Stapelgoede openingsvragen voor de check-in

We schreven er al over in een eerder blog: start een bijeenkomst altijd met een check-in. Bij studio stapelgoed geloven we dat een goede start de sfeer bepaalt voor de rest van een bijeenkomst. Je kunt daar natuurlijk allerlei leuke en effectieve werkvormen of tools voor inzetten. Maar soms werkt alleen het stellen van een prikkelende vraag al. Wij verzamelden 10 stapelgoede openingsvragen én we geven je een aantal extra tips.

Bij de start van een vergadering of een sessie is het dus een uitstekend idee om je deelnemers te helpen om met hun aandacht naar het moment te komen. Piepende telefoons, overvolle mailboxen en krappe agenda’s maken dat de focus op jouw bijeenkomst soms moeilijk is. Een verrassende check-in vraag helpt je deelnemers vaak om los te komen van de dagelijkse hectiek. 

 

Onze 10 favoriete vragen om een sessie mee te openen zijn:

  1. Wat is de laatste plek waar je voor het eerst bent geweest?
  2. Aan welke sport zou jij doen als je mee mag naar de Olympische Spelen?
  3. Wat was voor jou een succes in de afgelopen week?
  4. Welke film, talkshow of serie keek je gisteravond?
  5. Als je zou stranden op een eiland, wat zou je dan bij je willen hebben en waarom?
  6. Wanneer je jezelf zou moeten vergelijken met zonsopgang, daglicht, schemering, zonsondergang of de nacht, welke zou je dan zijn? 
  7. Wie is jouw superheld?
  8. Als je morgen wakker zou worden als een dier, welk dier zou je dan het liefst willen zijn en wat is de reden dat je juist dit dier kiest?
  9. Welke foto op je telefoon ga je nooit verwijderen? 
  10. Wanneer je jezelf vergelijkt met een snoepreep, welke zou je dan zijn? 


Maatwerk

Ook verzinnen wij vaak een openingsvraag die past bij het onderwerp van de bijeenkomst. Gaat het over leiderschap? Dan vragen we wie de meest inspirerende leider is van de deelnemers. Gaat het over ontwikkeling? Dan vragen we naar de favoriete leerstijl. Gaat het om een boekenclub? Dan vragen we naar het meest gelezen boek.


Een gebruiksaanwijzing

Zet je de check-in geregeld in bij dezelfde groep deelnemers? Dan is het leuk om iedere keer een nieuwe vraag te stellen en de opbrengsten telkens te verzamelen. Zo kun je na verloop van tijd voor iedere deelnemer een soort selfie of ‘gebruiksaanwijzing’ op 1 A4 maken.


Creatieve types

Ook zetten we geregeld de “Creative Types” test van Adobe Create in. Dit is een prachtige door Adobe vormgegeven online vragenlijst. Je wordt al blij van het invullen. Er zijn 8 types: the Artist, the Thinker, the Adventurer, the Maker, the Producer, the Dreamer, the Innovator, and the Visionary. Na het invullen krijg je een uitgebreide uitleg over welke type bij jou aansluit. Super leuk om je deelnemer vooraf te laten doen of tijdens de meeting (duurt 5 tot 10 minuten) en daarna te bespreken.


Veel meer inspiratie lees je in ons blog Top 10 kennismakers.


door studio stapelgoed 14 april 2025
We zijn van nature gewoontedieren. Ook in ons denken. We zoeken automatisch naar logische, voor de hand liggende oplossingen. Handig in de meeste situaties – maar funest als je écht iets nieuws wilt bedenken. Dat is waar lateraal denken in beeld komt. Een creatieve denktechniek die je helpt om vastgeroeste patronen te doorbreken en verrassende invalshoeken te vinden. Maar wat is lateraal denken precies? Hoe werkt het in ons brein? En hoe pas je het toe in een organisatie of team
door studio stapelgoed 7 april 2025
Bij studio stapelgoed geloven we dat de beste sessies ontstaan wanneer deelnemers écht eigenaar zijn van wat er gebeurt. Wij ontwerpen sessies waarin mensen zelf keuzes maken, hun eigen route bepalen en actief bijdragen aan het proces. Waarom? Omdat autonomie zorgt voor betrokkenheid, creativiteit en duurzame impact. Als deelnemers zelf regie hebben, voelen ze zich verantwoordelijker en wordt de sessie veel meer dan alleen een moment—het wordt iets wat blijft hangen. Maar hoe zorg je ervoor dat je als begeleider niet onbewust de autonomie wegneemt?
door studio stapelgoed 31 maart 2025
Loop een willekeurige stad in en je ziet ze overal: van die grijze, saaie muren die niets vertellen. Bij studio stapelgoed hebben wij we voorliefde voor streetart en graffiti. Dat je op een straathoek opeens een gigantisch kleurrijk kunstwerk tegenkomt, een verborgen muurschildering die een verhaal vertelt of een klein aanplakbiljet dat je aan het denken zet. Streetart is veel meer dan verf op een muur. Wat streetart zo bijzonder maakt, is dat het je op een onverwachte manier kan raken. Het is kunst die niet in een museum hangt, maar onderdeel is van het dagelijkse leven. En dat maakt het zo toegankelijk en inspirerend.
door studio stapelgoed 24 maart 2025
Innovatie klinkt misschien als iets groots en ingewikkelds, maar vaak begint het juist met kleine veranderingen in de dagelijkse praktijk. Denk aan een nieuwe manier van samenwerken, een slimme oplossing voor een terugkerend probleem of een creatieve twist in je productaanbod. Het punt is: iedereen kan innoveren! Maar hoe zorg je ervoor dat je team zich vrij voelt om met nieuwe ideeën te komen? Hier zijn vijf praktische tips om innovatie in je team aan te wakkeren – inclusief inspirerende voorbeelden uit de praktijk.
door studio stapelgoed 17 maart 2025
Ken je dat gevoel dat je iets beter onthoudt als je er een plaatje bij hebt gezien? Dat is geen toeval. Dit fenomeen wordt het Picture Superiority Effect genoemd: beelden worden beter onthouden dan woorden. In ons brein worden visuele prikkels namelijk sneller verwerkt en sterker opgeslagen dan tekstuele informatie. En dát is precies waarom we bij studio stapelgoed zo’n grote liefde hebben voor visueel vormgegeven ontwerpen en graag werkvormen zoals associatiekaarten en tekenen inzetten.
door studio stapelgoed 10 maart 2025
Creativiteit voelt vaak als iets onbeperkte vrijheid om te maken wat je wilt, zonder regels of grenzen. Maar juist beperkingen kunnen een katalysator zijn voor de meest verrassende ideeën. Dit principe noemen we creative constraint: door jezelf beperkingen op te leggen, dwing je jezelf om anders te denken en nieuwe oplossingen te vinden. Wij hanteren dit dan ook regelmatig bij onze eigen sessies.
door studio stapelgoed 3 maart 2025
Bij studio stapelgoed geloven we dat de beste ideeën niet zomaar uit de lucht komen vallen. Creativiteit is een proces: een samenspel tussen vrij denken, kritisch kijken en praktisch uitvoeren. Eén gave manier om dit proces te structureren, komt van niemand minder dan Walt Disney zelf.
door studio stapelgoed 24 februari 2025
Bij studio stapelgoed geloven we dat aanwakkeren van de creativiteit van evident belang is om te komen te nieuwe ideeën. Daarvoor hoef je niet meteen een brainstorm van een dag(deel) te organiseren, maar kan de inzet van simpele werkvormen nét voor dat extra impuls zorgen. In dit blog verzamelden wij onze favoriete werkvormen die je eenvoudig kunt inzetten. Werkvormen die weinig voorbereiding vragen en die je eigenlijk op ieder moment kunt gebruiken
door studio stapelgoed 17 februari 2025
Je hebt een sessie voorbereid, je hebt er zin in, je start vol energie en dan merk je het. De energie in de groep is laag, deelnemers doen niet echt mee, reageren lauw of haken zelfs af. Ai. Niet helemaal wat je voor ogen had. Wat nu? Geen paniek! Er zijn manieren om de energie terug te brengen en je deelnemers weer in de flow te krijgen. Maar eerst: hoe ziet afhaken er eigenlijk uit?
door studio stapelgoed 10 februari 2025
Bij studio stapelgoed zijn we altijd op zoek naar leuke vergaderlocaties. Eerder schreven een blog over 10 inspirerende vergaderlocaties in Noord-Holland. Deze keer is Zuid Holland aan de beurt, waarbij je we een aantal mooie vergaderplekken laten zien, waar je maar wat graag jouw bijeenkomst wilt organiseren.
Meer posts
Share by: