Goodiebag: de leukste vormen van terugkoppeling
We zijn er allemaal wel aan gewend dat we de presentatie na afloop van een bijeenkomst gemaild krijgen. Dat bespaart deelnemers natuurlijk veel schrijfwerk en het zorgt ervoor dat zij op een later moment nog weer terugdenken aan de sessie. Wij krijgen bij studio stapelgoed steeds vaker de vraag of die terugkoppeling ook wat creatiever of origineler kan. Je zou het kunnen zien als een innovatieve manier van ‘aftersales’. Daarom delen we in dit blog de door ons gebruikte manieren van terugkoppelen.
Groepsfoto
Dit vinden deelnemers altijd leuk en het zorgt tijdens je sessie meteen voor beweging. We laten de deelnemers dan vaak ook meteen de gemaakte tekeningen of gebouwde prototype vasthouden.
Bundeling sticky notes
Hoe leuk is het als je nog eens terug kan kijken naar de resultaten van jullie brainstorm. Wellicht zorgen de verzamelde ideeën ook achteraf nog weer voor inspiratie. Als je werkt met digitale tools zoals Mural of Miro dan kun je na de bijeenkomst meteen de geplakte sticky notes in een PDF exporteren en versturen naar je deelnemers.
Tastbaar aandenken
Als je tijdens de sessie werkt met bijvoorbeeld Lego, is het leuk om je deelnemers ook een klein zakje mee te geven zodat zij op hun werkplek of thuis aan de methodiek of hun prototype herinnerd worden.
Visuals
Wij gebruiken veel visuals oftewel tekeningen tijdens werkvormen. Als je deze op iets dikker papier laat afdrukken dan nemen je deelnemers dit graag mee om zelf nog weer te gebruiken of op te hangen op kantoor. In onze webshop
vind je allerlei voorbeelden van visuals.
Podcast of video
Maak een korte podcast of een filmpje waarin je met een aantal belangrijke stakeholders terugkijkt op de bijeenkomst. Wat was het doel ook alweer? Wat is er bereikt tijdens de sessie? Hoe gaan jullie nu verder?
Poster
Maak een poster op A2 of A1 formaat met mooie foto’s en quotes van de bijeenkomst. In een mooie en rustige lay-out en bijvoorbeeld huisstijl kleuren. Hoe leuk is het als deze poster bij de koffie-automaat of in het personeelsrestaurant hangt. Hiervoor is het wel belangrijk dat je wat ervaring hebt met visualiseren of het gebruik van online programma’s zoals Canva.
Tekening
Heb je wat budget beschikbaar? Dan kun je natuurlijk ook een tekenaar vragen om bij de bijeenkomst aanwezig te zijn om een visueel verslag te maken. Visual recording noem je dat. Een blik op zo’n tekening is vaak al genoeg om deelnemers te herinneren aan de highlights van jouw bijeenkomst.


Creativiteit wordt vaak geassocieerd met kunstenaars, uitvinders of briljante geesten die ‘geniale ingevingen’ lijken te hebben. Maar neurowetenschap laat iets anders zien: creativiteit is geen mysterieus talent, maar een proces in je brein – en iedereen heeft het in zich. Ook binnen organisaties is creativiteit onmisbaar. Het zorgt voor innovatie, probleemoplossend vermogen en vernieuwing. De grote vraag is dus niet: “Wie is creatief?” maar: “Hoe kunnen we creativiteit activeren – bij onszelf én in onze teams?” In deze blog duiken we in het brein, én in de werkvloer. Hoe werkt creativiteit neurologisch? En wat kun je als organisatie doen om die creatieve vonk te laten overslaan.

We zijn van nature gewoontedieren. Ook in ons denken. We zoeken automatisch naar logische, voor de hand liggende oplossingen. Handig in de meeste situaties – maar funest als je écht iets nieuws wilt bedenken. Dat is waar lateraal denken in beeld komt. Een creatieve denktechniek die je helpt om vastgeroeste patronen te doorbreken en verrassende invalshoeken te vinden. Maar wat is lateraal denken precies? Hoe werkt het in ons brein? En hoe pas je het toe in een organisatie of team

Bij studio stapelgoed geloven we dat de beste sessies ontstaan wanneer deelnemers écht eigenaar zijn van wat er gebeurt. Wij ontwerpen sessies waarin mensen zelf keuzes maken, hun eigen route bepalen en actief bijdragen aan het proces. Waarom? Omdat autonomie zorgt voor betrokkenheid, creativiteit en duurzame impact. Als deelnemers zelf regie hebben, voelen ze zich verantwoordelijker en wordt de sessie veel meer dan alleen een moment—het wordt iets wat blijft hangen. Maar hoe zorg je ervoor dat je als begeleider niet onbewust de autonomie wegneemt?

Loop een willekeurige stad in en je ziet ze overal: van die grijze, saaie muren die niets vertellen. Bij studio stapelgoed hebben wij we voorliefde voor streetart en graffiti. Dat je op een straathoek opeens een gigantisch kleurrijk kunstwerk tegenkomt, een verborgen muurschildering die een verhaal vertelt of een klein aanplakbiljet dat je aan het denken zet. Streetart is veel meer dan verf op een muur. Wat streetart zo bijzonder maakt, is dat het je op een onverwachte manier kan raken. Het is kunst die niet in een museum hangt, maar onderdeel is van het dagelijkse leven. En dat maakt het zo toegankelijk en inspirerend.

Innovatie klinkt misschien als iets groots en ingewikkelds, maar vaak begint het juist met kleine veranderingen in de dagelijkse praktijk. Denk aan een nieuwe manier van samenwerken, een slimme oplossing voor een terugkerend probleem of een creatieve twist in je productaanbod. Het punt is: iedereen kan innoveren! Maar hoe zorg je ervoor dat je team zich vrij voelt om met nieuwe ideeën te komen? Hier zijn vijf praktische tips om innovatie in je team aan te wakkeren – inclusief inspirerende voorbeelden uit de praktijk.

Ken je dat gevoel dat je iets beter onthoudt als je er een plaatje bij hebt gezien? Dat is geen toeval. Dit fenomeen wordt het Picture Superiority Effect genoemd: beelden worden beter onthouden dan woorden. In ons brein worden visuele prikkels namelijk sneller verwerkt en sterker opgeslagen dan tekstuele informatie. En dát is precies waarom we bij studio stapelgoed zo’n grote liefde hebben voor visueel vormgegeven ontwerpen en graag werkvormen zoals associatiekaarten en tekenen inzetten.

Creativiteit voelt vaak als iets onbeperkte vrijheid om te maken wat je wilt, zonder regels of grenzen. Maar juist beperkingen kunnen een katalysator zijn voor de meest verrassende ideeën. Dit principe noemen we creative constraint: door jezelf beperkingen op te leggen, dwing je jezelf om anders te denken en nieuwe oplossingen te vinden. Wij hanteren dit dan ook regelmatig bij onze eigen sessies.

Bij studio stapelgoed geloven we dat aanwakkeren van de creativiteit van evident belang is om te komen te nieuwe ideeën. Daarvoor hoef je niet meteen een brainstorm van een dag(deel) te organiseren, maar kan de inzet van simpele werkvormen nét voor dat extra impuls zorgen.
In dit blog verzamelden wij onze favoriete werkvormen die je eenvoudig kunt inzetten. Werkvormen die weinig voorbereiding vragen en die je eigenlijk op ieder moment kunt gebruiken

Je hebt een sessie voorbereid, je hebt er zin in, je start vol energie en dan merk je het. De energie in de groep is laag, deelnemers doen niet echt mee, reageren lauw of haken zelfs af. Ai. Niet helemaal wat je voor ogen had. Wat nu? Geen paniek! Er zijn manieren om de energie terug te brengen en je deelnemers weer in de flow te krijgen. Maar eerst: hoe ziet afhaken er eigenlijk uit?