Virtuele organisatierituelen

In deze COVID-19 tijd waarin we elkaar vooral online ontmoeten, kunnen bewust gecreëerde rituelen helpen om weer betekenis te geven aan speciale momenten voor collega’s. We zullen dan de oude vertrouwde rituelen wel anders moeten vormgeven of nieuwe bedenken. Bij studio stapelgoed vinden we het belangrijk om ook online op een bewuste manier stil te staan bij bijzondere momenten.


Rituelen zijn handelingen die op een bewust gekozen moment uitgevoerd worden, om stil te staan bij belangrijke momenten in het leven. Ze worden ook wel ceremonie, gebruik, traditie of plechtigheid genoemd. Rituelen helpen ons om een verandering door te maken: van oud naar nieuw; van kind naar volwassenen etc. Maar nemen we in organisaties wel voldoende tijd en ruimte om stil te staan bij impactvolle gebeurtenissen? In een zakelijke omgeving zijn wij ons er vaak minder bewust van. De rituelen zijn er echter wel. Denk maar eens aan hoe verjaardagen of jubilea op de werkvloer worden gevierd. Er zijn een publieke organisaties waar je bij de start een officiële eed aflegt of waar de bevordering naar een hogere rang een speciaal moment is. Maar denk ook eens aan de wekelijkse vrijdagmiddagborrel. Champagne bij het binnenhalen van een grote klant. De tafelverdeling in de kantine. Bitterballen en alcoholvrij bier bij een pensionering. Pizzasessies tijdens het overwerken.

Virtuele teamrituelen
We leven en werken op dit moment een nieuwe realiteit: thuis. Die uitdaging gaat samen met het missen van het sociale ‘warme’ contact dat wij als mensen nodig hebben. Jij kunt samen met je team nieuwe digitale rituelen bedenken die jullie zullen versterken en die ervoor kunnen zorgen dat het sociale contact weer toeneemt. 

Een paar voorbeelden: 
  • Plan wekelijks een team check-in om te zorgen dat alle collega’s inhoudelijk betrokken zijn. Dit is tegelijkertijd een mooi moment om te vragen hoe het met iedereen gaat (hoe was het weekend?).
  • Begin de dag als een digitaal kantoor waar iedereen in en uit kan, start door een paar nummers van gezamenlijke playlist af te spelen om de dag vol energie te starten. 
  • Plan een digitaal koffiemoment waar je collega’s onder het genot van koffie kunnen bijkletsen.
  • Organiseer een virtuele lunchpauze zodat collega’s samen kunnen lunchen.
  • Vier een verjaardag of jubileum door de eregast wat later de virtuele meeting te laten betreden, zodat iedereen “happy birthday” kan zingen als hij of zij binnenkomt. Ook kun je bijpassende MS Teams achtergronden maken of samen een ‘felicitatiebombardement’ via de app versturen.
  • Zorg voor een warm welkom voor nieuwe collega’s door een leuk voorbereidingspakket vol met informatie over de organisatie, het team en de functie. En daar hoort natuurlijk ook een welkomstcadeau of -boeket bij.
  • Stuur collega’s een persoonlijk kaartje of een grappig pakketje in een bepaald thema.
  • Besteed bij het vertrek van collega’s aandacht aan een persoonlijk afscheidscadeau. Alle collega’s kunnen vanuit huis iets aanleveren voor bijvoorbeeld een boekje met tips voor lekkere recepten, cocktails, musea, wandelingen in Nederland etc. Net wat bij de vertrekker past. 
  • Koppel collega’s aan elkaar die elkaar buddy’s worden voor een paar weken.
  • Regel een online teambuildingsdag of een online viering van belangrijke feestdagen.
  • Complimenteer succes met behulp van een online-feestje of het thuissturen van een vrolijk pakket.
  • Maak allemaal aan het einde van de dag een selfie en een kort berichtje over welke resultaten je bereikt hebt, en deel dit in de gezamenlijke appgroep. Deze foto’s maken een prachtige wall of fame.
  • Organiseer een vrijdagmiddagborrel met een online spelletje zoals een pubquiz, pictionary of hints .
Andere voorbeelden van belangrijke mijlpalen die een ritueel verdienen zijn: een nieuwe leidinggevende, een reorganisatie of fusie tussen organisaties of teams, bedrijfsbeëindiging, een nieuwe strategische koers, succes of goede organisatieresultaten, promotie, een huwelijk, scheiding, geboorte kind of overlijden en pensionering of afscheid.

Is het zweverig?
Rituelen zijn geen religie en het is niet zweverig. Wel is het iets wat wij mensen over de hele wereld al heel lang inzetten. Rituelen zijn nu eenmaal handige manieren om ruimte te geven aan of om te gaan met emoties, grote veranderingen of belangrijke momenten. Je kunt rituelen inzetten voor het vieren bijvoorbeeld bij feestelijke momenten of succes, het verwerken van verandering of verdriet of het verbinden ten behoeve van bijvoorbeeld teambuilding

Wat levert het op?
Rituelen maken van het alledaagse iets bijzonders. Ze maken zichtbaar en voelbaar wat anders voorbijschiet in de waan van de dag. Rituelen zorgen dat we het buitengewone van het gewone kunnen onderscheiden. Ze helpen om van een groep individuen een collectief te maken, het liefst geïnspireerd door de waarden van de organisatie. Op een bewuste en impactvolle manier aan de slag gaan met rituelen kan zorgen voor: 
• Meer onderlinge verbondenheid en groepsgevoel;
• Het duidelijk markeren van overgangen en het versnellen van verandering;
• Het geven van betekenis en richting aan de organisatievisie;
• Het bieden van ruimte voor emoties; 
• Het versterken van belangrijke gebeurtenissen.

Hoe ontwerp je een ritueel?
De volgende vragen kunnen je helpen bij het ontwerpen van een nieuw online ritueel:
  1. Wat wil je vieren, herdenken of in een ritueel uitdrukken? Waarvoor wil jij een ritueel bedenken? Met deze stap krijg je inzicht in de aanleiding voor het ritueel. 
  2. Waarom wil je dit? In de tweede stap ontdek je de achterliggende behoefte. Wat is het doel van het ritueel? Wat wil je met het ritueel bereiken? Welke beweging wil je creëren? Welke emotie wil je dat het ritueel verwerkt, versterkt of oproept?
  3. Voor wie is dit ritueel? In de derde stap identificeer je welke mensen centraal staan in het ritueel. En wie wil je een rol geven in het ritueel?
  4. Wanneer? Op welk moment wil je het ritueel laten plaatsvinden?
  5. Hoe? In deze laatste stap werk je de rituele vorm uit met symboliek, objecten of specifieke handelingen. Hoe kun je het praktisch uitvoeren? Denk hierbij bijvoorbeeld aan de uitnodiging, de aankleding, eten en drinken, muziek etc. Wees creatief! 


Altijd als eerste op de hoogte zijn van de nieuwste stapelgoed blogs? Volg ons via LinkedIn
door studio stapelgoed 14 april 2025
We zijn van nature gewoontedieren. Ook in ons denken. We zoeken automatisch naar logische, voor de hand liggende oplossingen. Handig in de meeste situaties – maar funest als je écht iets nieuws wilt bedenken. Dat is waar lateraal denken in beeld komt. Een creatieve denktechniek die je helpt om vastgeroeste patronen te doorbreken en verrassende invalshoeken te vinden. Maar wat is lateraal denken precies? Hoe werkt het in ons brein? En hoe pas je het toe in een organisatie of team
door studio stapelgoed 7 april 2025
Bij studio stapelgoed geloven we dat de beste sessies ontstaan wanneer deelnemers écht eigenaar zijn van wat er gebeurt. Wij ontwerpen sessies waarin mensen zelf keuzes maken, hun eigen route bepalen en actief bijdragen aan het proces. Waarom? Omdat autonomie zorgt voor betrokkenheid, creativiteit en duurzame impact. Als deelnemers zelf regie hebben, voelen ze zich verantwoordelijker en wordt de sessie veel meer dan alleen een moment—het wordt iets wat blijft hangen. Maar hoe zorg je ervoor dat je als begeleider niet onbewust de autonomie wegneemt?
door studio stapelgoed 31 maart 2025
Loop een willekeurige stad in en je ziet ze overal: van die grijze, saaie muren die niets vertellen. Bij studio stapelgoed hebben wij we voorliefde voor streetart en graffiti. Dat je op een straathoek opeens een gigantisch kleurrijk kunstwerk tegenkomt, een verborgen muurschildering die een verhaal vertelt of een klein aanplakbiljet dat je aan het denken zet. Streetart is veel meer dan verf op een muur. Wat streetart zo bijzonder maakt, is dat het je op een onverwachte manier kan raken. Het is kunst die niet in een museum hangt, maar onderdeel is van het dagelijkse leven. En dat maakt het zo toegankelijk en inspirerend.
door studio stapelgoed 24 maart 2025
Innovatie klinkt misschien als iets groots en ingewikkelds, maar vaak begint het juist met kleine veranderingen in de dagelijkse praktijk. Denk aan een nieuwe manier van samenwerken, een slimme oplossing voor een terugkerend probleem of een creatieve twist in je productaanbod. Het punt is: iedereen kan innoveren! Maar hoe zorg je ervoor dat je team zich vrij voelt om met nieuwe ideeën te komen? Hier zijn vijf praktische tips om innovatie in je team aan te wakkeren – inclusief inspirerende voorbeelden uit de praktijk.
door studio stapelgoed 17 maart 2025
Ken je dat gevoel dat je iets beter onthoudt als je er een plaatje bij hebt gezien? Dat is geen toeval. Dit fenomeen wordt het Picture Superiority Effect genoemd: beelden worden beter onthouden dan woorden. In ons brein worden visuele prikkels namelijk sneller verwerkt en sterker opgeslagen dan tekstuele informatie. En dát is precies waarom we bij studio stapelgoed zo’n grote liefde hebben voor visueel vormgegeven ontwerpen en graag werkvormen zoals associatiekaarten en tekenen inzetten.
door studio stapelgoed 10 maart 2025
Creativiteit voelt vaak als iets onbeperkte vrijheid om te maken wat je wilt, zonder regels of grenzen. Maar juist beperkingen kunnen een katalysator zijn voor de meest verrassende ideeën. Dit principe noemen we creative constraint: door jezelf beperkingen op te leggen, dwing je jezelf om anders te denken en nieuwe oplossingen te vinden. Wij hanteren dit dan ook regelmatig bij onze eigen sessies.
door studio stapelgoed 3 maart 2025
Bij studio stapelgoed geloven we dat de beste ideeën niet zomaar uit de lucht komen vallen. Creativiteit is een proces: een samenspel tussen vrij denken, kritisch kijken en praktisch uitvoeren. Eén gave manier om dit proces te structureren, komt van niemand minder dan Walt Disney zelf.
door studio stapelgoed 24 februari 2025
Bij studio stapelgoed geloven we dat aanwakkeren van de creativiteit van evident belang is om te komen te nieuwe ideeën. Daarvoor hoef je niet meteen een brainstorm van een dag(deel) te organiseren, maar kan de inzet van simpele werkvormen nét voor dat extra impuls zorgen. In dit blog verzamelden wij onze favoriete werkvormen die je eenvoudig kunt inzetten. Werkvormen die weinig voorbereiding vragen en die je eigenlijk op ieder moment kunt gebruiken
door studio stapelgoed 17 februari 2025
Je hebt een sessie voorbereid, je hebt er zin in, je start vol energie en dan merk je het. De energie in de groep is laag, deelnemers doen niet echt mee, reageren lauw of haken zelfs af. Ai. Niet helemaal wat je voor ogen had. Wat nu? Geen paniek! Er zijn manieren om de energie terug te brengen en je deelnemers weer in de flow te krijgen. Maar eerst: hoe ziet afhaken er eigenlijk uit?
door studio stapelgoed 10 februari 2025
Bij studio stapelgoed zijn we altijd op zoek naar leuke vergaderlocaties. Eerder schreven een blog over 10 inspirerende vergaderlocaties in Noord-Holland. Deze keer is Zuid Holland aan de beurt, waarbij je we een aantal mooie vergaderplekken laten zien, waar je maar wat graag jouw bijeenkomst wilt organiseren.
Meer posts
Share by: