Spelen doe je toch niet op de werkvloer?
Ook in de zakelijke omgeving speelt spelen vaak geen rol van betekenis. Medewerkers komen op het werk en gaan de slag. De dag wordt gevuld met vergaderingen in inspiratieloze ruimtes. Terwijl er toch zeer succesvolle bedrijven zijn waar spelen onderdeel is van de bedrijfsstrategie. Wereldwijd is Google een heel bekend voorbeeld. Op de Google campus kunnen mensen de hele dag spelen en sporten.
Wij zien spelen dus eerder als een mindset, niet per se een daadwerkelijke activiteit. Want bij spelen draait het om dingen anders doen dan je altijd doet. Het gaat om experimenteren en ontdekken. Je kunt tijdens een spel volledig opgaan in wat je doet. Vol overgave en enthousiasme, geconcentreerd en ontspannen tegelijk. Van spelen worden mensen vrolijk en flexibel. Het wordt zelfs wel de smeerolie voor je hersenen genoemd, alles gaat soepeler. Wie speelt, associeert veel vrijer. Spel zorgt voor nieuwe perspectieven en inzichten.
Wat verstaan we precies onder spelen?
Spelen kent verschillende definities. Wij gebruiken meestal de definitie van Lenore Terr. Deze psychologe omschreef het in haar boek Why Adults Need To Play (1999) als een activiteit met plezier als grootste doel.
Wij zijn daarnaast sterk geïnspireerd door Stuart Brown. Hij is arts, psychiater en klinisch onderzoeker maar bovenal groot voorstander van spelen door volwassenen. “Niets stimuleert de hersenen meer dan spelen” zei hij tijdens zijn TED Talk in Californië. Stuart Brown staat internationaal bekend als autoriteit op het gebied van spel. Hij sprak met duizenden mensen over hun speelgeschiedenis voor zijn boek Play: how it shapes the brain, opens the imagination, and invigorates the soul. Zo schrijft Brown dat spelen een activiteit is die je voor je plezier doet en waar je je helemaal in kunt verliezen. De meeste mensen denken bij spelen aan iets voor kinderen of iets wat je doet uit verveling, vertelt hij in een interview met wetenschappelijk magazine JWT Intelligence. Maar spelen is nuttig, het is belangrijk voor lichaam en geest. Spelen op het werk verhoogt productiviteit, enthousiasme en toewijding. Een spelletje doen of sporten op het werk is dus geen tijdverspilling, het helpt uiteindelijk om betere prestaties te leveren
Waarom is spelen zo belangrijk?
Brown, die in de Verenigde Staten het National Institute for Play oprichtte, stelt zelfs dat spelen net zo essentieel is voor ons brein als slaap. Volgens hem is het de bedoeling dat we ons hele leven blijven spelen. Zo blijven we openstaan voor veranderingen. Wat ons betreft zijn er genoeg redenen waarom spelen belangrijk is:
Omdat je ervan leert
Kinderen spelen vooral omdat het leuk is, maar ondertussen leren ze ongelofelijk veel. Dat geldt ook voor volwassenen. Door te spelen leer je bijvoorbeeld problemen oplossen, het helpt je te focussen en je ontwikkelt je sociale vaardigheden. Spelen is nieuwe situaties exploreren en grenzen verleggen.
Omdat het een creativiteitsbooster is.
Spel draait om fantasie, om het verkennen van mogelijkheden en het vinden van nieuwe oplossingen. Of je nu een toren van spaghetti bouwt of meedoet aan een online brainstorm, niets stimuleert je brein zoveel als spelen. Spelen stelt je in staat om nieuwe dingen te ontdekken, spelenderwijs fouten te maken en daarvan te leren, iets vol te houden, opnieuw te beginnen en het beter proberen te doen en iets over te brengen op anderen omdat het zo leuk is.
Omdat het een remedie tegen stress is
Spelen zorgt voor ontspanning en helpt je daardoor tegen stress of werkdruk. Of zoals Brown zegt: “Als je een rotdag hebt, probeer dan gewoon eens om even op en neer te springen en heen en weer te wiebelen. Beweeg en je voelt je vanzelf beter.”
Omdat het bijdraagt aan een betere sfeer
Door samen te spelen leer je elkaar beter kennen. Het spelen van spelletjes draagt zowel bij nieuwe collega’s als in vaste teams bij aan een meer ontspannen teamcultuur, je kunt de groep betrekken bij een leuke en gedenkwaardige ervaring, je ontdekt samen nieuwe manieren van interactie en samenwerking. Sociale activiteiten zijn belangrijk binnen organisaties, maar je moet ze niet opdringen. Als collega’s iets moeten doen waar ze een hekel aan hebben, leidt dat volgens Brown tot meer stress en vermoeidheid. Hij adviseert meer verschillende activiteiten te organiseren en mensen zelf te laten kiezen aan welke ze meedoen.
Wil je meer weten over het organiseren van spelletjes?
Let's play! Spelletjes inzetten voor jouw (online) meeting? Wij verzamelden onze tips en ervaringen in het studio stapelgoed e-book
Stapel op samen spel.
Bijna 40 spelletjes, in te zetten als energizer bij een zakelijke afspraak of juist bij informele digitale ontmoetingen met vrienden of familie. Je vindt het boek in onze
webshop.