10 tips voor het onthouden van namen

Het moment van het voorstelrondje, een labyrint van nieuwe namen en gezichten. Hoe vaak heb je niet geprobeerd ze te onthouden, om ze slechts een paar seconden later kwijt te zijn? Het is een uitdaging die velen van ons kennen. Maar vrees niet, bij studio stapelgoed zijn we er ingedoken en we hebben een stapel handige trucs ontdekt om voortaan de namen makkelijker te onthouden.

Het lijkt een klein detail, maar het onthouden van de namen van je deelnemers gaat verder dan beleefdheid; het is een essentieel ingrediënt voor een bijeenkomst.


Waarom is het belangrijk?

Allereerst, als je de namen van mensen kent, voelen ze zich meer betrokken. Als iemand je naam goed zegt, voel je je meteen gewaardeerd. Dit gevoel van 'je wordt gezien' is de basis voor een positieve en fijne sfeer in de groep. Ook helpt het onthouden van namen bij het opbouwen van vertrouwen. Het laat zien dat je aandacht hebt voor wie ze zijn. In een werksituatie kan het niet onthouden van namen zelfs worden gezien als onverschilligheid, wat het samenwerken lastiger kan maken. Bovendien vergroot het onthouden van namen de efficiëntie van communicatie. Een persoon met wie je een persoonlijke connectie hebt, wordt niet langer gereduceerd tot een 'deelnemer nummer zoveel'. Geen "hey, jij daar", maar echt persoonlijk. Je kunt specifieker verwijzen naar ideeën, vragen, of opmerkingen, wat de dialoog helderder en effectiever maakt.

 

Handige tips

Het onthouden van namen is een kunst die kan worden geleerd en verbeterd met deze praktische tips:

 

  1. Pen en papier: Schrijf de namen een keer op voor de sessie. Het ouderwetse handschrift heeft nog steeds zijn kracht. Je kunt dit ook doen door vooraf een leuke welkomstposter te maken met alle namen erop.
  2. Herhaal bij binnenkomst: Herhaling versterkt het geheugen. Dus, als iemand zich voorstelt, geef een ferme handdruk en herhaal hun naam direct. Ervaar hoe het beter blijft hangen.
  3. Kijk in de ogen: Verbind een naam met oogcontact. Het horen van de naam terwijl je iemand recht in de ogen kijkt, zorgt voor een krachtige associatie.
  4. Vraag de betekenis: Lastige namen? Vraag gewoon wat het betekent. Dit betekent vaak dubbele winst: een leuk gesprek en je onthoudt de naam beter.
  5. Spreek hardop uit: Spreek de naam hardop uit tijdens werkvormen of bij het rondgaan. Het auditieve aspect kan het geheugen versterken.
  6. Strafpunten: Maak het speels! Houd strafpunten bij voor verkeerde namen. Deelnemers kunnen ook meedoen met het tellen van strafpunten, waardoor het een luchtige sfeer behoudt.
  7. Kleding-naamstickers: Schrijf de naamstickers van tevoren en laat deelnemers ze opplakken. Doe zelf ook mee. Wij gebruiken ook wel leuke herbruikbare naambordjes van krijtbord.
  8. Ezelsbruggetjes rocken: Associeer namen met visuele, dramatische, of emotionele elementen. Creëer ezelsbruggetjes om je geheugen een zetje te geven.
  9. Allitereren voor geheugenvuurwerk: Geef namen een extra twist door het gebruik van een alliteratie. Bijvoorbeeld: levendige Laura of daadkrachtige Dirk.
  10. Plattegrond: teken bij het begin van je bijeenkomst een plattegrond en zet alle namen erop. Visueel en praktisch.

 

De formule voor goede sfeer

Namen onthouden is niet zomaar een sociaal trucje. Het is als een formule voor een goede sfeer en succesvolle samenwerking. Mensen voelen zich beter als je hun naam onthoudt. Het is als een mini-boost van waardering.


Dus met bovenstaande 10 tips heb je jouw ultieme gids om al die namen te laten plakken als post-its. Hiermee ga je die volgende bijeenkomst vol vertrouwen tegemoet en laat die namen niet door je vingers glippen!


door studio stapelgoed 17 februari 2025
Je hebt een sessie voorbereid, je hebt er zin in, je start vol energie en dan merk je het. De energie in de groep is laag, deelnemers doen niet echt mee, reageren lauw of haken zelfs af. Ai. Niet helemaal wat je voor ogen had. Wat nu? Geen paniek! Er zijn manieren om de energie terug te brengen en je deelnemers weer in de flow te krijgen. Maar eerst: hoe ziet afhaken er eigenlijk uit?
door studio stapelgoed 10 februari 2025
Bij studio stapelgoed zijn we altijd op zoek naar leuke vergaderlocaties. Eerder schreven een blog over 10 inspirerende vergaderlocaties in Noord-Holland. Deze keer is Zuid Holland aan de beurt, waarbij je we een aantal mooie vergaderplekken laten zien, waar je maar wat graag jouw bijeenkomst wilt organiseren.
door studio stapelgoed 20 januari 2025
In een wereld die voortdurend verandert, zijn creativiteit en innovatie twee begrippen die vaak door elkaar worden gebruikt. Hoewel ze nauw met elkaar verbonden zijn, verschillen ze fundamenteel in betekenis, toepassing en impact. Om te begrijpen hoe ze samenwerken en elkaar versterken, is het belangrijk om de nuances te kennen. In dit blog leggen we uit wat het verschil is en hoe je ze allebei optimaal kunt benutten.
door studio stapelgoed 13 januari 2025
In elke groep kom je tegenstellingen tegen. Ook in de sessies die wij begeleiden. De ene persoon heeft behoefte aan autonomie, terwijl de ander juist graag samenwerkt. Sommige teamleden willen snelle resultaten boeken, terwijl anderen beter functioneren met een lange termijnvisie. Het kan lijken alsof je moet kiezen tussen deze opties, wat soms voor spanningen zorgt. Polarity Thinking laat echter zien dat je beide kanten nodig hebt om tot het beste resultaat te komen. Het gaat niet om óf-óf, maar om én-én. Daarom zetten wij dit met regelmaat in tijdens teamsessies, waarbij de onderlinge samenwerking centraal staat.
door studio stapelgoed 6 januari 2025
Bij grote bijeenkomsten is het belangrijk om een sfeer te creëren waarin iedereen zich welkom en betrokken voelt. IJsbrekers spelen hierin een cruciale rol. Ze breken niet alleen het ijs, maar bevorderen ook interactie, energie en samenwerking, zelfs in een grote groep. In dit blog delen we onze 10 favoriete ijsbrekers die je kunt inzetten om een dynamische start te maken.
door studio stapelgoed 30 december 2024
Veranderingen doorvoeren kan best spannend zijn. Het voelt vaak als een grote uitdaging om iedereen mee te krijgen. Of het nu gaat om een reorganisatie, een nieuw werkproces of een verbouwing, lang niet iedereen is meteen enthousiast. Gelukkig kunnen de zeven beïnvloedingsprincipes van Robert Cialdini daarbij helpen. Deze principes zorgen ervoor dat mensen op een natuurlijke manier meegaan in de verandering, zonder dat het voelt alsof ze iets opgelegd krijgen. We leggen je graag uit hoe je deze principes kunt inzetten om jouw team mee te krijgen.
door studio stapelgoed 8 december 2024
In een wereld waarin teams steeds vaker samenwerken, is het van cruciaal belang om te begrijpen hoe deze groepen functioneren. Of het nu gaat om een projectteam, een managementgroep of een klas, de relaties tussen mensen bepalen voor een groot deel de sfeer, productiviteit en samenwerking. Een effectief hulpmiddel om deze relaties inzichtelijk te maken is het sociogram. Maar wat is een sociogram precies, en hoe kan het helpen om de manier waarop teamleden met elkaar omgaan beter te begrijpen?
door studio stapelgoed 22 juli 2024
In veel organisaties is participatie inmiddels een cruciaal concept. Het varieert van het simpelweg informeren van belanghebbenden tot het volledig overdragen van besluitvormingsmacht aan de betrokkenen. Dit spectrum van participatie wordt vaak weergegeven door de participatieladder. Het samenstellen van een participatiematrix helpt organisaties bij het kiezen van de juiste werkvormen afhankelijk van de gewenste graad van participatie. In deze blog bespreken we de relevante wetenschappelijke inzichten en geven we concrete voorbeelden van werkvormen per participatieniveau.
door studio stapelgoed 15 juli 2024
Creatief leiderschap. Steeds vaker zie je deze term in vacatures langskomen. Maar wat is het eigenlijk? Bij studio stapelgoed vinden we dat creatief leiderschap draait om ondernemende leiders en professionals die uit hun patronen en overtuigingen durven te breken om anders te kunnen kijken, denken en doen. Leiders die het lef hebben om samen met anderen te pionieren en innovaties te realiseren.
door studio stapelgoed 8 juli 2024
In een wereld die steeds sneller evolueert en waar samenwerking een cruciale rol speelt in het succes van organisaties, is het voeren van waardevolle dialogen op de werkplek van onschatbare waarde. William Isaacs, de auteur van "Dialogue: The Art Of Thinking Together", benadrukt dat dialoog niet alleen een manier is om verschillen te overbruggen, maar ook om iets nieuws te creëren. Bij studio stapelgoed vertalen we dit naar praktische werkvormen om zo te zorgen dat ieder team met een waardevolle dialoog aan de slag kan.
Meer posts
Share by: