De uitvinder van het brainstormen is Alex Faikney Osborn. Of hij het brainstormen ook echt heeft uitgevonden is wat twijfelachtig. Maar hij was wel de eerste die het toepaste als werkvorm en er de naam brainstormen aan gaf. Osborn koos ervoor om het brainstormen op te splitsen in twee fasen: de eerste fase noemde hij de ‘divergentie’ of ‘ideegeneratiefase’; de tweede fase de ‘convergentie’ of ‘idee-evaluatiefase’.
Osborn bedacht 4 spelregels voor tijdens het divergeren:
Wij voegen daar altijd 2 spelregels aan toe:
Maak het leuk!
Met een fijne omgeving, wat lekkers op de tafel en een energieke start help je de ideeenstroom. Eet samen, strek even de benen, maak ruimte voor humor en lachen en vooral gebruik energieke werkvormen. De omgeving van de brainstorm heeft absoluut invloed op het resultaat. Onze tips voor een fijne omgeving:
Lees ook eens ons blog over eten als breinbooster
Geen ‘Ja, maar’
Oordeel op het moment zelf niet over ideeën. Reageer niet met: ja, maar … Laat beperkingen zoals budget, wetten, tradities achterwege. Uit een onrealistisch idee komt in een latere fase misschien een haalbaar concept. De volgende uitspraken zijn tijdens de ideegeneratiefase ‘verboden’. Druk ze af op een poster en hang ze op aan een muur.
Wat zijn de meest voorkomende creativiteitsbeknottende uitspraken in jouw organisatie? Voeg ze gerust toe aan de lijst voor je deze ophangt. En komt er na het uitleggen van de spelregels nog steeds ‘ja, maar’ voorbij? Gooi er dan gerust een ‘ja, maar’ verbod in.
Nieuwsbrief ontvangen?
Bedankt voor je bericht.
We nemen zo snel mogelijk contact met je op.
Oeps, er is een fout opgetreden bij het versturen van je bericht.
Probeer het later nog eens.
Alle rechten voorbehouden | studio stapelgoed