Stapel ongelezen boeken

Op onze nachtkastjes liggen stapels goede voornemens. Mooie, inspirerende boeken die het lezen meer dan waard zijn, maar waar we op een of andere manier niet aan toekomen. Daarom organiseert studio stapelgoed regelmatig een Book Society. We komen dan bij elkaar en bespreken in zo'n drie keer een leuk of interessant zakelijk boek. Maar zo kwamen we nog steeds niet door de enorme stapel met ongelezen boeken heen. Daarom experimenteerden we met werkvormen waarmee je razendsnel door de berg boeken heengaat. Waarna je gegarandeerd geprikkeld wordt om een specifiek boek eindelijk te gaan lezen, of om het naar de kringloop te brengen. In dit blog delen we onze favoriete werkvormen met jou.


Wij selecteren voor een sessie 'stapel ongelezen boeken' ongeveer 5 werkvormen uit deze lijst. Daarmee ben je dan ongeveer 1,5 uur met elkaar aan de slag. Het kan zowel digitaal als fysiek.


Stapel een gedicht

Vraag de deelnemers om ieder een eigen stapel te maken van de boeken die zij vooraf hebben uitgezocht.

Het is de bedoeling dat zij zoeken naar een volgorde waarvan zij vinden dat de woorden van de titels elkaar op een leuke, grappige of mooie wijze opvolgen, zoals in een gedicht.

 

Secret boekenclub
Vooraf vraag je alle deelnemers om een boek uit hun boekenkast te pakken waarvan zij denken dat iedereen dit kent. De deelnemers gaan uit elkaar in groepjes van vier De opdracht is om het boek te omschrijven aan de anderen zonder natuurlijk de titel of schrijver te noemen. De anderen moeten raden welk boek de deelnemer heeft meegenomen. Als alle boeken geraden zijn, komt de groep terug. Tip: maak de oefening wat moeilijker door bijvoorbeeld minder bekende boeken te gebruiken, of dat mensen iets moeten uitbeelden wellicht.

 

In vogelvlucht door de stapel heen

Daag je deelnemers uit om telkens in 20 seconde een keuze te maken terwijl je de onderstaande vragen stelt:

1: Kijk eens naar de dikte van de boeken, welk boek trekt je aandacht?

2: Kijk eens naar de voorkant, welk boek trekt je aandacht?

3: Kijk eens naar de vormgeving, welk boek trekt je aandacht?

4: Kijk eens naar de achterkant, welk boek trekt je aandacht?

Vraag nu aan de deelnemers welk boek hen het meest is opgevallen.

 

1 beeld zegt meer dan 1000 woorden

Laat je deelnemers door de boeken bladeren en vraag hen om 1 beeld (in de vorm van een foto of tekening) te kiezen. Vraag hen om na te denken over de volgende vragen:

1: Wie of wat zie je?

2: Wat gebeurt er?

3: Wat heeft het beeld met het boek te maken?

Vraag je deelnemers nu of zij deze afbeelding ook kunnen omzetten in een simpele tekening van maximaal 5 lijnen? De titel van het boek schrijven ze boven de tekening.

Nodig de deelnemers uit om het resultaat aan elkaar te laten zien.

 

Kettingverhaal

Iedere deelnemer kiest 1 zin uit zijn of haar boek. Je spreekt samen een volgorde af en dan mag de eerste deelnemer beginnen met het hardop lezen van de zin. Zonder onderbrekingen worden alle zinnen om beurten voorgelezen en als één verhaal aan elkaar vastgeplakt. Dit zorgt altijd voor hilariteit en soms sluiten zinnen op een briljante wijze op elkaar aan.

 

Puzzel een pagina

Pak allemaal een boek en lees van 1 pagina het eerste woord van iedere zin en schrijf die woorden op (5 minuten).

Vraag iedere deelnemer om vervolgens een zin te maken met zoveel mogelijk van deze woorden.

Laat iedere deelnemer de zin voorlezen.

 

Top 5

Geef je deelnemers 1 of meerdere opdrachten uit deze top 5. Je zou dit ook tussendoor kunnen doen als een soort huiswerkopdracht waarbij je via de app alle resultaten met elkaar deelt.

  1. Kies een top 5 van de boeken die je nog graag zou willen lezen.
  2. Noem 5 leesgewoonten (Waar lees je? Wanneer lees je? Begin je met het lezen van het einde of juist niet? Lees je eerst 1 boek uit of lees je meerdere boeken tegelijkertijd? Etc.)
  3. Zoek 5 wist-je-datjes op over de schrijver van een gekozen boek.
  4. Schrijf 5 woorden op die jij vindt passen bij een gekozen boek.
  5. Verzamel 5 podcasts over boeken of van schrijvers die je graag als luistertip meegeeft aan de andere deelnemers.

 

Op de rotonde

De deelnemer hebben allemaal een boek voor zich liggen. Op jouw signaal pakken zij het boek (op een willekeurige bladzijde) en lezen er twee minuten in. Daarna geven ze het boek door. Allemaal weer een nieuw boek en lezen maar! Na acht minuten heeft iedereen in vier nieuwe boeken gelezen.

 

Afronding en evaluatie

Zoek een voorkant van een boek uit die je het meest vindt passen bij de sessie.

 

Tot slot, zelf een leesclub organiseren?

Met behulp van energieke en prikkelende werkvormen maken we van iedere Book Society een digitaal feestje. Het zorgt voor extra verdieping, want samen lezen is niet alleen gezellig, maar door samen het boek te bespreken leer je van elkaar en doe je nieuwe ervaringen op. Bovendien is het een geweldige manier om nieuwe mensen te leren kennen. En daarmee is de Book Society wat ons betreft een nieuw (online) ritueel, dat ervoor zorgt dat we allemaal met een blij gevoel de werkweek afsluiten!

Meer weten over het organiseren van een eigen leesclub? Lees ons
blog 'secret book society: hoe start je een leesclubs'  eens. Of: bestel het e-book 'stapel op boeken', met daarin tips, ervaringen en energieke werkvormen. Zo organiseer je heel eenvoudig zelf een leesclub voor collega's, vrienden of vakgenoten!


door studio stapelgoed 14 april 2025
We zijn van nature gewoontedieren. Ook in ons denken. We zoeken automatisch naar logische, voor de hand liggende oplossingen. Handig in de meeste situaties – maar funest als je écht iets nieuws wilt bedenken. Dat is waar lateraal denken in beeld komt. Een creatieve denktechniek die je helpt om vastgeroeste patronen te doorbreken en verrassende invalshoeken te vinden. Maar wat is lateraal denken precies? Hoe werkt het in ons brein? En hoe pas je het toe in een organisatie of team
door studio stapelgoed 7 april 2025
Bij studio stapelgoed geloven we dat de beste sessies ontstaan wanneer deelnemers écht eigenaar zijn van wat er gebeurt. Wij ontwerpen sessies waarin mensen zelf keuzes maken, hun eigen route bepalen en actief bijdragen aan het proces. Waarom? Omdat autonomie zorgt voor betrokkenheid, creativiteit en duurzame impact. Als deelnemers zelf regie hebben, voelen ze zich verantwoordelijker en wordt de sessie veel meer dan alleen een moment—het wordt iets wat blijft hangen. Maar hoe zorg je ervoor dat je als begeleider niet onbewust de autonomie wegneemt?
door studio stapelgoed 31 maart 2025
Loop een willekeurige stad in en je ziet ze overal: van die grijze, saaie muren die niets vertellen. Bij studio stapelgoed hebben wij we voorliefde voor streetart en graffiti. Dat je op een straathoek opeens een gigantisch kleurrijk kunstwerk tegenkomt, een verborgen muurschildering die een verhaal vertelt of een klein aanplakbiljet dat je aan het denken zet. Streetart is veel meer dan verf op een muur. Wat streetart zo bijzonder maakt, is dat het je op een onverwachte manier kan raken. Het is kunst die niet in een museum hangt, maar onderdeel is van het dagelijkse leven. En dat maakt het zo toegankelijk en inspirerend.
door studio stapelgoed 24 maart 2025
Innovatie klinkt misschien als iets groots en ingewikkelds, maar vaak begint het juist met kleine veranderingen in de dagelijkse praktijk. Denk aan een nieuwe manier van samenwerken, een slimme oplossing voor een terugkerend probleem of een creatieve twist in je productaanbod. Het punt is: iedereen kan innoveren! Maar hoe zorg je ervoor dat je team zich vrij voelt om met nieuwe ideeën te komen? Hier zijn vijf praktische tips om innovatie in je team aan te wakkeren – inclusief inspirerende voorbeelden uit de praktijk.
door studio stapelgoed 17 maart 2025
Ken je dat gevoel dat je iets beter onthoudt als je er een plaatje bij hebt gezien? Dat is geen toeval. Dit fenomeen wordt het Picture Superiority Effect genoemd: beelden worden beter onthouden dan woorden. In ons brein worden visuele prikkels namelijk sneller verwerkt en sterker opgeslagen dan tekstuele informatie. En dát is precies waarom we bij studio stapelgoed zo’n grote liefde hebben voor visueel vormgegeven ontwerpen en graag werkvormen zoals associatiekaarten en tekenen inzetten.
door studio stapelgoed 10 maart 2025
Creativiteit voelt vaak als iets onbeperkte vrijheid om te maken wat je wilt, zonder regels of grenzen. Maar juist beperkingen kunnen een katalysator zijn voor de meest verrassende ideeën. Dit principe noemen we creative constraint: door jezelf beperkingen op te leggen, dwing je jezelf om anders te denken en nieuwe oplossingen te vinden. Wij hanteren dit dan ook regelmatig bij onze eigen sessies.
door studio stapelgoed 3 maart 2025
Bij studio stapelgoed geloven we dat de beste ideeën niet zomaar uit de lucht komen vallen. Creativiteit is een proces: een samenspel tussen vrij denken, kritisch kijken en praktisch uitvoeren. Eén gave manier om dit proces te structureren, komt van niemand minder dan Walt Disney zelf.
door studio stapelgoed 24 februari 2025
Bij studio stapelgoed geloven we dat aanwakkeren van de creativiteit van evident belang is om te komen te nieuwe ideeën. Daarvoor hoef je niet meteen een brainstorm van een dag(deel) te organiseren, maar kan de inzet van simpele werkvormen nét voor dat extra impuls zorgen. In dit blog verzamelden wij onze favoriete werkvormen die je eenvoudig kunt inzetten. Werkvormen die weinig voorbereiding vragen en die je eigenlijk op ieder moment kunt gebruiken
door studio stapelgoed 17 februari 2025
Je hebt een sessie voorbereid, je hebt er zin in, je start vol energie en dan merk je het. De energie in de groep is laag, deelnemers doen niet echt mee, reageren lauw of haken zelfs af. Ai. Niet helemaal wat je voor ogen had. Wat nu? Geen paniek! Er zijn manieren om de energie terug te brengen en je deelnemers weer in de flow te krijgen. Maar eerst: hoe ziet afhaken er eigenlijk uit?
door studio stapelgoed 10 februari 2025
Bij studio stapelgoed zijn we altijd op zoek naar leuke vergaderlocaties. Eerder schreven een blog over 10 inspirerende vergaderlocaties in Noord-Holland. Deze keer is Zuid Holland aan de beurt, waarbij je we een aantal mooie vergaderplekken laten zien, waar je maar wat graag jouw bijeenkomst wilt organiseren.
Meer posts
Share by: