Wat is inspiratie? Je zou het kunnen omschrijven als ‘een ingeving’, of ‘een goed idee krijgen’. Dat suggereert echter dat inspiratie van buiten komt. Zoals Griekse dichters afhankelijk waren van de muze die hen briljante ideeën in het oor fluisterden. Inmiddels zijn we er achter dat inspiratie voor ieder mens anders werkt. We geven het woord allemaal een eigen betekenis en invulling. Maar er zijn wel een paar grote ‘gemene delers’. Voor veel mensen heeft het te maken met een positieve flow: toestand waarin je creatief nadenkt en weet hoe je iets goed moet doen. Het is een gevoel, een doorbraak, een groots idee of een magisch moment waarop je een briljant plan krijgt. Iets moois dus. Iets waar je blij van wordt, waarvan je denkt “Ja, dát is het!”. Geïnspireerd zijn draagt voor veel mensen bij aan een gevoel van geluk en bewuste keuzes maken. Ze voelen zich energiek en opgewekt. Inspiratie is dus vooral een innerlijke kracht. Toch kun je het ook zien. Geïnspireerde mensen stralen iets krachtigs uit en hun enthousiasme kan heel aanstekelijk werken.
Waar vind ik inspiratie?
Inspiratie is dus als het ware creativiteit die stroomt. Er is beweging. Flow. Daarom voelen we ons inspiratieloos als we niet lekker in ons vel zitten, als we vastzitten en niet openstaan voor nieuwe ideeën. Hoe zorg je dan dat de energie weer kan gaan stromen? Hoewel sommigen beweren dat inspiratie ontstaat door hard werken, laat het zich niet dwingen of forceren. Inspiratie is gebouwd op ingevingen, op gedachten of beelden die je krijgt. Waar jij jouw inspiratie vindt, is persoonlijk. Het kan zijn dat je het haalt uit de natuur, muziek, kunst, een hobby, je werk of dingen die je meemaakt. Of je wordt geïnspireerd door mensen. Er zijn bekende voorbeelden van personen die worden gezien als inspirerend: Albert Einstein, Beyonce of Nelson Mandela. Maar nog waardevoller zijn jouw persoonlijke inspiratiebronnen, uit je eigen omgeving.
Je kunt je inspiratiebron opzoeken, maar vaak komt het op een onverwacht moment. Dick Bruna bijvoorbeeld, raakte geïnspireerd toen hij op vakantie was en een konijntje rond het huis zag lopen. Met als resultaat de wereldwijde verkochte Nijntje boeken. Inspiratie draait daarom wat ons betreft om openstaan. Als je je openstelt voor de dingen die om je heen gebeuren; voor wat je ziet, ervaart, hoort en leest; voor ontmoetingen met collega’s, vrienden of onbekenden.
Meer inspiratie?
Bij studio stapelgoed vinden we het fijn om onze inspiratie aan te wakkeren, want zo ontstaan vaak de mooiste ideeën en plannen. We gebruiken daar de volgende boosters voor:
- Maak een inspiratielijstje met alles waar je blij van wordt, waar je energie van krijgt en waar je door geprikkeld wordt om anders te denken of kijken. Pak het lijstje erbij als je inspiratie ver te zoeken is.
- Neem altijd iets mee waar je in kan schrijven. Of spreek iets in op de spraakrecorder van je telefoon of gebruik een notitie-app. Want inspiratie komt soms op de meest onverwachte momenten en dan wil je het wel graag vastleggen.
- Laat je inspireren door de experts en goeroes op jouw vakgebied. Ga naar events, lees hun boeken en luister podcasts waar ze in te gast zijn. Zo leer je snel over relevante ontwikkelingen en belangrijkste actuele thema’s.
- Reizen, de wereld zien, ervaren hoe mensen elders op deze aarde in het leven staan, zorgt voor nieuwe inzichten én ideeën. Dit betekent natuurlijk niet dat je, als je geen inspiratie hebt, een grote reis moet gaan maken. Maar je kan er natuurlijk wel kiezen om af en toe een trip in de vorm van een (mini) break te plannen.
- Wij houden enorm van mooie visualisaties, foto’s en ander beeldmateriaal. Een beeld zegt niet voor niets meer dan 1000 woorden. Laat je inspireren door tijdschriften, Instagram of Pinterest.
- Lees een goed boek, bijvoorbeeld een biografie van iemand waar je bewondering voor hebt. Geen lezer? Hetzelfde gaat natuurlijk op voor muziek, film of musea. Het gaat erom dat je nieuwe perspectieven en prikkels opdoet, dat je je brein inspireert met nieuwe informatie.
- Contact met mensen werkt stimulerend. Samen brainstormen gaat vaak veel makkelijker dan in je eentje. Je stimuleert elkaar en vult elkaar aan.
Meer lezen?