Top 10 retrospectives

Retrospectives zijn een belangrijk onderdeel van het agile werken. Een retro is de kans voor het team om terug te kijken op de eigen prestaties en om verbeteringen voor de komende sprint te bedenken. Er wordt met behulp van werkvormen gereflecteerd op het teamproces, de manier van (samen) werken, de beschikbare middelen en de onderlinge relaties. Want hoe goed de laatste sprint ook ging, er is altijd iets dat verbeterd kan worden voor de volgende iteratie. In dit blog delen we onze 10 favoriete retrospectives.


Het doel van een retrospective is dus om eventuele problemen op te lossen, blokkades te voorkomen en de samenwerking van het team te verbeteren. Bij scrum wordt er aan het einde van iedere sprint een retrospective gehouden. Tijdens de retrospective krijgen alle teamleden de ruimte en gelegenheid om te delen wat er goed ging, wat niet en wat er voor de volgende keer verbeterd kan worden. Deze inzichten worden meegenomen naar de volgende sprint zodat dat teams leren van hun fouten, hun successen en vooral van elkaar.

 

Tips voor een effectieve retrospective

  • Het is belangrijk dat ieder lid van het team deelneemt aan de retrospective. Plan het daarom op een moment dat iedereen beschikbaar is, of dat nu fysiek of virtueel is. De retro vindt plaats direct nadat de sprint is afgelopen, maar vóór de planningsvergadering voor de volgende sprint.
  • Zoek nieuwe en creatieve manieren om de feedback op te halen. Het basisconcept is eigenlijk altijd: het team bespreekt waar ze mee willen beginnen, waar ze mee willen stoppen en wat ze in de volgende sprint willen blijven doen. Dit is een beproefde methode, maar het is wel belangrijk om de vorm regelmatig te veranderen en verschillende vragen te stellen om het team betrokken te houden. Laat je inspireren door de actualiteit (feestdagen, films of muziek) en door materialen (Lego, Playmobil etc.).
  • Creëer een veilige omgeving. Elk teamlid moet het gevoel hebben dat zijn of haar stem belangrijk is. Neem daarom de tijd om het onderlinge vertrouwen op te bouwen en laat het team elkaar leren kennen. Een team dat elkaar vertrouwt, kan samenwerken en elkaar.
  • Zet belangrijke inzichten om in actiepunten om ervoor te zorgen dat ideeën niet verloren gaan. Leg de gegeven feedback daarom vast en creëer duidelijke actiepunten.
  • Pak de actiepunten op bij de volgende retrospective. Bespreek de actiepunten tijdens een retrospective: zijn ze opgelost of blijven dezelfde problemen zich voordoen? Heeft het team vooruitgang geboekt met de taak? Wat moet er nog meer gebeuren? 

 

Onze favoriete retrospective werkvormen:

 

Een woord

  1. Vraag je deelnemers om de laatste iteratie met slechts één woord te beschrijven. Simpel en effectief en iedereen moet zich uitspreken.
  2. Vraag enkele of alle deelnemers om hun woord kort toe te lichten.
  3. Vraag eventueel ook het team of zij als collectief een patroon of rode draad herkennen en wat eventuele oplossingen om dit te doorbreken zouden kunnen zijn.


Sprintenergie

  1. Vraag je deelnemers hoeveel zin en energie zij hebben om aan de volgende sprint te beginnen.
  2. De deelnemers kunnen dit aangeven door een sticker of een sticky note te plakken bij de volle, de halfvolle of lege batterij.
  3. Uiteraard is de beplakte (digitale) poster een mooi startpunt voor een goed gesprek.

Feedback speeddate

  1. Iedere deelnemer bereidt - voor elk teamlid - de antwoorden op twee vragen voor.
  2. Welk compliment wil je aan je collega geven?
  3. Wat is je advies aan je collega voor de komende sprint?
  4. In korte gesprekjes van zo’n 5 minuten geven de deelnemers elkaar feedback, bij voorkeur in duo’s en dus niet met het hele team.
  5. Na afloop kun je een aantal deelnemers vragen hoe zij het vonden gaan.


Fiets of raket

  1. Vraag je deelnemers: “Als je deze sprint als een vervoersmiddel beschouwt, welk vervoersmiddel zou dat dan zijn en waarom?
  2. Laat iedereen zijn of haar keuze duidelijk maken door een sticker of sticky note op de (digitale) poster te plakken.
  3. Op deze manier kan iedereen laagdrempelig zijn/haar mening over afgelopen sprint geven. Vraag de deelnemers hun keuze toe te lichten. Het totaalbeeld geeft een mooie aanleiding om het gesprek te openen.


Liked, learned, lacked

  1. Vraag je deelnemers om op sticky notes te schrijven:
  • Wat vond je leuk? (Liked)
  • Wat heb je geleerd? (Learned)
  • Wat miste je? (Lacked)

  2. Nodig de deelnemers uit om hun sticky notes op de (digitale) poster te plakken.

  3. Nu is het tijd om de opbrengsten te bespreken. 

Steek je hand op

  1. Teken je hand op een whiteboard, door je eigen hand over te trekken. Schrijf bij de vingers:
  2. Duim: Wat ging er goed?
  3. Wijsvinger: Wat is jouw doel voor de komende sprint?
  4. Middelvinger: Wat ging er niet goed?
  5. Ringvinger: Waar committeer jij je aan voor de volgende sprint?
  6. Kleine vinger: Wat is jouw persoonlijke zwakte?
  7. Vraag de deelnemers hun eigen hand op het whiteboard of op een vel papier over te trekken.
  8. Vervolgens vraag je aan de deelnemers om hun invulling op sticky notes of de poster te schrijven.
  9. Vraag iedere deelnemers om hun hand kort toe te lichten.

Teambarometer

  1. Met behulp van een aantal (maximaal 5) vragen of stellingen kun je peilen hoe iedereen de sprint heeft ervaren en welke leerpunten mee kunnen naar de volgende sprint.
  2. Met online tools zoals MS Forms, survey monkey of mentimeter zet je makkelijk een leuke barometer in elkaar. Let er in ieder geval op dat je een tool gebruikt waarbij je de resultaat snel en overzichtelijk kunt laten zien.
  3. Laat het team de barometer invullen.
  4. Bespreek de uitkomsten collectief terwijl je de resultaten op het scherm laat zien.

 

Voorbeeldvragen:

  • Wat ging er goed deze sprint, wat moeten we blijven doen?
  • Wat ging minder goed, waar moeten we mee stoppen?
  • Waar werd je blij van deze sprint?
  • Wanneer verloor je energie deze sprint?
  • Wat vond jij het hoogtepunt van deze sprint?
  • Welk teamlid wil je voor de afgelopen sprint een compliment geven?
  • Wat ging er goed in de samenwerking binnen ons scrumteam?
  • Waar vind je dat wij als scrumteam goed in zijn?
  • Wat heb je in de afgelopen sprint geleerd?
  • Welk cijfer geef je de Product Owner voor de afgelopen sprint?
  • Welk cijfer geef je de Scrum Master voor de afgelopen sprint?
  • Welk cijfer geef je het Development Team voor de afgelopen sprint?

 

LEGO retrospective

  1. Plaats de LEGO® in het midden van een vergadertafel (of op de vloer).
  2. Vraag alle deelnemers om een dier te bouwen met maximaal 8 LEGO® stenen, om uit te drukken hoe ze zich voelen.
  3. Vraag iedere deelnemer om zijn/haar dier te laten zien en kort toe te lichten.
  4. Vraag de deelnemers om binnen 5 minuten een model te bouwen met een willekeurig aantal LEGO®-stenen om de toekomstige richtingen van het scrumteam weer te geven. 
  5. Vraag iedere deelnemer om zijn/haar model te laten zien en toe te lichten.


Stapelster

  1. Hang de Stapelster aan de muur.
  2. Alle deelnemers krijgen een stapeltje sticky notes en 5 minuten de tijd om in stilte de volgende vragen te beantwoorden:
  3. Wat zouden we meer moeten doen?
  4. Wat zouden we minder moeten doen?
  5. Waar moeten we zeker mee doorgaan?
  6. Waarmee moeten we beginnen?
  7. Waarmee moeten we stoppen?
  8. Na 5 minuten plakken de deelnemers de sticky notes op de poster en geven onderling een korte toelichting op wat zij hebben opgeschreven.
  9. Je vindt de stapelster ook in onze webshop.

Zeppelin

  1. Vraag je deelnemers om op sticky notes te schrijven wat zij in de afgelopen sprint ervaarden als meewind en als tegenwind. Wat zat er mee? Wat zat tegen?
  2. Laat alle deelnemers hun sticky notes op de (digitale) poster plakken.
  3. Bespreek samen wat de rode draden zijn en wat jullie kunnen doen om de tegenwind te keren.


We hopen dat je - aan de hand van bovenstaande voorbeelden - jouw retro een ware boost kunt geven. Zo zorg je dat jouw teamleden met plezier aan de slag blijven in het scrumteam.

door info 22 juli 2024
In veel organisaties is participatie inmiddels een cruciaal concept. Het varieert van het simpelweg informeren van belanghebbenden tot het volledig overdragen van besluitvormingsmacht aan de betrokkenen. Dit spectrum van participatie wordt vaak weergegeven door de participatieladder. Het samenstellen van een participatiematrix helpt organisaties bij het kiezen van de juiste werkvormen afhankelijk van de gewenste graad van participatie. In deze blog bespreken we de relevante wetenschappelijke inzichten en geven we concrete voorbeelden van werkvormen per participatieniveau.
door studio stapelgoed 15 juli 2024
Creatief leiderschap. Steeds vaker zie je deze term in vacatures langskomen. Maar wat is het eigenlijk? Bij studio stapelgoed vinden we dat creatief leiderschap draait om ondernemende leiders en professionals die uit hun patronen en overtuigingen durven te breken om anders te kunnen kijken, denken en doen. Leiders die het lef hebben om samen met anderen te pionieren en innovaties te realiseren.
door studio stapelgoed 8 juli 2024
In een wereld die steeds sneller evolueert en waar samenwerking een cruciale rol speelt in het succes van organisaties, is het voeren van waardevolle dialogen op de werkplek van onschatbare waarde. William Isaacs, de auteur van "Dialogue: The Art Of Thinking Together", benadrukt dat dialoog niet alleen een manier is om verschillen te overbruggen, maar ook om iets nieuws te creëren. Bij studio stapelgoed vertalen we dit naar praktische werkvormen om zo te zorgen dat ieder team met een waardevolle dialoog aan de slag kan.
door studio stapelgoed 1 juli 2024
Het gebruik van Lego ‘minifigures’ in sollicitatie- en jaargesprekken kan een verfrissende en effectieve manier zijn om dieper inzicht te krijgen in de persoon tegenover je. Het biedt een speels en creatief element dat communicatie bevordert, creativiteit aanwakkert en complexe ideeën visualiseert. Probeer het vooral eens uit en ontdek hoe het de kwaliteit van je gesprekken kan verbeteren.
door info 23 april 2024
Stel je eens voor: een vergaderruimte boordevol met mensen van alle rangen en standen binnen de organisatie. Elk met hun eigen unieke persoonlijkheid. Als facilitator staan wij vaak voor dit soort groepen, met een waar circus aan persoonlijkheden. Bij studio stapelgoed proberen we tijdens een sessie om al die stukjes samen te brengen tot een geheel. Van sprankelende extraverten tot bedachtzame introverten, van degenen die met open armen elke uitdaging aangaan tot degenen die liever op de achtergrond blijven. Het is voor ons als een kleurrijk mozaïek waarbij elke deelnemer een uniek stukje vormt. Dit maakt iedere bijeenkomst een avontuur op zich.
door studio stapelgoed 12 februari 2024
Future search is een door Marvin Weisbord en Sandra Janoff ontwikkelde large scale intervention om met een grote groep mensen in enkele dagen tot een toekomstvisie en een bijbehorend actieplan te komen. Daarbij worden creatieve methoden gebruikt om de deelnemers te stimuleren om bekende denkpatronen en dominante aannames los te laten en 'met nieuwe ogen' naar mogelijkheden te zoeken. In de blog leggen we je uit hoe future search nu precies werkt.
door studio stapelgoed 5 februari 2024
Bij studio stapelgoed zijn we altijd op zoek naar leuke vergaderlocaties. Noord-Holland biedt wat ons betreft een schat aan inspirerende ruimtes. We nemen je daarom in dit blog mee op een reis langs pittoreske steden en schilderachtige kustplaatsen, naar onconventionele vergaderplekken die jouw bijeenkomst onvergetelijk zullen maken.
22 januari 2024
In de wereld van idee-ontwikkeling heeft de methode van het "roasten" zich bewezen als een krachtige turbo-booster, waarmee je plannen in slechts 2 uur tijd aanzienlijk verder brengt. Deze aanpak, gericht op het leren van kritiek, het ontwikkelen van oplossingen en het vergroten van verbinding en draagvlak. Roasten is eigenlijk grappig kritiek leveren op iemand, vaak met een humoristische twist. Het doel is niet om iemand echt te kwetsen, maar eerder om lichtvoetig plagerig te zijn. Het draait om slimme opmerkingen en een speelse houding, maar het is belangrijk om grenzen te respecteren en niet te ver te gaan. In dit blog leggen we uit hoe je het roasten kunt toepassen tijdens een bijeenkomst.
door info 18 januari 2024
Het moment van het voorstelrondje, een labyrint van nieuwe namen en gezichten. Hoe vaak heb je niet geprobeerd ze te onthouden, om ze slechts een paar seconden later kwijt te zijn? Het is een uitdaging die velen van ons kennen. Maar vrees niet, bij studio stapelgoed zijn we er ingedoken en hebben een stapel handige trucs ontdekt om voortaan de namen makkelijker te onthouden.
door studio stapelgoed 9 december 2023
Het is niet altijd eenvoudig om met een groep deelnemers snel én democratisch een beslissing te nemen, laat staan om iedereen tevreden te laten zijn met de uitkomst. Toch wil je zoveel mogelijk draagvlak voor de uitkomst, want dat helpt bij het vervolg. Wij zetten hiervoor geregeld dot voting in.
Meer posts
Share by: