Diversiteit in deelnemers: van schijnwerperheld tot muurbloempje

Stel je eens voor: een vergaderruimte boordevol met mensen van alle rangen en standen binnen de organisatie. Elk met hun eigen unieke persoonlijkheid. Als facilitator staan wij vaak voor dit soort groepen, met een waar circus aan persoonlijkheden. Bij studio stapelgoed proberen we tijdens een sessie om al die stukjes samen te brengen tot een geheel. Van sprankelende extraverten tot bedachtzame introverten, van degenen die met open armen elke uitdaging aangaan tot degenen die liever op de achtergrond blijven. Het is voor ons als een kleurrijk mozaïek waarbij elke deelnemer een uniek stukje vormt. Dit maakt iedere bijeenkomst een avontuur op zich.

Laten we eens kijken naar alle grappige tegenstellingen die we inmiddels zijn tegengekomen:

 

Ja, maar... vs. Ja, en...

De "Ja, maar..." deelnemer lijkt altijd klaar te staan met een kritische noot voor elk idee dat op tafel wordt gebracht. Hoe goed bedoeld de suggestie ook is, zij kunnen het niet laten om meteen te reageren met een zwaar "Ja, maar...". Het zijn meesters in het vinden van problemen, beperkingen en valkuilen waarmee ze de groepen uitdagen tot kritisch denken. Aan de andere kant hebben we de verfrissende "Ja, en..." deelnemer, die elk voorstel omarmt met een stralend enthousiasme en er graag nog een schepje bovenop doet. Zo stimuleren zij de groep om open te staan voor nieuwe mogelijkheden en verleggen van grenzen.

 

Klok Kijker vs. Tijdvreter

De "Klok Kijker" lijkt altijd te worstelen met het concept van tijd, waarbij elke minuut van de klok nauwlettend in de gaten wordt gehouden alsof ze verwachten dat de tijd sneller zal gaan door er constant naar te staren. Deze deelnemer begint ruim voor het einde van de sessie al de spullen op te ruimen en verlangend naar de deur te kijken. En dan hebben we daarnaast de "Tijdvreters", de deelnemers die onbewust veel tijd opslokken door uitgebreid in te gaan op elk detail en elke zijweg van het gesprek te verkennen. Deze twee uitersten vormen een hilarisch duo van tijdmanagement uitdagingen, waarbij de ene de tijd angstvallig bewaakt en de andere zich erdoorheen ploegt als een hongerige tijdsverslinder.

 

Eeuwige Twijfelaar vs. Snelle Beslisser

De "Eeuwige Twijfelaar" kan geen beslissing nemen zonder eerst alle mogelijke opties tot in het oneindige te analyseren, te heranalyseren en nog eens te analyseren. Deze deelnemer benadert ieder besluit met een overvloed aan overwegingen, twijfels en ‘wat als’-scenario’s. Aan de andere kant hebben we de "Snelle Beslisser", die al een keuze heeft gemaakt voordat de rest van de groep zelfs maar heeft nagedacht over de opties. Tijd is van essentieel belang en geduld voor langdurige discussies of uitgebreide analyses ontbreekt. Het kan makkelijk leiden tot een komedie van misverstanden tussen deze twee tegenpolen waarbij de een nooit kan beslissen en de ander te snel beslist.

 

Schijnwerperheld vs. Muurbloempje

De "Schijnwerperheld" is altijd het stralende middelpunt van de groep, met een heel arsenaal aan grappen en verhalen om de aandacht vast te houden. Aan de andere kant hebben we het "Muurbloempje", dat het liefst opgaat in de achtergrond en hoopt niet opgemerkt te worden. Als een verborgen juweel, bescheiden en ingetogen, boordevol ideeën die zelden aan het licht komen. Een interessante mix van over-the-top en onder-de-radar.

 

Technofiel vs.Technofoob

De opkomst van technologie heeft een nieuwe dimensie toegevoegd aan groepsbijeenkomsten, met de ene helft van de groep die zich als een vis in het water voelt met technologie, terwijl de andere helft het liefst een papieren agenda en een potlood gebruikt. De "Technofiel" omarmt elke nieuwe app en gadget alsof het een verloren familielid is, terwijl de "Technofoob" nerveus ronddrentelt en zich afvraagt of de presentatie zal crashen met één verkeerde klik.

 

Te midden van deze hilarische dynamiek, is het onze taak om de verschillende persoonlijkheden samen te laten werken. Het liefst voegen we er ook nog een vleugje magie aan toe zodat iedere deelnemer met een positief gevoel onze sessie verlaat. Hier zijn een paar tips om met de diversiteit om te gaan:

 

  • Creëer een veilige omgeving: Zorg ervoor dat alle deelnemers zich gehoord en gerespecteerd voelen, ongeacht hun persoonlijkheid of voorkeuren.
  • Varieer je aanpak: Wees flexibel in je stijl en pas deze aan op basis van de behoeften en voorkeuren van de groep. Zorg dat je sessieplan zo is opgebouwd dat je recht doet aan de verschillende leer- en communicatiestijlen. Denk nog eens aan de hier boven genoemde types, kom je hen tegemoet?
  • Stimuleer samenwerking: Moedig samenwerking aan tussen verschillende persoonlijkheden en deelnemers om wederzijds begrip en respect te bevorderen.


Door deze tips toe te passen, kun je de uitdagingen van diversiteit omarmen en een positieve en productieve ervaring voor alle deelnemers creëren.


door studio stapelgoed 14 april 2025
We zijn van nature gewoontedieren. Ook in ons denken. We zoeken automatisch naar logische, voor de hand liggende oplossingen. Handig in de meeste situaties – maar funest als je écht iets nieuws wilt bedenken. Dat is waar lateraal denken in beeld komt. Een creatieve denktechniek die je helpt om vastgeroeste patronen te doorbreken en verrassende invalshoeken te vinden. Maar wat is lateraal denken precies? Hoe werkt het in ons brein? En hoe pas je het toe in een organisatie of team
door studio stapelgoed 7 april 2025
Bij studio stapelgoed geloven we dat de beste sessies ontstaan wanneer deelnemers écht eigenaar zijn van wat er gebeurt. Wij ontwerpen sessies waarin mensen zelf keuzes maken, hun eigen route bepalen en actief bijdragen aan het proces. Waarom? Omdat autonomie zorgt voor betrokkenheid, creativiteit en duurzame impact. Als deelnemers zelf regie hebben, voelen ze zich verantwoordelijker en wordt de sessie veel meer dan alleen een moment—het wordt iets wat blijft hangen. Maar hoe zorg je ervoor dat je als begeleider niet onbewust de autonomie wegneemt?
door studio stapelgoed 31 maart 2025
Loop een willekeurige stad in en je ziet ze overal: van die grijze, saaie muren die niets vertellen. Bij studio stapelgoed hebben wij we voorliefde voor streetart en graffiti. Dat je op een straathoek opeens een gigantisch kleurrijk kunstwerk tegenkomt, een verborgen muurschildering die een verhaal vertelt of een klein aanplakbiljet dat je aan het denken zet. Streetart is veel meer dan verf op een muur. Wat streetart zo bijzonder maakt, is dat het je op een onverwachte manier kan raken. Het is kunst die niet in een museum hangt, maar onderdeel is van het dagelijkse leven. En dat maakt het zo toegankelijk en inspirerend.
door studio stapelgoed 24 maart 2025
Innovatie klinkt misschien als iets groots en ingewikkelds, maar vaak begint het juist met kleine veranderingen in de dagelijkse praktijk. Denk aan een nieuwe manier van samenwerken, een slimme oplossing voor een terugkerend probleem of een creatieve twist in je productaanbod. Het punt is: iedereen kan innoveren! Maar hoe zorg je ervoor dat je team zich vrij voelt om met nieuwe ideeën te komen? Hier zijn vijf praktische tips om innovatie in je team aan te wakkeren – inclusief inspirerende voorbeelden uit de praktijk.
door studio stapelgoed 17 maart 2025
Ken je dat gevoel dat je iets beter onthoudt als je er een plaatje bij hebt gezien? Dat is geen toeval. Dit fenomeen wordt het Picture Superiority Effect genoemd: beelden worden beter onthouden dan woorden. In ons brein worden visuele prikkels namelijk sneller verwerkt en sterker opgeslagen dan tekstuele informatie. En dát is precies waarom we bij studio stapelgoed zo’n grote liefde hebben voor visueel vormgegeven ontwerpen en graag werkvormen zoals associatiekaarten en tekenen inzetten.
door studio stapelgoed 10 maart 2025
Creativiteit voelt vaak als iets onbeperkte vrijheid om te maken wat je wilt, zonder regels of grenzen. Maar juist beperkingen kunnen een katalysator zijn voor de meest verrassende ideeën. Dit principe noemen we creative constraint: door jezelf beperkingen op te leggen, dwing je jezelf om anders te denken en nieuwe oplossingen te vinden. Wij hanteren dit dan ook regelmatig bij onze eigen sessies.
door studio stapelgoed 3 maart 2025
Bij studio stapelgoed geloven we dat de beste ideeën niet zomaar uit de lucht komen vallen. Creativiteit is een proces: een samenspel tussen vrij denken, kritisch kijken en praktisch uitvoeren. Eén gave manier om dit proces te structureren, komt van niemand minder dan Walt Disney zelf.
door studio stapelgoed 24 februari 2025
Bij studio stapelgoed geloven we dat aanwakkeren van de creativiteit van evident belang is om te komen te nieuwe ideeën. Daarvoor hoef je niet meteen een brainstorm van een dag(deel) te organiseren, maar kan de inzet van simpele werkvormen nét voor dat extra impuls zorgen. In dit blog verzamelden wij onze favoriete werkvormen die je eenvoudig kunt inzetten. Werkvormen die weinig voorbereiding vragen en die je eigenlijk op ieder moment kunt gebruiken
door studio stapelgoed 17 februari 2025
Je hebt een sessie voorbereid, je hebt er zin in, je start vol energie en dan merk je het. De energie in de groep is laag, deelnemers doen niet echt mee, reageren lauw of haken zelfs af. Ai. Niet helemaal wat je voor ogen had. Wat nu? Geen paniek! Er zijn manieren om de energie terug te brengen en je deelnemers weer in de flow te krijgen. Maar eerst: hoe ziet afhaken er eigenlijk uit?
door studio stapelgoed 10 februari 2025
Bij studio stapelgoed zijn we altijd op zoek naar leuke vergaderlocaties. Eerder schreven een blog over 10 inspirerende vergaderlocaties in Noord-Holland. Deze keer is Zuid Holland aan de beurt, waarbij je we een aantal mooie vergaderplekken laten zien, waar je maar wat graag jouw bijeenkomst wilt organiseren.
Meer posts
Share by: