Wist je dat tegenover één negatieve opmerking, een verbeterpunt of kritiek, vijf complimenten staan om de boel weer een beetje recht te trekken? Dit betekent dat als je tegen je collega zegt dat je baalt dat zij vandaag niet het plan van aanpak heeft opgeleverd, dat je - om de denkbeeldige rekening weer op 0 te krijgen - daar 5 complimenten tegenover moet zetten.
In dit blog verzamelden we nog eens 9 werkvormen voor het geven van complimenten op de werkvloer:
Pay it foward
Ken je de film ‘pay it forward’? Een jonge scholier krijgt een opdracht van zijn leraar maatschappijleer: bedenk een manier om de wereld te verbeteren. Hij bedenkt een plan, waarbij iedereen een goede daad moet doen voor drie mensen, die dat op hun beurt ieder weer bij drie anderen moeten doen. Deze werkvorm is op het ‘pay it forward’ principe gebaseerd.
Bedenk iets om 1 van je teamleden in ‘the spotlight’ te zetten. Tijdens jullie reguliere overleg introduceer je dit nieuwe agendapunt. Leg uit dat je tijdens dit moment graag iemand in het zonnetje wilt zetten en dat je deze persoon wilt vragen om de volgende keer dit bij een andere collega te doen. Vertel nu wie jij gekozen hebt en waarom. Juist de toelichting is waardevol! Je kunt het nog meer kracht geven door iets kleins te regelen bijvoorbeeld: een mooie bloem, een taartje of een kaartje waar het compliment op staat.
Superhelden compliment
Leg kaartjes met superhelden uitgespreid op de vloer. Iedere teamlid kiest voor de linker buurman of buurvrouw een kaart uit. Hierbij geldt dat één of meer van de talenten van de held gelden voor de buurman of -vrouw. Vervolgens geven de teamleden elkaar om de beurt een compliment waarbij ze uitleggen waarom ze voor die superheld gekozen hebben.
Ik vind je super omdat ...
Maak kaartjes met daarop de tekst: ik vind je super omdat … Elk teamlid krijgt 5 kaarten om in de komende week uit te delen. Moedig hen aan om concreet gedrag opschrijven.
Retrospective
Daag je teamleden uit - aan de hand van onderstaande vragen - eens terug te kijken: Wie heb jij de afgelopen week een welgemeend compliment gegeven? Als je terugkijkt op de afgelopen week, wie had je dan een compliment willen of kunnen geven maar heb je dat niet gedaan? Waarover precies had je een compliment willen geven?
Als ze deze vragen beantwoord hebben, is het leuk om hen na te laten denken over hoe zij dit de komende week anders gaan doen.
Laat een complimentje achter
Vind je het spannend om gericht complimenten te geven? Of vergeet je het gewoon? Je kunt het ook met post-it's op het bureau van je collega of met een kaartje doen.
Geef het goede voorbeeld
Herken je de: “Ohhh die was in de sale” of “Ach het is al een hele oude” nadat je een compliment krijgt over een outfit? Wij wel! Eigenlijk zeg je dan dat je het niet eens bent met het compliment en je moedigt de compliment-gever ook niet bepaald aan om hier nog eens een compliment over te geven. Stimuleer daarom het geven van complimenten door bijvoorbeeld gewoon "dankjewel" te zeggen.
Schrijf het op
Krijg je zelf een compliment? Schrijf het op of zet het in je telefoon. Zo verzamel je in bijvoorbeeld een jaar tijd heel wat positieve feedback over jezelf. Fijn voor als het tegen zit of ter voorbereiding op een functioneringsgesprek.
Een doos vol complimenten
Vraag je teamleden om gedurende de looptijd van een project complimenten voor elkaar op briefjes te schrijven en in een doos of grote pot te doen. De opdracht is: houd het anoniem maar maak het wel persoonlijk. Het compliment moet namelijk wel te herleiden zijn. Maak af en toe tijdens een vergadering tijd om enkele complimenten voor te lezen.
Scheurbriefjes met complimenten
Je kent ze wel, die ouderwetse scheurbriefjes die in de supermarkt hingen. Dit format kun je gebruiken voor een echte complimentenposter. Op de af te scheuren strookjes schrijf je korte complimenten. Hang de poster op plekken waar veel teamleden bij elkaar komen. Zo stimuleer je hen om elkaar op speelse wijze te bedanken en complimenten uit te delen.
Op naar meer complimenten geven!