Dromen, doen en doorvragen: de Walt Disney-methode

Bij studio stapelgoed geloven we dat de beste ideeën niet zomaar uit de lucht komen vallen. Creativiteit is een proces: een samenspel tussen vrij denken, kritisch kijken en praktisch uitvoeren. Eén gave manier om dit proces te structureren, komt van niemand minder dan Walt Disney zelf.

Disney stond bekend om zijn ongekende verbeeldingskracht, maar ook om zijn vermogen om ideeën te vertalen naar realiteit. Zijn werkwijze? Denken in drie verschillende rollen: de dromer, de realist en de criticus. Dit noemen we de Walt Disney-methode, en het is een krachtig hulpmiddel om creativiteit gestructureerd in te zetten.


De drie rollen van creatief denken

 

1. De dromer – alles mag, alles kan

De Dromer is de rol waarin je groots denkt, zonder beperkingen. Dit is de fase waarin de meest wilde, vernieuwende en misschien zelfs onrealistische ideeën ontstaan. Stel je voor dat je een kind bent dat fantaseert over hoe de wereld eruit zou moeten zien. Wat als geld, tijd en middelen geen rol speelden? Wat als je elk probleem in een handomdraai kon oplossen? Vragen die je hier kunt stellen:

  • Wat als alles mogelijk was?
  • Hoe zou de ideale oplossing eruitzien?
  • Wat is de meest verrassende aanpak?


2. De realist – hoe maken we het werkbaar?

De realist is degene die de ideeën van de dromer omzet in een concreet plan. Dit betekent niet dat je gaat afkraken, maar dat je de droom vertaalt naar iets uitvoerbaars. Wat is er nodig om het idee te realiseren? Wat zijn de eerste stappen?

Vragen die je hier kunt stellen:

  • Hoe kunnen we dit idee realiseren met de middelen die we hebben?
  • Wat is een eerste stap die we nu al kunnen zetten?
  • Hoe ziet een realistische versie van dit idee eruit?


3. De criticus – wat kan er beter?

De criticus is de laatste stap en zorgt ervoor dat het idee wordt aangescherpt en mogelijke valkuilen in kaart worden gebracht. Dit is geen fase om af te breken, maar juist om constructieve kritiek te geven. Waar zitten zwakke plekken? Wat kan er fout gaan? Vragen die je hier kunt stellen:

  • Wat zijn mogelijke obstakels?
  • Welke risico’s moeten we ondervangen?
  • Is dit idee écht de beste oplossing?


Deze 3 perspectieven zorgen ervoor dat ideeën niet alleen creatief en vernieuwend zijn, maar ook uitvoerbaar en effectief.


Hoe pas je de Walt Disney-methode zelf toe?

Bij studio stapelgoed gebruiken we deze methode regelmatig in onze creatieve sessies.

Dit kun jij ook doen, bijvoorbeeld zo:

  • Werk in rondes: Start met een brainstorm als ‘dromer’, bespreek daarna de haalbaarheid als ‘realist’ en eindig met een kritische check.
  • Houd de rollen gescheiden: Vermijd de neiging om meteen een idee af te schieten. Geef elke fase zijn eigen moment.


Een werkvorm

Een leuke werkvorm om de Disney-methode toe te passen, is de ‘ruimtewisseling’. Met behulp van deze werkvorm wissel je per rol door letterlijk van plek te wisselen. Dit helpt om je mindset te veranderen en je volledig in een andere denkwijze te verplaatsen.


Zo werkt het:

  1. Maak drie zones of ruimtes: Label ze als ‘dromer’, ‘realist’ en ‘criticus’.
  2. Begin in de dromer-zone: Iedereen schrijft of tekent de meest wilde ideeën op. Geen enkele beperking, alles is mogelijk.
  3. Verplaats samen naar de realist-zone: Hier werk je de ideeën uit. Hoe kun je ze omzetten naar iets uitvoerbaars? Maak een plan met concrete stappen.
  4. Ga naar de criticus-zone: Hier bekijk je de plannen kritisch en verbeter je ze met gerichte feedback.
  5. Terug naar de realist-zone: Pas de ideeën aan op basis van de feedback en werk het verder uit.


Deze werkvorm maakt het makkelijker om in elke fase volledig op te gaan en voorkomt dat je te vroeg kritisch wordt. Gebruik fysieke ruimtes, zoals verschillende hoeken in de ruimte of misschien zelfs verschillende subruimtes. Je gaat dan letterlijk naar een andere plek voor elke rol, zodat je mindset mee verandert.


Op een gestructureerde manier dromen

Zoals we in onze blok over ‘creative constrain’ al schreven, heeft creativiteit richting nodig. En de Walt Disney-methode biedt precies dat: een gestructureerde manier om van idee naar realiteit te komen. Vaak schieten we direct in de ‘criticus’-modus, waardoor vernieuwende ideeën nooit een kans krijgen. Door bewust eerst te dromen en pas later te filteren, ontstaan er veel sterkere concepten.

door studio stapelgoed 31 maart 2025
Loop een willekeurige stad in en je ziet ze overal: van die grijze, saaie muren die niets vertellen. Bij studio stapelgoed hebben wij we voorliefde voor streetart en graffiti. Dat je op een straathoek opeens een gigantisch kleurrijk kunstwerk tegenkomt, een verborgen muurschildering die een verhaal vertelt of een klein aanplakbiljet dat je aan het denken zet. Streetart is veel meer dan verf op een muur. Wat streetart zo bijzonder maakt, is dat het je op een onverwachte manier kan raken. Het is kunst die niet in een museum hangt, maar onderdeel is van het dagelijkse leven. En dat maakt het zo toegankelijk en inspirerend.
door studio stapelgoed 24 maart 2025
Innovatie klinkt misschien als iets groots en ingewikkelds, maar vaak begint het juist met kleine veranderingen in de dagelijkse praktijk. Denk aan een nieuwe manier van samenwerken, een slimme oplossing voor een terugkerend probleem of een creatieve twist in je productaanbod. Het punt is: iedereen kan innoveren! Maar hoe zorg je ervoor dat je team zich vrij voelt om met nieuwe ideeën te komen? Hier zijn vijf praktische tips om innovatie in je team aan te wakkeren – inclusief inspirerende voorbeelden uit de praktijk.
door studio stapelgoed 17 maart 2025
Ken je dat gevoel dat je iets beter onthoudt als je er een plaatje bij hebt gezien? Dat is geen toeval. Dit fenomeen wordt het Picture Superiority Effect genoemd: beelden worden beter onthouden dan woorden. In ons brein worden visuele prikkels namelijk sneller verwerkt en sterker opgeslagen dan tekstuele informatie. En dát is precies waarom we bij studio stapelgoed zo’n grote liefde hebben voor visueel vormgegeven ontwerpen en graag werkvormen zoals associatiekaarten en tekenen inzetten.
door studio stapelgoed 10 maart 2025
Creativiteit voelt vaak als iets onbeperkte vrijheid om te maken wat je wilt, zonder regels of grenzen. Maar juist beperkingen kunnen een katalysator zijn voor de meest verrassende ideeën. Dit principe noemen we creative constraint: door jezelf beperkingen op te leggen, dwing je jezelf om anders te denken en nieuwe oplossingen te vinden. Wij hanteren dit dan ook regelmatig bij onze eigen sessies.
door studio stapelgoed 24 februari 2025
Bij studio stapelgoed geloven we dat aanwakkeren van de creativiteit van evident belang is om te komen te nieuwe ideeën. Daarvoor hoef je niet meteen een brainstorm van een dag(deel) te organiseren, maar kan de inzet van simpele werkvormen nét voor dat extra impuls zorgen. In dit blog verzamelden wij onze favoriete werkvormen die je eenvoudig kunt inzetten. Werkvormen die weinig voorbereiding vragen en die je eigenlijk op ieder moment kunt gebruiken
door studio stapelgoed 17 februari 2025
Je hebt een sessie voorbereid, je hebt er zin in, je start vol energie en dan merk je het. De energie in de groep is laag, deelnemers doen niet echt mee, reageren lauw of haken zelfs af. Ai. Niet helemaal wat je voor ogen had. Wat nu? Geen paniek! Er zijn manieren om de energie terug te brengen en je deelnemers weer in de flow te krijgen. Maar eerst: hoe ziet afhaken er eigenlijk uit?
door studio stapelgoed 10 februari 2025
Bij studio stapelgoed zijn we altijd op zoek naar leuke vergaderlocaties. Eerder schreven een blog over 10 inspirerende vergaderlocaties in Noord-Holland. Deze keer is Zuid Holland aan de beurt, waarbij je we een aantal mooie vergaderplekken laten zien, waar je maar wat graag jouw bijeenkomst wilt organiseren.
door studio stapelgoed 20 januari 2025
In een wereld die voortdurend verandert, zijn creativiteit en innovatie twee begrippen die vaak door elkaar worden gebruikt. Hoewel ze nauw met elkaar verbonden zijn, verschillen ze fundamenteel in betekenis, toepassing en impact. Om te begrijpen hoe ze samenwerken en elkaar versterken, is het belangrijk om de nuances te kennen. In dit blog leggen we uit wat het verschil is en hoe je ze allebei optimaal kunt benutten.
door studio stapelgoed 13 januari 2025
In elke groep kom je tegenstellingen tegen. Ook in de sessies die wij begeleiden. De ene persoon heeft behoefte aan autonomie, terwijl de ander juist graag samenwerkt. Sommige teamleden willen snelle resultaten boeken, terwijl anderen beter functioneren met een lange termijnvisie. Het kan lijken alsof je moet kiezen tussen deze opties, wat soms voor spanningen zorgt. Polarity Thinking laat echter zien dat je beide kanten nodig hebt om tot het beste resultaat te komen. Het gaat niet om óf-óf, maar om én-én. Daarom zetten wij dit met regelmaat in tijdens teamsessies, waarbij de onderlinge samenwerking centraal staat.
door studio stapelgoed 6 januari 2025
Bij grote bijeenkomsten is het belangrijk om een sfeer te creëren waarin iedereen zich welkom en betrokken voelt. IJsbrekers spelen hierin een cruciale rol. Ze breken niet alleen het ijs, maar bevorderen ook interactie, energie en samenwerking, zelfs in een grote groep. In dit blog delen we onze 10 favoriete ijsbrekers die je kunt inzetten om een dynamische start te maken.
Meer posts
Share by: