Agile werkvormen

Er bestaan inmiddels agile organisaties, agile teams en agile werkvormen. Maar wat houdt dit nu in? Agile betekent letterlijk behendig of lenig. In de meeste organisaties wordt dit vertaald naar flexibel of wendbaar. Oftewel, je werkt in een wendbare organisatie of in een organisatie waar je flexibel kunt samenwerken. Agile is een manier van denken, werken en organiseren, die organisaties in staat stelt om snel en effectief in te spelen op veranderingen. In dit blog leggen we kort uit wat het is en delen we onze favoriete werkvormen.


Even terug naar het begin
Agile kent een oorsprong in de softwaresector. Het is begonnen met het ‘Agile Manifesto’. Dit manifesto werd opgesteld tijdens een bijeenkomst van 17 softwareontwikkelaars in 2001, in ‘The Lodge’ in Utah. De principes van het manifesto waren een uitwerking van de ideeën die al halverwege de jaren negentig waren ontstaan. Als reactie op ontwikkelmodellen die door velen als bureaucratisch, traag en bekrompen werden ervaren. Het document van slechts 68 woorden en de 12 principes gaf richtlijnen voor het effectief maken van software. Maar inmiddels heeft deze filosofie ook in tal van andere sectoren waarde laten zien.

Agile als paraplu
Agile is niet één specifieke methodiek. Het is juist een verzameling van allerhande principes en methodes. Het is een filosofie die helpt om teams en organisaties zich wendbaar te organiseren. Binnen een project kunnen er dus meerdere methodes vanuit het agile gedachtengoed goed werken. Zo kun je gebruik maken van:
  • Kanban 
  • Scrum
  • Agile portfoliomanagement
  • Design thinking
  • Spotify model
  • Scaling Agile (SAFE)
Agile organiseren
Om agile succesvol binnen organisaties toe te passen, is het nodig dat er echt verandering komt in de collectieve manier van werken. Een aantal principes uit het oorspronkelijke manifesto zijn essentieel: de klant staat altijd centraal; er wordt gewerkt in kleine zelfstandige multidisciplinaire teams; in korte cycli (ook wel sprints of iteraties) waarbij geregeld tussenresultaten worden opgeleverd en feedback verwerkt wordt; vanuit een flexibele strategie zodat er snel bijgestuurd kan worden.

Hoe succesvol organisaties agile werken invoeren en er verder mee aan de slag gaan, is afhankelijk van de grootte van de organisatie, de structuur, de cultuur en in welke fase de organisatie zich bevindt. Veel transities mislukken omdat er voornamelijk aandacht gegeven wordt aan één van deze elementen.

Favoriete werkvormen
Bij studio stapelgoed gaan we graag aan de slag met agile werken. Wij gebruiken daar natuurlijk werkvormen voor: 
  • Wil je een nieuw multidisciplinair team opbouwen? Investeer in ‘check-ins’ zodat jullie elkaar beter leren kennen en zorg dat jullie op een leuke manier afspraken maken over hoe er samengewerkt wordt. Wij zetten voor dat laatste de VERGADERFORMULE in. 
  • Is het team actief aan de slag? Dan kan er gewerkt worden aan verder professionaliseren van bijvoorbeeld het maken van protypes tijdens de sprints. Wij experimenteren daarbij vaak met LEGO en TOOLS VOOR PROTOTYPES.
  • Willen jullie blijvend verbeteren? Retrospectives zijn een vorm van evalueren waarbij het team gestimuleerd wordt om terug te kijken op de eigen prestaties en met een verbeterplan te komen voor de volgende sprint. Er wordt gereflecteerd op het teamproces, de werkwijze, de middelen en de onderlinge relaties. Dus niet op de inhoud. Wij gebruiken de STAPELSTER regelmatig. Maar er zijn online talloze handige voorbeelden van retrospectives te vinden. 
door studio stapelgoed 17 februari 2025
Je hebt een sessie voorbereid, je hebt er zin in, je start vol energie en dan merk je het. De energie in de groep is laag, deelnemers doen niet echt mee, reageren lauw of haken zelfs af. Ai. Niet helemaal wat je voor ogen had. Wat nu? Geen paniek! Er zijn manieren om de energie terug te brengen en je deelnemers weer in de flow te krijgen. Maar eerst: hoe ziet afhaken er eigenlijk uit?
door studio stapelgoed 10 februari 2025
Bij studio stapelgoed zijn we altijd op zoek naar leuke vergaderlocaties. Eerder schreven een blog over 10 inspirerende vergaderlocaties in Noord-Holland. Deze keer is Zuid Holland aan de beurt, waarbij je we een aantal mooie vergaderplekken laten zien, waar je maar wat graag jouw bijeenkomst wilt organiseren.
door studio stapelgoed 20 januari 2025
In een wereld die voortdurend verandert, zijn creativiteit en innovatie twee begrippen die vaak door elkaar worden gebruikt. Hoewel ze nauw met elkaar verbonden zijn, verschillen ze fundamenteel in betekenis, toepassing en impact. Om te begrijpen hoe ze samenwerken en elkaar versterken, is het belangrijk om de nuances te kennen. In dit blog leggen we uit wat het verschil is en hoe je ze allebei optimaal kunt benutten.
door studio stapelgoed 13 januari 2025
In elke groep kom je tegenstellingen tegen. Ook in de sessies die wij begeleiden. De ene persoon heeft behoefte aan autonomie, terwijl de ander juist graag samenwerkt. Sommige teamleden willen snelle resultaten boeken, terwijl anderen beter functioneren met een lange termijnvisie. Het kan lijken alsof je moet kiezen tussen deze opties, wat soms voor spanningen zorgt. Polarity Thinking laat echter zien dat je beide kanten nodig hebt om tot het beste resultaat te komen. Het gaat niet om óf-óf, maar om én-én. Daarom zetten wij dit met regelmaat in tijdens teamsessies, waarbij de onderlinge samenwerking centraal staat.
door studio stapelgoed 6 januari 2025
Bij grote bijeenkomsten is het belangrijk om een sfeer te creëren waarin iedereen zich welkom en betrokken voelt. IJsbrekers spelen hierin een cruciale rol. Ze breken niet alleen het ijs, maar bevorderen ook interactie, energie en samenwerking, zelfs in een grote groep. In dit blog delen we onze 10 favoriete ijsbrekers die je kunt inzetten om een dynamische start te maken.
door studio stapelgoed 30 december 2024
Veranderingen doorvoeren kan best spannend zijn. Het voelt vaak als een grote uitdaging om iedereen mee te krijgen. Of het nu gaat om een reorganisatie, een nieuw werkproces of een verbouwing, lang niet iedereen is meteen enthousiast. Gelukkig kunnen de zeven beïnvloedingsprincipes van Robert Cialdini daarbij helpen. Deze principes zorgen ervoor dat mensen op een natuurlijke manier meegaan in de verandering, zonder dat het voelt alsof ze iets opgelegd krijgen. We leggen je graag uit hoe je deze principes kunt inzetten om jouw team mee te krijgen.
door studio stapelgoed 8 december 2024
In een wereld waarin teams steeds vaker samenwerken, is het van cruciaal belang om te begrijpen hoe deze groepen functioneren. Of het nu gaat om een projectteam, een managementgroep of een klas, de relaties tussen mensen bepalen voor een groot deel de sfeer, productiviteit en samenwerking. Een effectief hulpmiddel om deze relaties inzichtelijk te maken is het sociogram. Maar wat is een sociogram precies, en hoe kan het helpen om de manier waarop teamleden met elkaar omgaan beter te begrijpen?
door studio stapelgoed 22 juli 2024
In veel organisaties is participatie inmiddels een cruciaal concept. Het varieert van het simpelweg informeren van belanghebbenden tot het volledig overdragen van besluitvormingsmacht aan de betrokkenen. Dit spectrum van participatie wordt vaak weergegeven door de participatieladder. Het samenstellen van een participatiematrix helpt organisaties bij het kiezen van de juiste werkvormen afhankelijk van de gewenste graad van participatie. In deze blog bespreken we de relevante wetenschappelijke inzichten en geven we concrete voorbeelden van werkvormen per participatieniveau.
door studio stapelgoed 15 juli 2024
Creatief leiderschap. Steeds vaker zie je deze term in vacatures langskomen. Maar wat is het eigenlijk? Bij studio stapelgoed vinden we dat creatief leiderschap draait om ondernemende leiders en professionals die uit hun patronen en overtuigingen durven te breken om anders te kunnen kijken, denken en doen. Leiders die het lef hebben om samen met anderen te pionieren en innovaties te realiseren.
door studio stapelgoed 8 juli 2024
In een wereld die steeds sneller evolueert en waar samenwerking een cruciale rol speelt in het succes van organisaties, is het voeren van waardevolle dialogen op de werkplek van onschatbare waarde. William Isaacs, de auteur van "Dialogue: The Art Of Thinking Together", benadrukt dat dialoog niet alleen een manier is om verschillen te overbruggen, maar ook om iets nieuws te creëren. Bij studio stapelgoed vertalen we dit naar praktische werkvormen om zo te zorgen dat ieder team met een waardevolle dialoog aan de slag kan.
Meer posts
Share by: