Help, mijn deelnemers haken af! Hoe krijg ik ze weer in de flow?

Je hebt een sessie voorbereid, je hebt er zin in, je start vol energie en dan merk je het. De energie in de groep is laag, deelnemers doen niet echt mee, reageren lauw of haken zelfs af. Ai. Niet helemaal wat je voor ogen had. Wat nu? Geen paniek! Er zijn manieren om de energie terug te brengen en je deelnemers weer in de flow te krijgen. Lees dit blog en krijg je sessie weer op de rit.

De verschillende soorten afhakers


  • De onzichtbare deelnemer: Is fysiek aanwezig, maar geestelijk al drie vergaderingen verder. Blikt af en toe wazig op, knikt alsof die luistert, maar is in gedachten een boodschappenlijst aan het maken.
  • De sluimerstand: Zit erbij met een gezicht alsof iemand de batterij eruit heeft gehaald. Knippert nog net met de ogen, maar verder nul reactie.
  • De automatische knikker: Ze knikken ja, ja, ja ... maar er is geen enkel teken van leven verder. Alsof ze hopen dat hun enthousiasme-score omhoog gaat puur door hun hoofd te bewegen.
  • De afleidingskampioen: Rommelt wat met een pen, plukt aan een mouw, staart ineens geinteresseerd naar de muurstructuur. Alles is boeiender dan wat er besproken wordt.
  • De voet-tikker: Oogt ongeduldig, zit al half op het puntje van de stoel en wil eigenlijk nu, meteen, linea recta naar de volgende afspraak.


Herkenbaar? Geen zorgen. Hier zijn een paar manieren om de boel weer aan te zwengelen!


1. Check de temperatuur in de kamer

Voordat je als een malle extra energie in de groep probeert te pompen, sta even stil bij wat er gebeurt. Is het ochtend en zijn mensen nog niet helemaal wakker? Is het na de lunch en zit iedereen in een dip? Of speelt er iets anders, zoals een onderwerp dat misschien weerstand oproept?


Vraag het gewoon. 'Ik merk dat het wat stil is, klopt dat? Waar zitten jullie nu?'

Dit benoemen haalt vaak al spanning weg en geeft jou waardevolle informatie.


2. Maak het veilig en luchtig

Soms haken mensen af omdat ze zich onzeker voelen. Ze weten niet of ze het goed doen of voelen zich niet comfortabel om iets te delen. Een kleine speelse oefening kan helpen:

  • Een snelle check-in: Vraag iedereen om hun stemming uit te drukken in een beweging, een geluid of een emoji. Laagdrempelig en vaak goed voor een lach.
  • Foute antwoorden aanmoedigen: Bijvoorbeeld door expres gekke of onzinnige suggesties te vragen. Dit haalt de druk weg en brengt luchtigheid.


3. Verander de vorm

Misschien werkt de manier waarop je de sessie hebt ingericht gewoon niet voor deze groep op dit moment. Geen ramp, pas het aan!

  • Beweging toevoegen: Laat mensen even staan, een korte wandeling maken of iets fysieks doen. Beweging geeft energie en breekt vastgeroeste patronen.
  • Kleine groepjes: Soms voelen mensen zich veiliger in kleinere groepjes dan in de grote kring. Laat ze even met een of twee anderen iets bespreken voordat je terugkomt in de groep.
  • Een spelelement: Maak een kleine quiz, doe een snelle brainstormwedstrijd of laat mensen punten verdienen. Competitie kan net die extra boost geven.


4. Geef controle terug

Soms haken mensen af omdat ze geen eigenaarschap voelen. Geef hen dat terug door te vragen:

  • "Wat hebben jullie nu nodig om dit interessant te maken?"
  • "Welke vraag zou jij nu graag besproken willen hebben?"
  • "Hoe kunnen we dit leuker maken samen?"


Dit kan spannend voelen, want je geeft deels de regie uit handen. Maar juist dat zorgt ervoor dat mensen weer betrokken raken.


5. Durf los te laten

Soms zit je zo vast in je eigen planning of doelstellingen dat je niet ziet dat een andere richting misschien beter werkt. Misschien moet je je plan loslaten en de groep meer laten bepalen waar het gesprek naartoe gaat.


En als niets werkt?

Bedenk dan: niet elke sessie hoeft een 10 te zijn. Soms is het gewoon een off-day. Dat is okay. Wat wel helpt, is om na afloop te reflecteren: wat werkte wel? Wat kan ik de volgende keer anders doen? Een groep in beweging krijgen is een dynamisch proces. Soms lukt het in een paar minuten, soms duurt het langer. Maar als jij open blijft, nieuwsgierig blijft en inspeelt op wat de groep nodig heeft, dan komt het vaak vanzelf goed.


Welke van deze tips ga jij uitproberen bij je volgende sessie? Laat het ons weten!

door studio stapelgoed 10 februari 2025
Bij studio stapelgoed zijn we altijd op zoek naar leuke vergaderlocaties. Eerder schreven een blog over 10 inspirerende vergaderlocaties in Noord-Holland. Deze keer is Zuid Holland aan de beurt, waarbij je we een aantal mooie vergaderplekken laten zien, waar je maar wat graag jouw bijeenkomst wilt organiseren.
door studio stapelgoed 20 januari 2025
In een wereld die voortdurend verandert, zijn creativiteit en innovatie twee begrippen die vaak door elkaar worden gebruikt. Hoewel ze nauw met elkaar verbonden zijn, verschillen ze fundamenteel in betekenis, toepassing en impact. Om te begrijpen hoe ze samenwerken en elkaar versterken, is het belangrijk om de nuances te kennen. In dit blog leggen we uit wat het verschil is en hoe je ze allebei optimaal kunt benutten.
door studio stapelgoed 13 januari 2025
In elke groep kom je tegenstellingen tegen. Ook in de sessies die wij begeleiden. De ene persoon heeft behoefte aan autonomie, terwijl de ander juist graag samenwerkt. Sommige teamleden willen snelle resultaten boeken, terwijl anderen beter functioneren met een lange termijnvisie. Het kan lijken alsof je moet kiezen tussen deze opties, wat soms voor spanningen zorgt. Polarity Thinking laat echter zien dat je beide kanten nodig hebt om tot het beste resultaat te komen. Het gaat niet om óf-óf, maar om én-én. Daarom zetten wij dit met regelmaat in tijdens teamsessies, waarbij de onderlinge samenwerking centraal staat.
door studio stapelgoed 6 januari 2025
Bij grote bijeenkomsten is het belangrijk om een sfeer te creëren waarin iedereen zich welkom en betrokken voelt. IJsbrekers spelen hierin een cruciale rol. Ze breken niet alleen het ijs, maar bevorderen ook interactie, energie en samenwerking, zelfs in een grote groep. In dit blog delen we onze 10 favoriete ijsbrekers die je kunt inzetten om een dynamische start te maken.
door studio stapelgoed 30 december 2024
Veranderingen doorvoeren kan best spannend zijn. Het voelt vaak als een grote uitdaging om iedereen mee te krijgen. Of het nu gaat om een reorganisatie, een nieuw werkproces of een verbouwing, lang niet iedereen is meteen enthousiast. Gelukkig kunnen de zeven beïnvloedingsprincipes van Robert Cialdini daarbij helpen. Deze principes zorgen ervoor dat mensen op een natuurlijke manier meegaan in de verandering, zonder dat het voelt alsof ze iets opgelegd krijgen. We leggen je graag uit hoe je deze principes kunt inzetten om jouw team mee te krijgen.
door studio stapelgoed 8 december 2024
In een wereld waarin teams steeds vaker samenwerken, is het van cruciaal belang om te begrijpen hoe deze groepen functioneren. Of het nu gaat om een projectteam, een managementgroep of een klas, de relaties tussen mensen bepalen voor een groot deel de sfeer, productiviteit en samenwerking. Een effectief hulpmiddel om deze relaties inzichtelijk te maken is het sociogram. Maar wat is een sociogram precies, en hoe kan het helpen om de manier waarop teamleden met elkaar omgaan beter te begrijpen?
door studio stapelgoed 22 juli 2024
In veel organisaties is participatie inmiddels een cruciaal concept. Het varieert van het simpelweg informeren van belanghebbenden tot het volledig overdragen van besluitvormingsmacht aan de betrokkenen. Dit spectrum van participatie wordt vaak weergegeven door de participatieladder. Het samenstellen van een participatiematrix helpt organisaties bij het kiezen van de juiste werkvormen afhankelijk van de gewenste graad van participatie. In deze blog bespreken we de relevante wetenschappelijke inzichten en geven we concrete voorbeelden van werkvormen per participatieniveau.
door studio stapelgoed 15 juli 2024
Creatief leiderschap. Steeds vaker zie je deze term in vacatures langskomen. Maar wat is het eigenlijk? Bij studio stapelgoed vinden we dat creatief leiderschap draait om ondernemende leiders en professionals die uit hun patronen en overtuigingen durven te breken om anders te kunnen kijken, denken en doen. Leiders die het lef hebben om samen met anderen te pionieren en innovaties te realiseren.
door studio stapelgoed 8 juli 2024
In een wereld die steeds sneller evolueert en waar samenwerking een cruciale rol speelt in het succes van organisaties, is het voeren van waardevolle dialogen op de werkplek van onschatbare waarde. William Isaacs, de auteur van "Dialogue: The Art Of Thinking Together", benadrukt dat dialoog niet alleen een manier is om verschillen te overbruggen, maar ook om iets nieuws te creëren. Bij studio stapelgoed vertalen we dit naar praktische werkvormen om zo te zorgen dat ieder team met een waardevolle dialoog aan de slag kan.
door studio stapelgoed 1 juli 2024
Het gebruik van Lego ‘minifigures’ in sollicitatie- en jaargesprekken kan een verfrissende en effectieve manier zijn om dieper inzicht te krijgen in de persoon tegenover je. Het biedt een speels en creatief element dat communicatie bevordert, creativiteit aanwakkert en complexe ideeën visualiseert. Probeer het vooral eens uit en ontdek hoe het de kwaliteit van je gesprekken kan verbeteren.
Meer posts
Share by: