Bij studio stapelgoed gebruiken we sticky notes bijvoorbeeld tijdens brainstormsessies. Want een effectieve oplossing voor een probleem, vraagt in de eerste plaats een goed inzicht in het probleem. Dat is precies waar de kracht van sticky notes in schuilt: het inzichtelijk maken van vraagstukken door ze op te splitsen in kleine brokjes informatie en deze visueel weer te geven. Het formaat van de sticky notes voorkomt dat je te veel informatie op 1 velletje zet. Een natuurlijke begrenzer. Zodra alle delen van een probleem op een sticky note staan, kun je aan de slag met het bepalen van de huidige en gewenste volgorde. Zo wordt het makkelijker om oplossingen te bedenken.
Van links naar rechts
Wanneer deelnemers de sticky notes op een muur, flipover of whiteboard plakken, is het natuurlijk wel zo handig dat ze goed te lezen zijn én dat ze blijven hangen. Hoewel diverse fabrikanten ‘extra fantastic super’ sticky notes verkopen, zijn deze niet overal te krijgen. Bovendien zijn ze een stuk duurder. Er is een eenvoudige oplossing! Want het niet goed blijven plakken van de sticky notes, heeft niets te maken met een zwakke plakrand of het niet goed aanduwen. Het zit h’m in hoe je het blaadje van het blokje aftrekt. De meeste van ons trekken de sticky notes van beneden naar boven van het blokje af. Hierdoor gaat de plakrand krullen en wordt de helft van de tekst onleesbaar. Voor je het weet ligt je papiertje op de grond. Hoe dan wel? Begin aan de linkerkant van het blokje en trek de sticky note voorzichtig naar rechts van het blokje af.
Schrijf duidelijk
Veel deelnemers gebruiken een normale pen of potlood om op een sticky note te schrijven. Vanaf een afstandje is dat echter slecht leesbaar. Gebruik liever stiften en laat je deelnemers in blokletters schrijven, dat is veel duidelijker. Het voordeel van schrijven met een stift is bovendien dat er geen ruimte overblijft voor details. Zo moeten de deelnemers wel kort en krachtig formuleren. Geef je deelnemers voordat jullie beginnen met brainstormen altijd een schrijfinstructie zodat zij goed weten hoe ze hun idee moeten formuleren.
En niet vergeten: 1 idee per sticky note!
Plak ze online
Inmiddels zijn er allerlei online softwareprogramma’s en webbased platforms waarmee je digitaal sticky notes kunt plakken. Kijk eens bij Miro, Mural, Lino of Microsoft WhiteBoard (Office 365). Ze verschillen onderling wel in de hoeveelheid extra mogelijkheden. Zo heeft Miro bijvoorbeeld ook templates beschikbaar die direct aansluiten bij het karakter van een Brown Paper Sessies, een teamsessie, een stand up, retrospective of strategie sessie. Het vraagt wat digitale handigheid maar als je het eenmaal door hebt, dan wil je niet anders meer!
Deel de opbrengsten
Wil je aan het einde van je sessie de resultaten delen met de deelnemers? Je kunt dan natuurlijk een foto van het bord rondsturen. Je kunt bijvoorbeeld ook de Post-it app gebruiken. Deze app herkent automatisch waar de sticky notes hangen en digitaliseert ze. Vervolgens kun je dan in de digitale versie sticky notes verschuiven, verwijderen of nieuwe toevoegen. Als je gebruik maakt van de online tools, dan kun je de uitkomsten direct in een PDF omzetten en verzenden.
Creatieve oefening
Sticky notes lenen zich prima voor creatieve werkvormen. Zo hebben wij als energizer geëxperimenteerd met ‘post-it art’ te maken. Op internet vind je de meest prachtige kunstwerken, laat je inspirerend en plakken maar.