Nieuwe tips en werkvormen voor het geven van complimenten

Met een goed gekozen compliment geef je een boost aan het geluksgevoel van de ontvanger. Het zorgt voor de aanmaak van dopamine in je hersenen en hierdoor krijg je een blij gevoel. Complimenten kunnen een positieve impact hebben op prestaties op het werk en ze verhogen de verbinding met anderen. Door regelmatig openlijk complimenten te geven, stimuleer je een organisatiecultuur waarin je teamleden positief over elkaar praten. Ook voor de gever van complimenten heeft het voordelen: het ‘knuffelhormoon’ oxytocine en het gelukshormoon serotonine komen vrij in het brein. Je zou denken dat we het daarom allemaal veel doen. Maar helaas, er valt nog veel te winnen. In dit blog vind je 9 nieuwe tips en werkvormen voor het stimuleren van complimenten op de werkvloer.


Een compliment is een positieve waardering van een geleverde inspanning, prestatie of resultaat. Complimenten werken zelfs beter dan cadeaus, een promotie of geld, mits iemand tevreden is met zijn of haar salaris. Het lijkt zo vanzelfsprekend, een complimentje geven als iets goed gaat. Maar toch doen we het te weinig. In ons eerdere blog beschreven we al 10 tips en werkvormen voor het geven van complimenten

Wist je dat tegenover één negatieve opmerking, een verbeterpunt of kritiek, vijf complimenten staan om de boel weer een beetje recht te trekken? Dit betekent dat als je tegen je collega zegt dat je baalt dat zij vandaag niet het plan van aanpak heeft opgeleverd, dat je - om de denkbeeldige rekening weer op 0 te krijgen - daar 5 complimenten tegenover moet zetten.

In dit blog verzamelden we nog eens 9 werkvormen voor het geven van complimenten op de werkvloer:

Pay it foward
Ken je de film ‘pay it forward’? Een jonge scholier krijgt een opdracht van zijn leraar maatschappijleer: bedenk een manier om de wereld te verbeteren. Hij bedenkt een plan, waarbij iedereen een goede daad moet doen voor drie mensen, die dat op hun beurt ieder weer bij drie anderen moeten doen. Deze werkvorm is op het ‘pay it forward’ principe gebaseerd.

Bedenk iets om 1 van je teamleden in ‘the spotlight’ te zetten. Tijdens jullie reguliere overleg introduceer je dit nieuwe agendapunt. Leg uit dat je tijdens dit moment graag iemand in het zonnetje wilt zetten en dat je deze persoon wilt vragen om de volgende keer dit bij een andere collega te doen. Vertel nu wie jij gekozen hebt en waarom. Juist de toelichting is waardevol! Je kunt het nog meer kracht geven door iets kleins te regelen bijvoorbeeld: een mooie bloem, een taartje of een kaartje waar het compliment op staat.

Superhelden compliment
Leg kaartjes met superhelden uitgespreid op de vloer. Iedere teamlid kiest voor de linker buurman of buurvrouw een kaart uit. Hierbij geldt dat één of meer van de talenten van de held gelden voor de buurman of -vrouw. Vervolgens geven de teamleden elkaar om de beurt een compliment waarbij ze uitleggen waarom ze voor die superheld gekozen hebben.

Ik vind je super omdat ...
Maak kaartjes met daarop de tekst: ik vind je super omdat … Elk teamlid krijgt 5 kaarten om in de komende week uit te delen. Moedig hen aan om concreet gedrag opschrijven.

Retrospective
Daag je teamleden uit - aan de hand van onderstaande vragen - eens terug te kijken: Wie heb jij de afgelopen week een welgemeend compliment gegeven? Als je terugkijkt op de afgelopen week, wie had je dan een compliment willen of kunnen geven maar heb je dat niet gedaan? Waarover precies had je een compliment willen geven?
Als ze deze vragen beantwoord hebben, is het leuk om hen na te laten denken over hoe zij dit de komende week anders gaan doen.

Laat een complimentje achter
Vind je het spannend om gericht complimenten te geven? Of vergeet je het gewoon? Je kunt het ook met post-it's op het bureau van je collega of met een kaartje doen.

Geef het goede voorbeeld
Herken je de: “Ohhh die was in de sale” of “Ach het is al een hele oude” nadat je een compliment krijgt over een outfit? Wij wel! Eigenlijk zeg je dan dat je het niet eens bent met het compliment en je moedigt de compliment-gever ook niet bepaald aan om hier nog eens een compliment over te geven. Stimuleer daarom het geven van complimenten door bijvoorbeeld gewoon "dankjewel" te zeggen.

Schrijf het op
Krijg je zelf een compliment? Schrijf het op of zet het in je telefoon. Zo verzamel je in bijvoorbeeld een jaar tijd heel wat positieve feedback over jezelf. Fijn voor als het tegen zit of ter voorbereiding op een functioneringsgesprek.

Een doos vol complimenten
Vraag je teamleden om gedurende de looptijd van een project complimenten voor elkaar op briefjes te schrijven en in een doos of grote pot te doen. De opdracht is: houd het anoniem maar maak het wel persoonlijk. Het compliment moet namelijk wel te herleiden zijn. Maak af en toe tijdens een vergadering tijd om enkele complimenten voor te lezen.

Scheurbriefjes met complimenten
Je kent ze wel, die ouderwetse scheurbriefjes die in de supermarkt hingen. Dit format kun je gebruiken voor een echte  complimentenposter. Op de af te scheuren strookjes schrijf je korte complimenten. Hang de poster op plekken waar veel teamleden bij elkaar komen. Zo stimuleer je hen om elkaar op speelse wijze te bedanken en complimenten uit te delen.

Op naar meer complimenten geven!

door info 22 juli 2024
In veel organisaties is participatie inmiddels een cruciaal concept. Het varieert van het simpelweg informeren van belanghebbenden tot het volledig overdragen van besluitvormingsmacht aan de betrokkenen. Dit spectrum van participatie wordt vaak weergegeven door de participatieladder. Het samenstellen van een participatiematrix helpt organisaties bij het kiezen van de juiste werkvormen afhankelijk van de gewenste graad van participatie. In deze blog bespreken we de relevante wetenschappelijke inzichten en geven we concrete voorbeelden van werkvormen per participatieniveau.
door studio stapelgoed 15 juli 2024
Creatief leiderschap. Steeds vaker zie je deze term in vacatures langskomen. Maar wat is het eigenlijk? Bij studio stapelgoed vinden we dat creatief leiderschap draait om ondernemende leiders en professionals die uit hun patronen en overtuigingen durven te breken om anders te kunnen kijken, denken en doen. Leiders die het lef hebben om samen met anderen te pionieren en innovaties te realiseren.
door studio stapelgoed 8 juli 2024
In een wereld die steeds sneller evolueert en waar samenwerking een cruciale rol speelt in het succes van organisaties, is het voeren van waardevolle dialogen op de werkplek van onschatbare waarde. William Isaacs, de auteur van "Dialogue: The Art Of Thinking Together", benadrukt dat dialoog niet alleen een manier is om verschillen te overbruggen, maar ook om iets nieuws te creëren. Bij studio stapelgoed vertalen we dit naar praktische werkvormen om zo te zorgen dat ieder team met een waardevolle dialoog aan de slag kan.
door studio stapelgoed 1 juli 2024
Het gebruik van Lego ‘minifigures’ in sollicitatie- en jaargesprekken kan een verfrissende en effectieve manier zijn om dieper inzicht te krijgen in de persoon tegenover je. Het biedt een speels en creatief element dat communicatie bevordert, creativiteit aanwakkert en complexe ideeën visualiseert. Probeer het vooral eens uit en ontdek hoe het de kwaliteit van je gesprekken kan verbeteren.
door info 23 april 2024
Stel je eens voor: een vergaderruimte boordevol met mensen van alle rangen en standen binnen de organisatie. Elk met hun eigen unieke persoonlijkheid. Als facilitator staan wij vaak voor dit soort groepen, met een waar circus aan persoonlijkheden. Bij studio stapelgoed proberen we tijdens een sessie om al die stukjes samen te brengen tot een geheel. Van sprankelende extraverten tot bedachtzame introverten, van degenen die met open armen elke uitdaging aangaan tot degenen die liever op de achtergrond blijven. Het is voor ons als een kleurrijk mozaïek waarbij elke deelnemer een uniek stukje vormt. Dit maakt iedere bijeenkomst een avontuur op zich.
door studio stapelgoed 12 februari 2024
Future search is een door Marvin Weisbord en Sandra Janoff ontwikkelde large scale intervention om met een grote groep mensen in enkele dagen tot een toekomstvisie en een bijbehorend actieplan te komen. Daarbij worden creatieve methoden gebruikt om de deelnemers te stimuleren om bekende denkpatronen en dominante aannames los te laten en 'met nieuwe ogen' naar mogelijkheden te zoeken. In de blog leggen we je uit hoe future search nu precies werkt.
door studio stapelgoed 5 februari 2024
Bij studio stapelgoed zijn we altijd op zoek naar leuke vergaderlocaties. Noord-Holland biedt wat ons betreft een schat aan inspirerende ruimtes. We nemen je daarom in dit blog mee op een reis langs pittoreske steden en schilderachtige kustplaatsen, naar onconventionele vergaderplekken die jouw bijeenkomst onvergetelijk zullen maken.
22 januari 2024
In de wereld van idee-ontwikkeling heeft de methode van het "roasten" zich bewezen als een krachtige turbo-booster, waarmee je plannen in slechts 2 uur tijd aanzienlijk verder brengt. Deze aanpak, gericht op het leren van kritiek, het ontwikkelen van oplossingen en het vergroten van verbinding en draagvlak. Roasten is eigenlijk grappig kritiek leveren op iemand, vaak met een humoristische twist. Het doel is niet om iemand echt te kwetsen, maar eerder om lichtvoetig plagerig te zijn. Het draait om slimme opmerkingen en een speelse houding, maar het is belangrijk om grenzen te respecteren en niet te ver te gaan. In dit blog leggen we uit hoe je het roasten kunt toepassen tijdens een bijeenkomst.
door info 18 januari 2024
Het moment van het voorstelrondje, een labyrint van nieuwe namen en gezichten. Hoe vaak heb je niet geprobeerd ze te onthouden, om ze slechts een paar seconden later kwijt te zijn? Het is een uitdaging die velen van ons kennen. Maar vrees niet, bij studio stapelgoed zijn we er ingedoken en hebben een stapel handige trucs ontdekt om voortaan de namen makkelijker te onthouden.
door studio stapelgoed 9 december 2023
Het is niet altijd eenvoudig om met een groep deelnemers snel én democratisch een beslissing te nemen, laat staan om iedereen tevreden te laten zijn met de uitkomst. Toch wil je zoveel mogelijk draagvlak voor de uitkomst, want dat helpt bij het vervolg. Wij zetten hiervoor geregeld dot voting in.
Meer posts
Share by: