Spelen om te leren

Door te spelen, leren mensen omgaan met complexe situaties en emoties. Een van de populairste theorieën over spelen stelt dat spel ons voorbereidt op de rest van ons leven. Tijdens het spel kunnen we ongestraft oefenen met vaardigheden die we in de toekomst nodig hebben. Daarom moedigen we spel actief aan bij onze kinderen. Maar eenmaal volwassenen vergeten we dit. De meeste volwassenen zien spelen als iets dat kinderen doen. Bij studio stapelgoed vinden wij dat zonde! Bij studio stapelgoed zien we spelen als mindset: alle ruimte voor experimenten en inspiratie!


Spelen doe je toch niet op de werkvloer?
Ook in de zakelijke omgeving speelt spelen vaak geen rol van betekenis. Medewerkers komen op het werk en gaan de slag. De dag wordt gevuld met vergaderingen in inspiratieloze ruimtes. Terwijl er toch zeer succesvolle bedrijven zijn waar spelen onderdeel is van de bedrijfsstrategie. Wereldwijd is Google een heel bekend voorbeeld. Op de Google campus kunnen mensen de hele dag spelen en sporten.

Wij zien spelen dus eerder als een mindset, niet per se een daadwerkelijke activiteit. Want bij spelen draait het om dingen anders doen dan je altijd doet. Het gaat om experimenteren en ontdekken. Je kunt tijdens een spel volledig opgaan in wat je doet. Vol overgave en enthousiasme, geconcentreerd en ontspannen tegelijk. Van spelen worden mensen vrolijk en flexibel. Het wordt zelfs wel de smeerolie voor je hersenen genoemd, alles gaat soepeler. Wie speelt, associeert veel vrijer. Spel zorgt voor nieuwe perspectieven en inzichten.

Wat verstaan we precies onder spelen?
Spelen kent verschillende definities. Wij gebruiken meestal de definitie van Lenore Terr. Deze psychologe omschreef het in haar boek Why Adults Need To Play (1999) als een activiteit met plezier als grootste doel.
 
Wij zijn daarnaast sterk geïnspireerd door Stuart Brown. Hij is arts, psychiater en klinisch onderzoeker maar bovenal groot voorstander van spelen door volwassenen. “Niets stimuleert de hersenen meer dan spelen” zei hij tijdens zijn TED Talk in Californië. Stuart Brown staat internationaal bekend als autoriteit op het gebied van spel. Hij sprak met duizenden mensen over hun speelgeschiedenis voor zijn boek Play: how it shapes the brain, opens the imagination, and invigorates the soul. Zo schrijft Brown dat spelen een activiteit is die je voor je plezier doet en waar je je helemaal in kunt verliezen. De meeste mensen denken bij spelen aan iets voor kinderen of iets wat je doet uit verveling, vertelt hij in een interview met wetenschappelijk magazine JWT Intelligence. Maar spelen is nuttig, het is belangrijk voor lichaam en geest. Spelen op het werk verhoogt productiviteit, enthousiasme en toewijding. Een spelletje doen of sporten op het werk is dus geen tijdverspilling, het helpt uiteindelijk om betere prestaties te leveren􏰀 

Waarom is spelen zo belangrijk?
Brown, die in de Verenigde Staten het National Institute for Play oprichtte, stelt zelfs dat spelen net zo essentieel is voor ons brein als slaap. Volgens hem is het de bedoeling dat we ons hele leven blijven spelen. Zo blijven we openstaan voor veranderingen. Wat ons betreft zijn er genoeg redenen waarom spelen belangrijk is:

Omdat je ervan leert
Kinderen spelen vooral omdat het leuk is, maar ondertussen leren ze ongelofelijk veel. Dat geldt ook voor volwassenen. Door te spelen leer je bijvoorbeeld problemen oplossen, het helpt je te focussen en je ontwikkelt je sociale vaardigheden. Spelen is nieuwe situaties exploreren en grenzen verleggen.

Omdat het een creativiteitsbooster is.
Spel draait om fantasie, om het verkennen van mogelijkheden en het vinden van nieuwe oplossingen. Of je nu een toren van spaghetti bouwt of meedoet aan een online brainstorm, niets stimuleert je brein zoveel als spelen. Spelen stelt je in staat om nieuwe dingen te ontdekken, spelenderwijs fouten te maken en daarvan te leren, iets vol te houden, opnieuw te beginnen en het beter proberen te doen en iets over te brengen op anderen omdat het zo leuk is.

Omdat het een remedie tegen stress is
Spelen zorgt voor ontspanning en helpt je daardoor tegen stress of werkdruk. Of zoals Brown zegt: “Als je een rotdag hebt, probeer dan gewoon eens om even op en neer te springen en heen en weer te wiebelen. Beweeg en je voelt je vanzelf beter.”

Omdat het bijdraagt aan een betere sfeer
Door samen te spelen leer je elkaar beter kennen. Het spelen van spelletjes draagt zowel bij nieuwe collega’s als in vaste teams bij aan een meer ontspannen teamcultuur, je kunt de groep betrekken bij een leuke en gedenkwaardige ervaring, je ontdekt samen nieuwe manieren van interactie en samenwerking. Sociale activiteiten zijn belangrijk binnen organisaties, maar je moet ze niet opdringen. Als collega’s iets moeten doen waar ze een hekel aan hebben, leidt dat volgens Brown tot meer stress en vermoeidheid. Hij adviseert meer verschillende activiteiten te organiseren en mensen zelf te laten kiezen aan welke ze meedoen. 

Wil je meer weten over het organiseren van spelletjes?
Let's play! Spelletjes inzetten voor jouw (online) meeting? Wij verzamelden onze tips en ervaringen in het studio stapelgoed e-book Stapel op samen spel. Bijna 40 spelletjes, in te zetten als energizer bij een zakelijke afspraak of juist bij informele digitale ontmoetingen met vrienden of familie. Je vindt het boek in onze webshop.


Altijd als eerste op de hoogte zijn van de nieuwste stapelgoed blogs? Volg ons via LinkedIn
door info 22 juli 2024
In veel organisaties is participatie inmiddels een cruciaal concept. Het varieert van het simpelweg informeren van belanghebbenden tot het volledig overdragen van besluitvormingsmacht aan de betrokkenen. Dit spectrum van participatie wordt vaak weergegeven door de participatieladder. Het samenstellen van een participatiematrix helpt organisaties bij het kiezen van de juiste werkvormen afhankelijk van de gewenste graad van participatie. In deze blog bespreken we de relevante wetenschappelijke inzichten en geven we concrete voorbeelden van werkvormen per participatieniveau.
door studio stapelgoed 15 juli 2024
Creatief leiderschap. Steeds vaker zie je deze term in vacatures langskomen. Maar wat is het eigenlijk? Bij studio stapelgoed vinden we dat creatief leiderschap draait om ondernemende leiders en professionals die uit hun patronen en overtuigingen durven te breken om anders te kunnen kijken, denken en doen. Leiders die het lef hebben om samen met anderen te pionieren en innovaties te realiseren.
door studio stapelgoed 8 juli 2024
In een wereld die steeds sneller evolueert en waar samenwerking een cruciale rol speelt in het succes van organisaties, is het voeren van waardevolle dialogen op de werkplek van onschatbare waarde. William Isaacs, de auteur van "Dialogue: The Art Of Thinking Together", benadrukt dat dialoog niet alleen een manier is om verschillen te overbruggen, maar ook om iets nieuws te creëren. Bij studio stapelgoed vertalen we dit naar praktische werkvormen om zo te zorgen dat ieder team met een waardevolle dialoog aan de slag kan.
door studio stapelgoed 1 juli 2024
Het gebruik van Lego ‘minifigures’ in sollicitatie- en jaargesprekken kan een verfrissende en effectieve manier zijn om dieper inzicht te krijgen in de persoon tegenover je. Het biedt een speels en creatief element dat communicatie bevordert, creativiteit aanwakkert en complexe ideeën visualiseert. Probeer het vooral eens uit en ontdek hoe het de kwaliteit van je gesprekken kan verbeteren.
door info 23 april 2024
Stel je eens voor: een vergaderruimte boordevol met mensen van alle rangen en standen binnen de organisatie. Elk met hun eigen unieke persoonlijkheid. Als facilitator staan wij vaak voor dit soort groepen, met een waar circus aan persoonlijkheden. Bij studio stapelgoed proberen we tijdens een sessie om al die stukjes samen te brengen tot een geheel. Van sprankelende extraverten tot bedachtzame introverten, van degenen die met open armen elke uitdaging aangaan tot degenen die liever op de achtergrond blijven. Het is voor ons als een kleurrijk mozaïek waarbij elke deelnemer een uniek stukje vormt. Dit maakt iedere bijeenkomst een avontuur op zich.
door studio stapelgoed 12 februari 2024
Future search is een door Marvin Weisbord en Sandra Janoff ontwikkelde large scale intervention om met een grote groep mensen in enkele dagen tot een toekomstvisie en een bijbehorend actieplan te komen. Daarbij worden creatieve methoden gebruikt om de deelnemers te stimuleren om bekende denkpatronen en dominante aannames los te laten en 'met nieuwe ogen' naar mogelijkheden te zoeken. In de blog leggen we je uit hoe future search nu precies werkt.
door studio stapelgoed 5 februari 2024
Bij studio stapelgoed zijn we altijd op zoek naar leuke vergaderlocaties. Noord-Holland biedt wat ons betreft een schat aan inspirerende ruimtes. We nemen je daarom in dit blog mee op een reis langs pittoreske steden en schilderachtige kustplaatsen, naar onconventionele vergaderplekken die jouw bijeenkomst onvergetelijk zullen maken.
22 januari 2024
In de wereld van idee-ontwikkeling heeft de methode van het "roasten" zich bewezen als een krachtige turbo-booster, waarmee je plannen in slechts 2 uur tijd aanzienlijk verder brengt. Deze aanpak, gericht op het leren van kritiek, het ontwikkelen van oplossingen en het vergroten van verbinding en draagvlak. Roasten is eigenlijk grappig kritiek leveren op iemand, vaak met een humoristische twist. Het doel is niet om iemand echt te kwetsen, maar eerder om lichtvoetig plagerig te zijn. Het draait om slimme opmerkingen en een speelse houding, maar het is belangrijk om grenzen te respecteren en niet te ver te gaan. In dit blog leggen we uit hoe je het roasten kunt toepassen tijdens een bijeenkomst.
door info 18 januari 2024
Het moment van het voorstelrondje, een labyrint van nieuwe namen en gezichten. Hoe vaak heb je niet geprobeerd ze te onthouden, om ze slechts een paar seconden later kwijt te zijn? Het is een uitdaging die velen van ons kennen. Maar vrees niet, bij studio stapelgoed zijn we er ingedoken en hebben een stapel handige trucs ontdekt om voortaan de namen makkelijker te onthouden.
door studio stapelgoed 9 december 2023
Het is niet altijd eenvoudig om met een groep deelnemers snel én democratisch een beslissing te nemen, laat staan om iedereen tevreden te laten zijn met de uitkomst. Toch wil je zoveel mogelijk draagvlak voor de uitkomst, want dat helpt bij het vervolg. Wij zetten hiervoor geregeld dot voting in.
Meer posts
Share by: