BHAG: een groot harig gewaagd doel

BHAG (je spreekt het uit als bee-hag) staat voor Big Hairy Audacious Goal. Vrij vertaald is dit het Grote Harige Gewaagde Doel. De term werd voor het eerst gebruikt in 1994 door Jim Collins en Jerry Porras in hun boek "Built to Last: Successful Habits of Visionary Companies”. Natuurlijk hebben organisaties doelstellingen, maar met een BHAG gaat het een stapje verder. Na het lezen van dit blog weet je waarom een BHAG handig is en hoe je deze formuleert.

De BHAG is de droom of het doel waar je met z’n allen naartoe werkt. Denk maar eens aan de allereerste maanlanding en de uitvinding van het Internet - ontdekkingen die onmogelijk ver weg leken toen ze er nog niet waren. Toen Jim Collins en Jerry Porras onderzoek deden naar wat succesvolle bedrijven onderscheidde van hun minder succesvolle concurrenten, vonden ze een aantal interessante verschillen. Ze ontdekten dat organisaties die een groot, gedurfd doel hadden veel beter presteerden dan organisaties die dat niet hadden.


Een bekend voorbeeld hiervan is Microsoft die in de jaren 80 als BHAG had dat over 20 jaar in ieder huis een computer moest staan. Juist het nastreven van zo’n gewaagde idee maakte het bedrijf zeer succesvol. Jim Collins noemde dit een BHAG, maar het betekent hetzelfde als andere veelgebruikte termen, zoals bijvoorbeeld een moonshot. 


Wat heb je aan een BHAG?

Een BHAG is niet alleen een helder doel voor de langere termijn. Het kan ook zorgen voor inspiratie en het makkelijker maken van keuzes makkelijker. En het werkt als een impuls voor werkplezier door je teamleden te betrekken, te binden en te behouden. Hoe leuk is het als je samen werkt aan het behalen van een droom. 


De ideale BHAG is:

  • de grote droom waar je naartoe wilt werken. 
  • ver weg in de tijd (10 tot 25 jaar).
  • ambitieus maar niet onbereikbaar want je moet kunnen geloven dat de BHAG haalbaar is, ook al is het met een beetje geluk.
  • eenvoudig te onthouden en meetbaar zodat je weet of je op koers ligt. 


Hoe formuleer je de BHAG

De kracht zit in de drie componenten ; passie, kennis en winst

1. De why van de organisatie komt er in terug -> waar jullie passioneert over zijn (passie)

2. Het past bij de kerncompetenties van de organisatie -> waar jullie het allerbeste van de wereld in zijn (kunde)

3. Er is een duidelijke economische drijfveer -> waar het verdienmodel in zit (winst)


Daar waar een organisatie en haar medewerkers met passie ergens aan werken, zullen zij ook gedreven zijn om een ambitieus doel na te streven. Daarnaast moet er voldoende kennis en expertise de organisatie aanwezig zijn om het doel vakkundig uit te kunnen voeren. Uiteindelijk zal het ook rendement moeten opleveren. Het is niet ambitieus om alleen maar investeringen te doen. Uiteindelijk moet het aan de eindstreep ook winst of resultaat opleveren.


Hetzelfde als een visie?

In de praktijk lijken BHAG's en visies veel op elkaar. Het zijn allebei inspirerende doelen die kijken naar het succes van een organisatie op lange termijn. Het belangrijkste verschil tussen een BHAG en een visie is de gedurfdheid.


De werkvorm

  1. Pak een groot vel papier of gebruik een whiteboard. Maak twee grote cirkels. In de ene cirkel zetten jullie alle belangrijke waarden (passie) van de organisatie. In de andere cirkel schrijven jullie de superkrachten (kunde) van je organisatie. 
  2. Bedenk samen wat jullie droom voor de organisatie is? Wat zouden jullie het allerliefste willen bereiken met de organisatie? Schrijf nu 10 ambitieuze dromen op. Begin telkens met “Zou het niet geweldig zijn als we ... zouden bereiken?”
  3. Pak een stapeltje sticky notes en probeer samen zoveel mogelijk BHAG-combinaties te maken van de waarden, superkrachten en ambitieuze dromen. Maak zoveel mogelijk combinaties en varianten.
  4. Breng de lijst nu terug naar een shortlist van maximaal 5 BHAG’s door te kiezen wat het beste bij jullie past.
  5. De uiteindelijke BHAG kunnen jullie kiezen met behulp van zoveel mogelijk mensen uit jullie organisatie.


Onze laatste tips:

  • Zorg ervoor dat je BHAG zo concreet mogelijk is. Je doel moet vastomlijnd en duidelijk zijn, zodat iedere collega snapt waar de organisatie naar op weg is.
  • Het is belangrijk dat medewerkers vanuit alle teams in de organisatie vanaf het begin betrokken worden.
  • Zet de BHAG op papier en hang het op een zichtbare plek op, daar waar je een paar keer per dag langsloopt. Nog beter, plak er een goede visualisatie bij.


door studio stapelgoed 21 april 2025
Creativiteit wordt vaak geassocieerd met kunstenaars, uitvinders of briljante geesten die ‘geniale ingevingen’ lijken te hebben. Maar neurowetenschap laat iets anders zien: creativiteit is geen mysterieus talent, maar een proces in je brein – en iedereen heeft het in zich. Ook binnen organisaties is creativiteit onmisbaar. Het zorgt voor innovatie, probleemoplossend vermogen en vernieuwing. De grote vraag is dus niet: “Wie is creatief?” maar: “Hoe kunnen we creativiteit activeren – bij onszelf én in onze teams?” In deze blog duiken we in het brein, én in de werkvloer. Hoe werkt creativiteit neurologisch? En wat kun je als organisatie doen om die creatieve vonk te laten overslaan.
door studio stapelgoed 14 april 2025
We zijn van nature gewoontedieren. Ook in ons denken. We zoeken automatisch naar logische, voor de hand liggende oplossingen. Handig in de meeste situaties – maar funest als je écht iets nieuws wilt bedenken. Dat is waar lateraal denken in beeld komt. Een creatieve denktechniek die je helpt om vastgeroeste patronen te doorbreken en verrassende invalshoeken te vinden. Maar wat is lateraal denken precies? Hoe werkt het in ons brein? En hoe pas je het toe in een organisatie of team
door studio stapelgoed 7 april 2025
Bij studio stapelgoed geloven we dat de beste sessies ontstaan wanneer deelnemers écht eigenaar zijn van wat er gebeurt. Wij ontwerpen sessies waarin mensen zelf keuzes maken, hun eigen route bepalen en actief bijdragen aan het proces. Waarom? Omdat autonomie zorgt voor betrokkenheid, creativiteit en duurzame impact. Als deelnemers zelf regie hebben, voelen ze zich verantwoordelijker en wordt de sessie veel meer dan alleen een moment—het wordt iets wat blijft hangen. Maar hoe zorg je ervoor dat je als begeleider niet onbewust de autonomie wegneemt?
door studio stapelgoed 31 maart 2025
Loop een willekeurige stad in en je ziet ze overal: van die grijze, saaie muren die niets vertellen. Bij studio stapelgoed hebben wij we voorliefde voor streetart en graffiti. Dat je op een straathoek opeens een gigantisch kleurrijk kunstwerk tegenkomt, een verborgen muurschildering die een verhaal vertelt of een klein aanplakbiljet dat je aan het denken zet. Streetart is veel meer dan verf op een muur. Wat streetart zo bijzonder maakt, is dat het je op een onverwachte manier kan raken. Het is kunst die niet in een museum hangt, maar onderdeel is van het dagelijkse leven. En dat maakt het zo toegankelijk en inspirerend.
door studio stapelgoed 24 maart 2025
Innovatie klinkt misschien als iets groots en ingewikkelds, maar vaak begint het juist met kleine veranderingen in de dagelijkse praktijk. Denk aan een nieuwe manier van samenwerken, een slimme oplossing voor een terugkerend probleem of een creatieve twist in je productaanbod. Het punt is: iedereen kan innoveren! Maar hoe zorg je ervoor dat je team zich vrij voelt om met nieuwe ideeën te komen? Hier zijn vijf praktische tips om innovatie in je team aan te wakkeren – inclusief inspirerende voorbeelden uit de praktijk.
door studio stapelgoed 17 maart 2025
Ken je dat gevoel dat je iets beter onthoudt als je er een plaatje bij hebt gezien? Dat is geen toeval. Dit fenomeen wordt het Picture Superiority Effect genoemd: beelden worden beter onthouden dan woorden. In ons brein worden visuele prikkels namelijk sneller verwerkt en sterker opgeslagen dan tekstuele informatie. En dát is precies waarom we bij studio stapelgoed zo’n grote liefde hebben voor visueel vormgegeven ontwerpen en graag werkvormen zoals associatiekaarten en tekenen inzetten.
door studio stapelgoed 10 maart 2025
Creativiteit voelt vaak als iets onbeperkte vrijheid om te maken wat je wilt, zonder regels of grenzen. Maar juist beperkingen kunnen een katalysator zijn voor de meest verrassende ideeën. Dit principe noemen we creative constraint: door jezelf beperkingen op te leggen, dwing je jezelf om anders te denken en nieuwe oplossingen te vinden. Wij hanteren dit dan ook regelmatig bij onze eigen sessies.
door studio stapelgoed 3 maart 2025
Bij studio stapelgoed geloven we dat de beste ideeën niet zomaar uit de lucht komen vallen. Creativiteit is een proces: een samenspel tussen vrij denken, kritisch kijken en praktisch uitvoeren. Eén gave manier om dit proces te structureren, komt van niemand minder dan Walt Disney zelf.
door studio stapelgoed 24 februari 2025
Bij studio stapelgoed geloven we dat aanwakkeren van de creativiteit van evident belang is om te komen te nieuwe ideeën. Daarvoor hoef je niet meteen een brainstorm van een dag(deel) te organiseren, maar kan de inzet van simpele werkvormen nét voor dat extra impuls zorgen. In dit blog verzamelden wij onze favoriete werkvormen die je eenvoudig kunt inzetten. Werkvormen die weinig voorbereiding vragen en die je eigenlijk op ieder moment kunt gebruiken
door studio stapelgoed 17 februari 2025
Je hebt een sessie voorbereid, je hebt er zin in, je start vol energie en dan merk je het. De energie in de groep is laag, deelnemers doen niet echt mee, reageren lauw of haken zelfs af. Ai. Niet helemaal wat je voor ogen had. Wat nu? Geen paniek! Er zijn manieren om de energie terug te brengen en je deelnemers weer in de flow te krijgen. Maar eerst: hoe ziet afhaken er eigenlijk uit?
Meer posts