Hoe je een persona maakt

Een persona is een uitgebreid profiel van een specifieke doelgroep klanten, medewerkers, patiënten, studenten, bezoekers etc. Een persona geeft jouw doelgroep als het ware een gezicht, waardoor het makkelijker is om je in hen te verplaatsen. Zo leer je jouw doelgroep beter kennen. En kun je makkelijker een heldere boodschap formuleren, doeltreffender een product ontwikkelen of beter een passende oplossing bedenken voor een probleem.

Je kunt persona’s zelf maken door het doen van grondig doelgroeponderzoek en het analyseren van beschikbare data. Of je maakt ze al brainstormend samen met een aantal mensen uit jouw organisatie. Welke wijze je ook kiest, wij gebruiken bij het maken onze persona’s één van de volgende twee werkwijzen. We leggen ze hieronder aan je uit.


Het persona format

  1. Allereerst heeft een persona natuurlijk een gezicht nodig. Dit maakt het makkelijker om je direct tot hem of haar te richten. Gebruik een illustratie of foto en plaats deze op een centrale plek op je papier.
  2. Een persona krijgt vervolgens een eigen naam. Dit is best lastig en subjectief omdat veel mensen bij een bepaalde naam al een beeld in hun hoofd hebben.
  3. Probeer nu zo goed mogelijk een (demografisch) algemeen weergave te schetsen van de persoon achter de naam. Denk hierbij aan informatie zoals leeftijd, geslacht en gezinssamenstelling. Als het relevant is, kun je ook de omgeving en omstandigheden in kaart brengen. Zoals woonplaats, soort woning, omgeving, reiswijze of reistijd.
  4. Bij het kopje profiel vul je professionele informatie in over bijvoorbeeld de hoogste opleiding(en), het beroep, de fase van de carrière, interessante projecten of het salarisniveau in.
  5. Bij het kopje (zakelijke) interesses kun je hobby’s, interesses, vakbladen, bijbanen en websites etc. invullen.
  6. Beschrijf nu de behoefte van de persona. Wat zoekt hij of zij? Wat heeft hij of zij nodig?
  7. En waar krijgt de persona energie van en wat levert frustratie op? 
  8. Probeer ter afsluiting in een korte quote de tone of voice van je persona weer te geven. Die kun je in het spreekwolkje zetten.



De empathy map

Bij design thinking is het gebruikelijk persona’s te maken van de doelgroep waar je je oplossing op richt. Met behulp van een empathy map kruip je in de huid van bijvoorbeeld de klant of medewerker en breng je diens belevingswereld in kaart. Je onderzoekt daarbij vooral de onderliggende emoties van jouw doelgroep. Dit werkt als volgt.


De hoofdvraag: bedenk eerst welke vraag je aan deze doelgroep wilt stellen. De vraag gaat over je eigen product of dienst.


  1. Geef je persona in de empathy map om te beginnen een naam. Door een naam aan je map te verbinden gaat het meer leven. En zoek er een passende afbeelding of tekening bij.
  2. Bij ‘voelt’ vul je in wat er echt toe doet voor jouw persona. Wat zorgt ervoor dat hij/zij in de ochtend uit bed stapt? Waar houdt hij/zij zich mee bezig? Waar denkt deze persoon geregeld aan?
  3. Bij het onderdeel ‘horen’ vul je zaken in die je persona in diens omgeving kan horen. Wat zeggen bijvoorbeeld vrienden of collega’s? Of diens leidinggevende?
  4. Bij het kopje ‘zien’ omschrijf je wat de persoon in het dagelijks leven ziet. Dit kan de omgeving zijn maar ook kansen die hij/zij aan wil grijpen.
  5. Bij het kopje ‘zeggen & doen’ omschrijf je wat de persoon zegt en doet. Maakt je persona loze beloftes of juist niet? Hoe communiceert de persoon met de directe omgeving en hoe communiceert hij/zij op het werk?
  6. Schrijf vervolgens een korte conclusie waarmee je de eerder gestelde vraag beantwoordt op basis van de ingevulde empathy map. Welke problemen lost jouw product of dienst op. Waarom zou deze persoon jouw product of dienst afnemen?


door duda-wsm 30 december 2024
Veranderingen doorvoeren kan best spannend zijn. Het voelt vaak als een grote uitdaging om iedereen mee te krijgen. Of het nu gaat om een reorganisatie, een nieuw werkproces of een verbouwing, lang niet iedereen is meteen enthousiast. Gelukkig kunnen de zeven beïnvloedingsprincipes van Robert Cialdini daarbij helpen. Deze principes zorgen ervoor dat mensen op een natuurlijke manier meegaan in de verandering, zonder dat het voelt alsof ze iets opgelegd krijgen. We leggen je graag uit hoe je deze principes kunt inzetten om jouw team mee te krijgen.
door info 8 december 2024
In een wereld waarin teams steeds vaker samenwerken, is het van cruciaal belang om te begrijpen hoe deze groepen functioneren. Of het nu gaat om een projectteam, een managementgroep of een klas, de relaties tussen mensen bepalen voor een groot deel de sfeer, productiviteit en samenwerking. Een effectief hulpmiddel om deze relaties inzichtelijk te maken is het sociogram. Maar wat is een sociogram precies, en hoe kan het helpen om de manier waarop teamleden met elkaar omgaan beter te begrijpen?
door info 22 juli 2024
In veel organisaties is participatie inmiddels een cruciaal concept. Het varieert van het simpelweg informeren van belanghebbenden tot het volledig overdragen van besluitvormingsmacht aan de betrokkenen. Dit spectrum van participatie wordt vaak weergegeven door de participatieladder. Het samenstellen van een participatiematrix helpt organisaties bij het kiezen van de juiste werkvormen afhankelijk van de gewenste graad van participatie. In deze blog bespreken we de relevante wetenschappelijke inzichten en geven we concrete voorbeelden van werkvormen per participatieniveau.
door studio stapelgoed 15 juli 2024
Creatief leiderschap. Steeds vaker zie je deze term in vacatures langskomen. Maar wat is het eigenlijk? Bij studio stapelgoed vinden we dat creatief leiderschap draait om ondernemende leiders en professionals die uit hun patronen en overtuigingen durven te breken om anders te kunnen kijken, denken en doen. Leiders die het lef hebben om samen met anderen te pionieren en innovaties te realiseren.
door studio stapelgoed 8 juli 2024
In een wereld die steeds sneller evolueert en waar samenwerking een cruciale rol speelt in het succes van organisaties, is het voeren van waardevolle dialogen op de werkplek van onschatbare waarde. William Isaacs, de auteur van "Dialogue: The Art Of Thinking Together", benadrukt dat dialoog niet alleen een manier is om verschillen te overbruggen, maar ook om iets nieuws te creëren. Bij studio stapelgoed vertalen we dit naar praktische werkvormen om zo te zorgen dat ieder team met een waardevolle dialoog aan de slag kan.
door studio stapelgoed 1 juli 2024
Het gebruik van Lego ‘minifigures’ in sollicitatie- en jaargesprekken kan een verfrissende en effectieve manier zijn om dieper inzicht te krijgen in de persoon tegenover je. Het biedt een speels en creatief element dat communicatie bevordert, creativiteit aanwakkert en complexe ideeën visualiseert. Probeer het vooral eens uit en ontdek hoe het de kwaliteit van je gesprekken kan verbeteren.
door info 23 april 2024
Stel je eens voor: een vergaderruimte boordevol met mensen van alle rangen en standen binnen de organisatie. Elk met hun eigen unieke persoonlijkheid. Als facilitator staan wij vaak voor dit soort groepen, met een waar circus aan persoonlijkheden. Bij studio stapelgoed proberen we tijdens een sessie om al die stukjes samen te brengen tot een geheel. Van sprankelende extraverten tot bedachtzame introverten, van degenen die met open armen elke uitdaging aangaan tot degenen die liever op de achtergrond blijven. Het is voor ons als een kleurrijk mozaïek waarbij elke deelnemer een uniek stukje vormt. Dit maakt iedere bijeenkomst een avontuur op zich.
door studio stapelgoed 12 februari 2024
Future search is een door Marvin Weisbord en Sandra Janoff ontwikkelde large scale intervention om met een grote groep mensen in enkele dagen tot een toekomstvisie en een bijbehorend actieplan te komen. Daarbij worden creatieve methoden gebruikt om de deelnemers te stimuleren om bekende denkpatronen en dominante aannames los te laten en 'met nieuwe ogen' naar mogelijkheden te zoeken. In de blog leggen we je uit hoe future search nu precies werkt.
door studio stapelgoed 5 februari 2024
Bij studio stapelgoed zijn we altijd op zoek naar leuke vergaderlocaties. Noord-Holland biedt wat ons betreft een schat aan inspirerende ruimtes. We nemen je daarom in dit blog mee op een reis langs pittoreske steden en schilderachtige kustplaatsen, naar onconventionele vergaderplekken die jouw bijeenkomst onvergetelijk zullen maken.
22 januari 2024
In de wereld van idee-ontwikkeling heeft de methode van het "roasten" zich bewezen als een krachtige turbo-booster, waarmee je plannen in slechts 2 uur tijd aanzienlijk verder brengt. Deze aanpak, gericht op het leren van kritiek, het ontwikkelen van oplossingen en het vergroten van verbinding en draagvlak. Roasten is eigenlijk grappig kritiek leveren op iemand, vaak met een humoristische twist. Het doel is niet om iemand echt te kwetsen, maar eerder om lichtvoetig plagerig te zijn. Het draait om slimme opmerkingen en een speelse houding, maar het is belangrijk om grenzen te respecteren en niet te ver te gaan. In dit blog leggen we uit hoe je het roasten kunt toepassen tijdens een bijeenkomst.
Meer posts
Share by: