Snel en democratisch kiezen: dot voting
Het is niet altijd eenvoudig om met een groep deelnemers snel én democratisch een beslissing te nemen, laat staan om iedereen tevreden te laten zijn met de uitkomst. Toch wil je zoveel mogelijk draagvlak voor de uitkomst, want dat helpt bij het vervolg. Wij zetten hiervoor geregeld dot voting in.
Dot voting is een krachtige werkvorm die helpt om op een eenvoudig wijze prioriteiten te stellen of om snel collectieve beslissingen te nemen in weinig tijd. Een handige werkvorm ook wel bekend als dotmocracy, sticker voting of multi-voting. Een juiste toepassing is wel heel belangrijk, want je wilt dat de deelnemers hun eigen gevoel volgen. En je wilt voorkomen dat deelnemers last hebben van groepsdruk of strategisch stemmen.
Hoe werkt het?
- Inventariseer alle ideeën voor oplossingen die je hebt en leg ze kort uit aan de groep mensen.
- Start met dot voting als ieder idee op een sticky note staat en deze genummerd op een flip-over of muur hangen. Iedere deelnemer krijgt nu een aantal dots. Geef een gelimiteerd aantal stippen. Als vuistregel kan je een kwart van aantal beschikbare opties aanhouden. Dus: 12 opties = 3 stickers per deelnemer.
- Nodig de deelnemers uit om de stickers bij hun favoriete idee(ën) te plakken. Alle deelnemers stemmen tegelijk. Er wordt vlak vóór en tijdens het stemmen niet gesproken of gelobbyd. Geef hier slechts enkele minuten voor. Door de tijdsdruk zullen deelnemers sneller hun gevoel volgen en minder bezig zijn met wat anderen stemmen.
- Nadat de stemmen zijn uitgebracht wordt alles opgeteld en komt er een bepaalde rangorde met een winnaar uit de bus. De ideeën met de meeste stickertjes, zijn ‘de winnaar’.
- Reflecteer op de top 5 van ideeën die uit de dot vote naar voren komt. Wat maakt de ideeën goed? Hoe zouden ze nog beter kunnen? Is er een idee buiten gevallen dat wel de moeite waard is om te bespreken?
- Beslis welke verder moeten worden ontwikkeld. Wees realistisch over het aantal, begin met twee of drie ideeën.
Tips
- Zorg voor voldoende (ronde) stickers, gekleurde magneten of schrijfstiften.
- Door het aantal stemmen te limiteren, zorg je ervoor dat mensen echt ideeën kiezen waar ze helemaal achter staan.
- Bepaal van tevoren of de deelnemers meerdere stickers bij één idee mogen plakken. En bepaal ook of de deelnemers de stickers wel of niet bij hun eigen idee mogen plakken. Iedere keuze is goed, maar het helpt als je vooraf afspraken over maakt.









