Hoe je een persona maakt
Een persona is een uitgebreid profiel van een specifieke doelgroep klanten, medewerkers, patiënten, studenten, bezoekers etc. Een persona geeft jouw doelgroep als het ware een gezicht, waardoor het makkelijker is om je in hen te verplaatsen. Zo leer je jouw doelgroep beter kennen. En kun je makkelijker een heldere boodschap formuleren, doeltreffender een product ontwikkelen of beter een passende oplossing bedenken voor een probleem.
Je kunt persona’s zelf maken door het doen van grondig doelgroeponderzoek en het analyseren van beschikbare data. Of je maakt ze al brainstormend samen met een aantal mensen uit jouw organisatie. Welke wijze je ook kiest, wij gebruiken bij het maken onze persona’s één van de volgende twee werkwijzen. We leggen ze hieronder aan je uit.
Het persona format
- Allereerst heeft een persona natuurlijk een gezicht nodig. Dit maakt het makkelijker om je direct tot hem of haar te richten. Gebruik een illustratie of foto en plaats deze op een centrale plek op je papier.
- Een persona krijgt vervolgens een eigen naam. Dit is best lastig en subjectief omdat veel mensen bij een bepaalde naam al een beeld in hun hoofd hebben.
- Probeer nu zo goed mogelijk een (demografisch) algemeen weergave te schetsen van de persoon achter de naam. Denk hierbij aan informatie zoals leeftijd, geslacht en gezinssamenstelling. Als het relevant is, kun je ook de omgeving en omstandigheden in kaart brengen. Zoals woonplaats, soort woning, omgeving, reiswijze of reistijd.
- Bij het kopje profiel vul je professionele informatie in over bijvoorbeeld de hoogste opleiding(en), het beroep, de fase van de carrière, interessante projecten of het salarisniveau in.
- Bij het kopje (zakelijke) interesses kun je hobby’s, interesses, vakbladen, bijbanen en websites etc. invullen.
- Beschrijf nu de behoefte van de persona. Wat zoekt hij of zij? Wat heeft hij of zij nodig?
- En waar krijgt de persona energie van en wat levert frustratie op?
- Probeer ter afsluiting in een korte quote de tone of voice van je persona weer te geven. Die kun je in het spreekwolkje zetten.
De empathy map
Bij design thinking is het gebruikelijk persona’s te maken van de doelgroep waar je je oplossing op richt. Met behulp van een empathy map kruip je in de huid van bijvoorbeeld de klant of medewerker en breng je diens belevingswereld in kaart. Je onderzoekt daarbij vooral de onderliggende emoties van jouw doelgroep. Dit werkt als volgt.
De hoofdvraag: bedenk eerst welke vraag je aan deze doelgroep wilt stellen. De vraag gaat over je eigen product of dienst.
- Geef je persona in de empathy map om te beginnen een naam. Door een naam aan je map te verbinden gaat het meer leven. En zoek er een passende afbeelding of tekening bij.
- Bij ‘voelt’ vul je in wat er echt toe doet voor jouw persona. Wat zorgt ervoor dat hij/zij in de ochtend uit bed stapt? Waar houdt hij/zij zich mee bezig? Waar denkt deze persoon geregeld aan?
- Bij het onderdeel ‘horen’ vul je zaken in die je persona in diens omgeving kan horen. Wat zeggen bijvoorbeeld vrienden of collega’s? Of diens leidinggevende?
- Bij het kopje ‘zien’ omschrijf je wat de persoon in het dagelijks leven ziet. Dit kan de omgeving zijn maar ook kansen die hij/zij aan wil grijpen.
- Bij het kopje ‘zeggen & doen’ omschrijf je wat de persoon zegt en doet. Maakt je persona loze beloftes of juist niet? Hoe communiceert de persoon met de directe omgeving en hoe communiceert hij/zij op het werk?
- Schrijf vervolgens een korte conclusie waarmee je de eerder gestelde vraag beantwoordt op basis van de ingevulde empathy map. Welke problemen lost jouw product of dienst op. Waarom zou deze persoon jouw product of dienst afnemen?











