Hoe zorg je voor een inspirerende ruimte?

Wist je dat de omgeving een belangrijke factor is bij het organiseren van een goede vergadering? We zijn vaak geneigd om onderuit te hangen aan een tafel. Haal de tafel eens weg en zet de stoelen in een cirkel. Zo kan iedereen elkaar zien en is er meer aandacht voor elkaar. Zo zijn er nog veel meer dingen die je kunt. In dit blog lees je welke simpele aanpassingen je kunt maken om de vergaderruimte positief te beïnvloeden.


De volgende zaken dragen bij aan een inspirerend en goed overleg:

1. Doe eens wat anders en verras je deelnemers door de ruimte aan te kleden met bijvoorbeeld statafels, zodat zij direct kleine groepen kunnen vormen. Of zet de tafels en stoelen aan de kant en ga staan. Bij de ideale brainstorm is er voldoende ruimte om rond te lopen en zijn er lege wanden om flip-overvellen op te hangen. 

2. Een zaal vol licht, kleur en kunst zorgt voor meer inspiratie dan een saaie vergaderruimte zonder ramen. Heb je dat  
niet tot je beschikking? Hang dan een aantal leuke posters op met grappige quotes en mooie kleur.

3. Zeker als je met een wat grotere groep in één ruimte zit, is het fijn als het er fris en geventileerd is. Als er weinig zuurstof is, daalt het energieniveau en wordt de kans op een effectieve vergadering kleiner. Zet ook eens wat planten of een mooi boeket bloemen neer.

4. Zorg voor een hoekje met losse stoelen, poefjes etc. voor een korte onderbreking of één op één overleg.

5. Veel creatieve materialen op tafel zoals stiften, sticky notes, lego of kleine puzzeltjes werken inspirerend

6. Een white- of planbord aan de muur of beter nog een digitaal scherm waarop spontaan ideeën geschreven of getekend kunnen worden.

7. Goedwerkende apparatuur en digitale verbinding waarmee je bijvoorbeeld snel gegevens kunt opzoeken.

8. De mogelijkheid om een spel te spelen zorgt voor een betere sfeer en een hogere productiviteit. Denk eens aan een pooltafel, een spelcomputer, een pingpongtafel, tafelvoetbal of een dartbord.

Bovenstaande punten gelden natuurlijk ook online vergaderen. Het is dan aan de individuele deelnemers om hun werkplek zo prettig en inspirerend mogelijk te maken.
door studio stapelgoed 31 maart 2025
Loop een willekeurige stad in en je ziet ze overal: van die grijze, saaie muren die niets vertellen. Bij studio stapelgoed hebben wij we voorliefde voor streetart en graffiti. Dat je op een straathoek opeens een gigantisch kleurrijk kunstwerk tegenkomt, een verborgen muurschildering die een verhaal vertelt of een klein aanplakbiljet dat je aan het denken zet. Streetart is veel meer dan verf op een muur. Wat streetart zo bijzonder maakt, is dat het je op een onverwachte manier kan raken. Het is kunst die niet in een museum hangt, maar onderdeel is van het dagelijkse leven. En dat maakt het zo toegankelijk en inspirerend.
door studio stapelgoed 24 maart 2025
Innovatie klinkt misschien als iets groots en ingewikkelds, maar vaak begint het juist met kleine veranderingen in de dagelijkse praktijk. Denk aan een nieuwe manier van samenwerken, een slimme oplossing voor een terugkerend probleem of een creatieve twist in je productaanbod. Het punt is: iedereen kan innoveren! Maar hoe zorg je ervoor dat je team zich vrij voelt om met nieuwe ideeën te komen? Hier zijn vijf praktische tips om innovatie in je team aan te wakkeren – inclusief inspirerende voorbeelden uit de praktijk.
door studio stapelgoed 17 maart 2025
Ken je dat gevoel dat je iets beter onthoudt als je er een plaatje bij hebt gezien? Dat is geen toeval. Dit fenomeen wordt het Picture Superiority Effect genoemd: beelden worden beter onthouden dan woorden. In ons brein worden visuele prikkels namelijk sneller verwerkt en sterker opgeslagen dan tekstuele informatie. En dát is precies waarom we bij studio stapelgoed zo’n grote liefde hebben voor visueel vormgegeven ontwerpen en graag werkvormen zoals associatiekaarten en tekenen inzetten.
door studio stapelgoed 10 maart 2025
Creativiteit voelt vaak als iets onbeperkte vrijheid om te maken wat je wilt, zonder regels of grenzen. Maar juist beperkingen kunnen een katalysator zijn voor de meest verrassende ideeën. Dit principe noemen we creative constraint: door jezelf beperkingen op te leggen, dwing je jezelf om anders te denken en nieuwe oplossingen te vinden. Wij hanteren dit dan ook regelmatig bij onze eigen sessies.
door studio stapelgoed 3 maart 2025
Bij studio stapelgoed geloven we dat de beste ideeën niet zomaar uit de lucht komen vallen. Creativiteit is een proces: een samenspel tussen vrij denken, kritisch kijken en praktisch uitvoeren. Eén gave manier om dit proces te structureren, komt van niemand minder dan Walt Disney zelf.
door studio stapelgoed 24 februari 2025
Bij studio stapelgoed geloven we dat aanwakkeren van de creativiteit van evident belang is om te komen te nieuwe ideeën. Daarvoor hoef je niet meteen een brainstorm van een dag(deel) te organiseren, maar kan de inzet van simpele werkvormen nét voor dat extra impuls zorgen. In dit blog verzamelden wij onze favoriete werkvormen die je eenvoudig kunt inzetten. Werkvormen die weinig voorbereiding vragen en die je eigenlijk op ieder moment kunt gebruiken
door studio stapelgoed 17 februari 2025
Je hebt een sessie voorbereid, je hebt er zin in, je start vol energie en dan merk je het. De energie in de groep is laag, deelnemers doen niet echt mee, reageren lauw of haken zelfs af. Ai. Niet helemaal wat je voor ogen had. Wat nu? Geen paniek! Er zijn manieren om de energie terug te brengen en je deelnemers weer in de flow te krijgen. Maar eerst: hoe ziet afhaken er eigenlijk uit?
door studio stapelgoed 10 februari 2025
Bij studio stapelgoed zijn we altijd op zoek naar leuke vergaderlocaties. Eerder schreven een blog over 10 inspirerende vergaderlocaties in Noord-Holland. Deze keer is Zuid Holland aan de beurt, waarbij je we een aantal mooie vergaderplekken laten zien, waar je maar wat graag jouw bijeenkomst wilt organiseren.
door studio stapelgoed 20 januari 2025
In een wereld die voortdurend verandert, zijn creativiteit en innovatie twee begrippen die vaak door elkaar worden gebruikt. Hoewel ze nauw met elkaar verbonden zijn, verschillen ze fundamenteel in betekenis, toepassing en impact. Om te begrijpen hoe ze samenwerken en elkaar versterken, is het belangrijk om de nuances te kennen. In dit blog leggen we uit wat het verschil is en hoe je ze allebei optimaal kunt benutten.
door studio stapelgoed 13 januari 2025
In elke groep kom je tegenstellingen tegen. Ook in de sessies die wij begeleiden. De ene persoon heeft behoefte aan autonomie, terwijl de ander juist graag samenwerkt. Sommige teamleden willen snelle resultaten boeken, terwijl anderen beter functioneren met een lange termijnvisie. Het kan lijken alsof je moet kiezen tussen deze opties, wat soms voor spanningen zorgt. Polarity Thinking laat echter zien dat je beide kanten nodig hebt om tot het beste resultaat te komen. Het gaat niet om óf-óf, maar om én-én. Daarom zetten wij dit met regelmaat in tijdens teamsessies, waarbij de onderlinge samenwerking centraal staat.
Meer posts
Share by: