Tips voor het begeleiden van online sessies

Nu veel collega's vanuit huis aan het werk zijn, lijkt het digitaal vergaderen dé oplossing te zijn. Maar bij een online vergadering zul je wel extra je best moeten doen om iedereen bij ‘de les’ te houden. Want inmiddels zijn veel mensen een beetje videobel-moe. Bij studio stapelgoed verzamelden we 15 tips die jou als organisator of facilitator helpen bij het goed begeleiden van online meetings.


1. Probeer de groep klein te houden en beperk de duur. Wij zien toch vaak dat deelnemers bij te lange meetings afhaken. Dat is bij live sessies al zo maar helemaal bij online-bijeenkomsten omdat er dan teveel afleiding is. Voor je het weet, zijn je deelnemers de was aan het vouwen of hun mail aan het beantwoorden. Daarnaast kost het continu staren naar een scherm de meeste mensen veel energie. Heb je toch meer tijd nodig om tot een goed resultaat te komen? Zorg dan voor actief en afwisselend programma.

2. Stuur je deelnemers vooraf een leuk pakket. Dit kan een digitaal set zijn met bijvoorbeeld een aantal grappige achtergronden voor MS Teams of Zoom, oefenlinkjes naar de tools die je gaat gebruiken en de agenda. Ook kun je fysiek pakket maken met bijvoorbeeld online vergaderkaarten, instructies voor werkvormen en wat lekkers te eten of drinken voor tijdens de meeting. Zo zijn je deelnemers goed voorbereid. En met een beetje geluk hebben ze al extra veel zin om mee te doen.

3. Verwelkom iedereen die de vergadering binnenkomt - digitaal of fysiek - persoonlijk. Een vrolijk muziekje en een leuke welkomstplaat zorgen direct voor een fijne sfeer. Zeker bij een online vergadering helpt dit om ongemakkelijke stiltes en starende blikken te voorkomen. En laat deelnemers direct aan de slag gaan. Zet bijvoorbeeld een vraag in de chat of in Mentimeter klaar. Of laat je deelnemers kort wennen aan de tool waar je later mee aan de slag gaat. 

4. Aan het begin van de bijeenkomst spreken wij altijd een aantal vergaderspelregels af. Zoek daarbij altijd naar een prettige balans tussen spontaniteit en structuur. Bijvoorbeeld hoe kunnen deelnemers vragen stellen? Staat iedereen in principe op mute als jij aan het woord bent? Is het oké als deelnemers met elkaar chatten tijdens de sessie? En hoe gaan jullie om met elkaars privacy? Bekijk ook eens de vergaderformule.

5. Een check-in om mentaal te ‘landen’ is online net zo belangrijk als tijdens een fysieke bijeenkomst. Wij merken echter vaak dat het standaard voorstelrondje leidt tot lange verhaal waarbij deelnemers uitgebreid gaan vertellen over hun historie binnen de organisatie. Door het stellen van een leuke check-in vraag en daar een tijdslimiet of een aantal te gebruiken zinnen aan te verbinden, kun je eindeloze verhalen voorkomen. Of geef een grappige opdracht waarbij er spulletjes in huis verzameld moeten worden, zodat iedereen beweegt.

6. Creëer een goede balans tussen online- en offlineactiviteiten. Een paar voorbeelden voor een afwisselend programma: 
• Zet spelvormen in met behulp van een digitale quizztool zoals Kahoot. Laat je deelnemers bijvoorbeeld een item zoeken, een poster maken, iets bouwen met lego of duplo. Of laat deelnemers een oplossing voor een vraagstuk in 1 minuut tekenen. Gebruik stellingen of stel vragen via een poll met behulp van online tools.
• Laat deelnemers in break-out rooms met elkaar samenwerken en vraag hen de resultaten met behulp van een pitch, tekening of storyboard terug te koppelen. 
• Vraag je deelnemers eerst individueel en in stilte na te denken, voordat ze hun input delen. Een stilte tijdens een online meeting klinkt misschien spannend maar het geeft iedere deelnemer de kans goed na te denken en bij te dragen.

7. Wij zijn gek op de online brainstormtools Miro en Mural. Dit zijn allebei digitale whiteboards, waarin je met sticky-notes, tekeningen en templates aan de slag kunt. De mogelijkheden om online samen te werken zijn eindeloos. Zo kun je ideeën noteren op de digitale sticky-notes, deze vervolgens clusteren, deelnemers laten stemmen op de ideeën die ze het beste vinden, en een timer mee laten lopen om te timeboxen. 

8. Gebruik in dezelfde meeting niet meer dan 2 verschillende technische tools. Anders maak je het voor de meeste deelnemers te uitdagend. Kunnen alle vergaderdeelnemers overweg met de digitale tools waar je mee aan de slag gaat? Twijfel je hierover? Zorg dan voor een heldere uitleg en eventueel een korte ‘dry run’ voorafgaand aan de daadwerkelijke sessie. 

9. Sluit vooraf alle programma’s en documenten op je computer die niet nodig zijn. Het delen van je scherm is hartstikke handig. Alleen gebeurt het dan ook weleens dat je per ongeluk iets deelt wat niet voor  de deelnemers bedoeld is of dat er tijdens de presentatie allerlei pop-ups op het scherm komen. 

10. Betrek je deelnemers bij de online-sessie. Dat is in een live-meeting belangrijk, maar online helemaal! Stel deelnemers een vraag als ze een tijdje niets gezegd hebben. En nodig deelnemers actief en persoonlijk uit om een bijdrage te leveren als er vragen gesteld kunnen worden of als er resultaten teruggekoppeld worden. 

11. Let op de energie van je deelnemers. Zorg voor energizers en creativeitsboosters om de energie hoog te houden. En maak ruimte voor korte breaks. Draai muziek. Laat deelnemers bewegen als ze over een vraag nadenken en tijdens de pauze.

12. Zorg voor een goed sessieplan waarbij je wat extra tijd voor je werkvormen plant. Besef dat deelnemers multitasken: ze kijken naar je, luisteren naar je, schakelen tussen verschillende tools en ze moeten ook nog alle informatie verwerken. Je kunt hen helpen door de instructies op visueel prikkelende slides te zetten en deze via de mail of chat te delen met hen. Lees voor meer inspiratie ons blog over sessieplannen.

13. Geef regelmatig een samenvatting van de verschillende programma-onderdelen. Of laat één van de deelnemers dit doen. Dit laatste is ook een manier om extra betrokkenheid te creëren en om ervoor te zorgen dat deelnemers de draad niet kwijtraken. 

14. Zorg dat je voorbereid bent op technische problemen bij jou of individuele deelnemers. Bedenk van tevoren wat er kan gebeuren en probeer dat alvast te tackelen. Als er alsnog iets gebeurt: maak er dan geen probleem van. Benoem het kort en kijk wat je op dat moment kunt doen om het op te lossen. Of las een korte pauze in, zodat je wat meer ruimte hebt om te zoeken naar een oplossing.

15. Rond duidelijk af en gebruik een check out werkvorm. Bijvoorbeeld met de vraag: ‘Wat ga jij morgen anders doen’ of ‘Teken in 1 minuut wat je van deze sessie vond’. Laat deelnemers concreet formuleren en kort en krachtig aan elkaar terugkoppelen. 

Op naar energieke en leuke online meetings!


Altijd op de hoogte zijn van de nieuwste stapelgoed blogs? Volg ons via LinkedIn
door studio stapelgoed 14 april 2025
We zijn van nature gewoontedieren. Ook in ons denken. We zoeken automatisch naar logische, voor de hand liggende oplossingen. Handig in de meeste situaties – maar funest als je écht iets nieuws wilt bedenken. Dat is waar lateraal denken in beeld komt. Een creatieve denktechniek die je helpt om vastgeroeste patronen te doorbreken en verrassende invalshoeken te vinden. Maar wat is lateraal denken precies? Hoe werkt het in ons brein? En hoe pas je het toe in een organisatie of team
door studio stapelgoed 7 april 2025
Bij studio stapelgoed geloven we dat de beste sessies ontstaan wanneer deelnemers écht eigenaar zijn van wat er gebeurt. Wij ontwerpen sessies waarin mensen zelf keuzes maken, hun eigen route bepalen en actief bijdragen aan het proces. Waarom? Omdat autonomie zorgt voor betrokkenheid, creativiteit en duurzame impact. Als deelnemers zelf regie hebben, voelen ze zich verantwoordelijker en wordt de sessie veel meer dan alleen een moment—het wordt iets wat blijft hangen. Maar hoe zorg je ervoor dat je als begeleider niet onbewust de autonomie wegneemt?
door studio stapelgoed 31 maart 2025
Loop een willekeurige stad in en je ziet ze overal: van die grijze, saaie muren die niets vertellen. Bij studio stapelgoed hebben wij we voorliefde voor streetart en graffiti. Dat je op een straathoek opeens een gigantisch kleurrijk kunstwerk tegenkomt, een verborgen muurschildering die een verhaal vertelt of een klein aanplakbiljet dat je aan het denken zet. Streetart is veel meer dan verf op een muur. Wat streetart zo bijzonder maakt, is dat het je op een onverwachte manier kan raken. Het is kunst die niet in een museum hangt, maar onderdeel is van het dagelijkse leven. En dat maakt het zo toegankelijk en inspirerend.
door studio stapelgoed 24 maart 2025
Innovatie klinkt misschien als iets groots en ingewikkelds, maar vaak begint het juist met kleine veranderingen in de dagelijkse praktijk. Denk aan een nieuwe manier van samenwerken, een slimme oplossing voor een terugkerend probleem of een creatieve twist in je productaanbod. Het punt is: iedereen kan innoveren! Maar hoe zorg je ervoor dat je team zich vrij voelt om met nieuwe ideeën te komen? Hier zijn vijf praktische tips om innovatie in je team aan te wakkeren – inclusief inspirerende voorbeelden uit de praktijk.
door studio stapelgoed 17 maart 2025
Ken je dat gevoel dat je iets beter onthoudt als je er een plaatje bij hebt gezien? Dat is geen toeval. Dit fenomeen wordt het Picture Superiority Effect genoemd: beelden worden beter onthouden dan woorden. In ons brein worden visuele prikkels namelijk sneller verwerkt en sterker opgeslagen dan tekstuele informatie. En dát is precies waarom we bij studio stapelgoed zo’n grote liefde hebben voor visueel vormgegeven ontwerpen en graag werkvormen zoals associatiekaarten en tekenen inzetten.
door studio stapelgoed 10 maart 2025
Creativiteit voelt vaak als iets onbeperkte vrijheid om te maken wat je wilt, zonder regels of grenzen. Maar juist beperkingen kunnen een katalysator zijn voor de meest verrassende ideeën. Dit principe noemen we creative constraint: door jezelf beperkingen op te leggen, dwing je jezelf om anders te denken en nieuwe oplossingen te vinden. Wij hanteren dit dan ook regelmatig bij onze eigen sessies.
door studio stapelgoed 3 maart 2025
Bij studio stapelgoed geloven we dat de beste ideeën niet zomaar uit de lucht komen vallen. Creativiteit is een proces: een samenspel tussen vrij denken, kritisch kijken en praktisch uitvoeren. Eén gave manier om dit proces te structureren, komt van niemand minder dan Walt Disney zelf.
door studio stapelgoed 24 februari 2025
Bij studio stapelgoed geloven we dat aanwakkeren van de creativiteit van evident belang is om te komen te nieuwe ideeën. Daarvoor hoef je niet meteen een brainstorm van een dag(deel) te organiseren, maar kan de inzet van simpele werkvormen nét voor dat extra impuls zorgen. In dit blog verzamelden wij onze favoriete werkvormen die je eenvoudig kunt inzetten. Werkvormen die weinig voorbereiding vragen en die je eigenlijk op ieder moment kunt gebruiken
door studio stapelgoed 17 februari 2025
Je hebt een sessie voorbereid, je hebt er zin in, je start vol energie en dan merk je het. De energie in de groep is laag, deelnemers doen niet echt mee, reageren lauw of haken zelfs af. Ai. Niet helemaal wat je voor ogen had. Wat nu? Geen paniek! Er zijn manieren om de energie terug te brengen en je deelnemers weer in de flow te krijgen. Maar eerst: hoe ziet afhaken er eigenlijk uit?
door studio stapelgoed 10 februari 2025
Bij studio stapelgoed zijn we altijd op zoek naar leuke vergaderlocaties. Eerder schreven een blog over 10 inspirerende vergaderlocaties in Noord-Holland. Deze keer is Zuid Holland aan de beurt, waarbij je we een aantal mooie vergaderplekken laten zien, waar je maar wat graag jouw bijeenkomst wilt organiseren.
Meer posts
Share by: