opdracht mee: Probeer wat je nodig hebt zo specifiek mogelijk te beschrijven. Hoe specifieker de vraag, hoe beter je mede-deelnemers je kunnen helpen. Ben je op zoek naar een nieuwe tools, specifieke kennis of een netwerkcontact? Schrijf het op.
  3. Als iedere deelnemer een of meerdere vragen heeft genoteerd, blijft er één van de deelnemers bij de vellen papier en de overige deelnemers gaan iets waardevols zoeken voor degene die achterblijft. Hiervoor mogen ze alles inzetten om aan de benodigde informatie te komen. Zo kunnen ze bijvoorbeeld zoeken op internet, iemand bellen die er veel over weet of vragen stellen aan de begeleider van de bijeenkomst of andere deelnemers. 
  4. Na vijf minuten wisselt de deelnemer die achter gebleven is en gaat hij of zij op zoek naar informatie.
  5. Wissel nog een paar keer afhankelijk van de groepsgrootte.
  6. Als iedereen weer terug is wordt de opbrengst met elkaar gedeeld. Dit delen neemt ongeveer tien minuten in beslag. 


WALL OF FAME

  • Maak een “Wall of Fame” waar mooie prestaties een plekje op de muur krijgen. Dit kan natuurlijk in woord maar beeldmateriaal is nog sterker.
  • Nodig deelnemers uit om - bijvoorbeeld tijdens de pauze - op de 'Wall of Fame' op zoek te gaan naar een inspirerend idee of resultaat waar zij zelf mee aan de slag willen.


WANDEL EN LEER 

  1. Alle deelnemers verspreiden zich los van elkaar door de ruimte. 
  2. Als je ‘Sta stil!’ roept, dan stopt iedereen. Elke deelnemer vormt een duo met degene die het dichtst bij staat. 
  3. Stel nu een vraag of geeft een opdracht die te maken heeft met het thema van jouw bijeenkomst.
  4. De duo’s wisselen hun antwoorden uit.
  5. Daarna laat je de deelnemers nog een aantal keer doordraaien. Zo stimuleer je de deelnemers om te luisteren en informatie uit te wisselen.


WAARDEREND GESPREK 

Door middel van een appreciative interview ontstaat er vaak een positieve sfeer in de groep. Deze sfeer draagt bij aan vertrouwen en geeft deelnemers een kans om op een positieve manier een kennis uit te wisselen. 

  1. Maak duo’s.
  2. Vraag aan 1 van de 2 deelnemers om in 10 minuten een verhaal te vertellen over een werksituatie waar hij/zij trots op is. Wat was de inbreng? Welke acties zijn er ondernomen? Welke effecten had dat op anderen?
  3. De andere deelnemer stelt hierbij waarderende en positieve vragen, bijvoorbeeld: Wat ging er zo goed in deze situatie? Wat was jouw grootste bijdrage bij het succes? Hoe zag je dat het succesvol was? Hoe reageerden je collega’s op jouw acties?
  4. Na 10 minuten vraag je de deelnemers om te wisselen van rol.
  5. Nadat beiden hun verhaal hebben verteld, laat je de totale groep weer bij elkaar komen. Vraag enkele deelnemers om te vertellen wat hen geraakt heeft in het verhaal dat ze net hebben gehoord.


door studio stapelgoed 7 april 2025
Bij studio stapelgoed geloven we dat de beste sessies ontstaan wanneer deelnemers écht eigenaar zijn van wat er gebeurt. Wij ontwerpen sessies waarin mensen zelf keuzes maken, hun eigen route bepalen en actief bijdragen aan het proces. Waarom? Omdat autonomie zorgt voor betrokkenheid, creativiteit en duurzame impact. Als deelnemers zelf regie hebben, voelen ze zich verantwoordelijker en wordt de sessie veel meer dan alleen een moment—het wordt iets wat blijft hangen. Maar hoe zorg je ervoor dat je als begeleider niet onbewust de autonomie wegneemt?
door studio stapelgoed 31 maart 2025
Loop een willekeurige stad in en je ziet ze overal: van die grijze, saaie muren die niets vertellen. Bij studio stapelgoed hebben wij we voorliefde voor streetart en graffiti. Dat je op een straathoek opeens een gigantisch kleurrijk kunstwerk tegenkomt, een verborgen muurschildering die een verhaal vertelt of een klein aanplakbiljet dat je aan het denken zet. Streetart is veel meer dan verf op een muur. Wat streetart zo bijzonder maakt, is dat het je op een onverwachte manier kan raken. Het is kunst die niet in een museum hangt, maar onderdeel is van het dagelijkse leven. En dat maakt het zo toegankelijk en inspirerend.
door studio stapelgoed 24 maart 2025
Innovatie klinkt misschien als iets groots en ingewikkelds, maar vaak begint het juist met kleine veranderingen in de dagelijkse praktijk. Denk aan een nieuwe manier van samenwerken, een slimme oplossing voor een terugkerend probleem of een creatieve twist in je productaanbod. Het punt is: iedereen kan innoveren! Maar hoe zorg je ervoor dat je team zich vrij voelt om met nieuwe ideeën te komen? Hier zijn vijf praktische tips om innovatie in je team aan te wakkeren – inclusief inspirerende voorbeelden uit de praktijk.
door studio stapelgoed 17 maart 2025
Ken je dat gevoel dat je iets beter onthoudt als je er een plaatje bij hebt gezien? Dat is geen toeval. Dit fenomeen wordt het Picture Superiority Effect genoemd: beelden worden beter onthouden dan woorden. In ons brein worden visuele prikkels namelijk sneller verwerkt en sterker opgeslagen dan tekstuele informatie. En dát is precies waarom we bij studio stapelgoed zo’n grote liefde hebben voor visueel vormgegeven ontwerpen en graag werkvormen zoals associatiekaarten en tekenen inzetten.
door studio stapelgoed 10 maart 2025
Creativiteit voelt vaak als iets onbeperkte vrijheid om te maken wat je wilt, zonder regels of grenzen. Maar juist beperkingen kunnen een katalysator zijn voor de meest verrassende ideeën. Dit principe noemen we creative constraint: door jezelf beperkingen op te leggen, dwing je jezelf om anders te denken en nieuwe oplossingen te vinden. Wij hanteren dit dan ook regelmatig bij onze eigen sessies.
door studio stapelgoed 3 maart 2025
Bij studio stapelgoed geloven we dat de beste ideeën niet zomaar uit de lucht komen vallen. Creativiteit is een proces: een samenspel tussen vrij denken, kritisch kijken en praktisch uitvoeren. Eén gave manier om dit proces te structureren, komt van niemand minder dan Walt Disney zelf.
door studio stapelgoed 24 februari 2025
Bij studio stapelgoed geloven we dat aanwakkeren van de creativiteit van evident belang is om te komen te nieuwe ideeën. Daarvoor hoef je niet meteen een brainstorm van een dag(deel) te organiseren, maar kan de inzet van simpele werkvormen nét voor dat extra impuls zorgen. In dit blog verzamelden wij onze favoriete werkvormen die je eenvoudig kunt inzetten. Werkvormen die weinig voorbereiding vragen en die je eigenlijk op ieder moment kunt gebruiken
door studio stapelgoed 17 februari 2025
Je hebt een sessie voorbereid, je hebt er zin in, je start vol energie en dan merk je het. De energie in de groep is laag, deelnemers doen niet echt mee, reageren lauw of haken zelfs af. Ai. Niet helemaal wat je voor ogen had. Wat nu? Geen paniek! Er zijn manieren om de energie terug te brengen en je deelnemers weer in de flow te krijgen. Maar eerst: hoe ziet afhaken er eigenlijk uit?
door studio stapelgoed 10 februari 2025
Bij studio stapelgoed zijn we altijd op zoek naar leuke vergaderlocaties. Eerder schreven een blog over 10 inspirerende vergaderlocaties in Noord-Holland. Deze keer is Zuid Holland aan de beurt, waarbij je we een aantal mooie vergaderplekken laten zien, waar je maar wat graag jouw bijeenkomst wilt organiseren.
door studio stapelgoed 20 januari 2025
In een wereld die voortdurend verandert, zijn creativiteit en innovatie twee begrippen die vaak door elkaar worden gebruikt. Hoewel ze nauw met elkaar verbonden zijn, verschillen ze fundamenteel in betekenis, toepassing en impact. Om te begrijpen hoe ze samenwerken en elkaar versterken, is het belangrijk om de nuances te kennen. In dit blog leggen we uit wat het verschil is en hoe je ze allebei optimaal kunt benutten.
Meer posts
Share by: