5 laagdrempelige brainstorm werkvormen om ideeën te genereren

Bij studio stapelgoed geloven we dat aanwakkeren van creativiteit van evident belang is om te komen te nieuwe ideeën. Daarvoor hoef je niet meteen een brainstorm van een dag(deel) te organiseren, maar kan de inzet van simpele werkvormen nét voor die extra impuls zorgen. In dit blog verzamelden wij onze favoriete werkvormen die je eenvoudig kunt inzetten. Werkvormen die weinig voorbereiding vragen en die je eigenlijk op ieder moment kunt gebruiken.

1. Associatiekaarten

Associatiekaarten zijn een laagdrempelig en krachtig hulpmiddel om creativiteit te stimuleren, nieuwe verbanden te leggen en verrassende ideeën te genereren. Of je nu alleen werkt of in een team, ze helpen je op een speelse manier om verder te denken dan de eerste, voor de hand liggende oplossingen. Er zijn verschillende toepassingen mogelijk, maar deze eenvoudige manier werkt als volgt:

  1. Licht de centrale 'Hoe kunnen we .... ' vraag aan de deelnemers toe. Bijvoorbeeld: 'Hoe kunnen we ervoor zorgen dat iedereen bij onze teammeetings aanwezig is?'
  2. Leg een set met associatiekaarten op tafel uit. En laat de deelnemers in duo's of kleine groepjes 1 kaart uitkiezen.
  3. Vraag de deelnemers nu om hardop te associëren op dat plaatje en laat hen die associaties opschrijven. 
  4. Vraag de deelnemers vervolgens om ideeën voor de ' Hoe kunnen we ... vraag' te verzinnen op basis van het plaatje en de bijbehorende associaties. Gegarandeerd komen er nu andere en minder voor de hand liggende ideeën naar boven, die jullie vervolgens met elkaar kunnen uitwerken.


Lees voor meer inspiratie onze blog 7 werkvormen met associatiekaarten over hoe je associatiekaarten kunt inzetten.


2. Crazy 8

Toch wel een van onze favoriete creatieve werkvormen: de crazy 8. De crazy 8 is een snelle tekenoefening die je uitdaagt om in 8 minuten 8 verschillende ideeën te tekenen. Dat lijkt gekkenwerk, maar is superleuk om te doen. Want je komt in 8 minuten echt tot de meest originele ideeën. Het enige wat je nodig hebt is een A4-tje en een stift of pen. Het werkt als volgt:

  1. Pak een A4. Vouw deze 3 x dubbel en dan weer uit zodat je 8 vakjes hebt. 
  2. Zet de timer op 8 minuten.
  3. Teken elke minuut 1 idee per vak.
  4. Na 8 minuten heb je 8 tekeningen gemaakt en dus 8 ideeën gevisualiseerd.


Probeer het zelf ook eens, met de opdracht: 'Hoe ga jij zorgen dat jullie nieuwe collega zich op de eerste werkdag welkom voelt?'


3. Mindmap

Een mindmap is een succesvolle methode om ideeën te bedenken met een groep, omdat het een visuele en gestructureerde manier biedt om gedachten te organiseren en nieuwe verbanden te leggen. Door te beginnen met een centraal thema, groot of klein, en hier vrij ideeën omheen te plaatsen, ontstaan er spontaan nieuwe invalshoeken. Iedereen in de groep kan bijdragen en voortbouwen op elkaars ideeën, wat leidt tot onverwachte en innovatieve combinaties. In onze blog Mindmap in 5 stappen schreven we hier meer over.


4. Randon connecties

Soms ontstaan de beste ideeën door twee totaal verschillende concepten samen te voegen. Met deze werkvorm kijk je naar combinaties die op het eerste gezicht niets met elkaar te maken hebben en ontdek je welke nieuwe mogelijkheden zich aandienen. Het werkt als volgt:

  1. Schrijf op losse briefjes of kaartjes verschillende woorden die niets met je project te maken hebben (bijv. ‘ijsbeer’, ‘spaghetti’, ‘wolk’).
  2. Pak willekeurig twee kaartjes en probeer een verband te leggen met je vraag.
  3. Laat je verrassen door de onverwachte combinaties! Bijvoorbeeld: Moet je een nieuwe flyer bedenken? Stel je trekt ‘wolk’ en ‘spaghetti’. Misschien leidt dit tot een flexibel en luchtige opzet, waarbij onderdelen in elkaar verweven zijn.

5. Stapelster

De stapelster is eigenlijk een retrospective, die vanuit het Agile werken vaak wordt ingezet om als team terug te kijken op het teamproces, de manier van (samen) werken, de beschikbare middelen en de onderlinge relaties. De stapelster is een hele toegankelijke werkvorm, waarbij je niet alleen het gesprek voert over voornemens voor de toekomst, maar ook over de dingen die je niet meer wilt doen.Wij zetten de stapelster regelmatig in voor allerhande vraagstukken, van groot tot klein. Bijvoorbeeld: 'Hoe kunnen we ervoor zorgen dat onze vergaderingen energieker worden?'  Zo werkt het:

  1. Laat de deelnemers eerst 5 minuten in stilte nadenken over:
  2. Wat zouden we meer moeten doen?
  3. Waar zouden we minder kunnen doen?
  4. Waar moeten we  mee beginnen?
  5. Waar zouden we mee moeten stoppen?
  6. Waar kunnen we mee doorgaan?
  7. Laat de deelnemers hun sticky notes op de poster plakken, iedereen een korte toelichting geven en bespreek vervolgens welke quick wins er te behalen zijn. En binnen korte tijd kun je komen tot duidelijke procesafspraken.


Creativiteit laat zich niet altijd afdwingen. Maar door nieuwsgierig te blijven, te experimenteren en af en toe een werkvorm in te zetten, ontstaan er vanzelf ideeën die je van tevoren niet had kunnen bedenken.


Wil je meer weten op retrospectives? Lees dan onze blog, waarin we 10 favoriete retrospectives met je delen.

Je vindt de stapelster ook in onze webshop.

door studio stapelgoed 31 maart 2025
Loop een willekeurige stad in en je ziet ze overal: van die grijze, saaie muren die niets vertellen. Bij studio stapelgoed hebben wij we voorliefde voor streetart en graffiti. Dat je op een straathoek opeens een gigantisch kleurrijk kunstwerk tegenkomt, een verborgen muurschildering die een verhaal vertelt of een klein aanplakbiljet dat je aan het denken zet. Streetart is veel meer dan verf op een muur. Wat streetart zo bijzonder maakt, is dat het je op een onverwachte manier kan raken. Het is kunst die niet in een museum hangt, maar onderdeel is van het dagelijkse leven. En dat maakt het zo toegankelijk en inspirerend.
door studio stapelgoed 24 maart 2025
Innovatie klinkt misschien als iets groots en ingewikkelds, maar vaak begint het juist met kleine veranderingen in de dagelijkse praktijk. Denk aan een nieuwe manier van samenwerken, een slimme oplossing voor een terugkerend probleem of een creatieve twist in je productaanbod. Het punt is: iedereen kan innoveren! Maar hoe zorg je ervoor dat je team zich vrij voelt om met nieuwe ideeën te komen? Hier zijn vijf praktische tips om innovatie in je team aan te wakkeren – inclusief inspirerende voorbeelden uit de praktijk.
door studio stapelgoed 17 maart 2025
Ken je dat gevoel dat je iets beter onthoudt als je er een plaatje bij hebt gezien? Dat is geen toeval. Dit fenomeen wordt het Picture Superiority Effect genoemd: beelden worden beter onthouden dan woorden. In ons brein worden visuele prikkels namelijk sneller verwerkt en sterker opgeslagen dan tekstuele informatie. En dát is precies waarom we bij studio stapelgoed zo’n grote liefde hebben voor visueel vormgegeven ontwerpen en graag werkvormen zoals associatiekaarten en tekenen inzetten.
door studio stapelgoed 10 maart 2025
Creativiteit voelt vaak als iets onbeperkte vrijheid om te maken wat je wilt, zonder regels of grenzen. Maar juist beperkingen kunnen een katalysator zijn voor de meest verrassende ideeën. Dit principe noemen we creative constraint: door jezelf beperkingen op te leggen, dwing je jezelf om anders te denken en nieuwe oplossingen te vinden. Wij hanteren dit dan ook regelmatig bij onze eigen sessies.
door studio stapelgoed 3 maart 2025
Bij studio stapelgoed geloven we dat de beste ideeën niet zomaar uit de lucht komen vallen. Creativiteit is een proces: een samenspel tussen vrij denken, kritisch kijken en praktisch uitvoeren. Eén gave manier om dit proces te structureren, komt van niemand minder dan Walt Disney zelf.
door studio stapelgoed 17 februari 2025
Je hebt een sessie voorbereid, je hebt er zin in, je start vol energie en dan merk je het. De energie in de groep is laag, deelnemers doen niet echt mee, reageren lauw of haken zelfs af. Ai. Niet helemaal wat je voor ogen had. Wat nu? Geen paniek! Er zijn manieren om de energie terug te brengen en je deelnemers weer in de flow te krijgen. Maar eerst: hoe ziet afhaken er eigenlijk uit?
door studio stapelgoed 10 februari 2025
Bij studio stapelgoed zijn we altijd op zoek naar leuke vergaderlocaties. Eerder schreven een blog over 10 inspirerende vergaderlocaties in Noord-Holland. Deze keer is Zuid Holland aan de beurt, waarbij je we een aantal mooie vergaderplekken laten zien, waar je maar wat graag jouw bijeenkomst wilt organiseren.
door studio stapelgoed 20 januari 2025
In een wereld die voortdurend verandert, zijn creativiteit en innovatie twee begrippen die vaak door elkaar worden gebruikt. Hoewel ze nauw met elkaar verbonden zijn, verschillen ze fundamenteel in betekenis, toepassing en impact. Om te begrijpen hoe ze samenwerken en elkaar versterken, is het belangrijk om de nuances te kennen. In dit blog leggen we uit wat het verschil is en hoe je ze allebei optimaal kunt benutten.
door studio stapelgoed 13 januari 2025
In elke groep kom je tegenstellingen tegen. Ook in de sessies die wij begeleiden. De ene persoon heeft behoefte aan autonomie, terwijl de ander juist graag samenwerkt. Sommige teamleden willen snelle resultaten boeken, terwijl anderen beter functioneren met een lange termijnvisie. Het kan lijken alsof je moet kiezen tussen deze opties, wat soms voor spanningen zorgt. Polarity Thinking laat echter zien dat je beide kanten nodig hebt om tot het beste resultaat te komen. Het gaat niet om óf-óf, maar om én-én. Daarom zetten wij dit met regelmaat in tijdens teamsessies, waarbij de onderlinge samenwerking centraal staat.
door studio stapelgoed 6 januari 2025
Bij grote bijeenkomsten is het belangrijk om een sfeer te creëren waarin iedereen zich welkom en betrokken voelt. IJsbrekers spelen hierin een cruciale rol. Ze breken niet alleen het ijs, maar bevorderen ook interactie, energie en samenwerking, zelfs in een grote groep. In dit blog delen we onze 10 favoriete ijsbrekers die je kunt inzetten om een dynamische start te maken.
Meer posts
Share by: