Hoe je kernwaarden levendig maakt

Kernwaarden vertellen waar de organisatie voor staat en wat de organisatie wil realiseren in de dagelijkse praktijk. Ze bieden medewerkers een zekere houvast omdat houding en gedrag worden vormgegeven door de kernwaarden. Ondanks alle goede bedoelingen blijft het echter geregeld een vrijblijvend lijstje met mooie begrippen waar niemand het mee oneens is maar die niet echt leven bij de medewerkers. Daar is meer voor nodig! In dit blog geven we je 4 werkvormen om met de geformuleerde kernwaarden aan de slag te gaan.


Kernwaarden dragen bij aan de missie en visie

Na het benoemen van een missie en visie zijn de kernwaarden de volgende logische stap. Want de missie geeft aan waarom een organisatie bestaat. De visie geeft de ambitie weer en waar de organisatie heen wil; het zegt dus iets over straks. Kernwaarden geven aan welke waarden voor de organisatie belangrijk zijn en die de basis vormen voor de manier van werken en handelen. Het zijn dragers van de organisatiecultuur. Kernwaarden zijn dus geen doel op zich. Ze dragen bij aan het bereiken van de missie en visie. Ze gaan echter pas écht leven als medewerkers ze herkennen en er betrokkenheid bij voelen.

 

Willen, kunnen en weten

De nieuwe waarden moeten verankerd worden in het denken en doen van je medewerkers. Ontwerp daarvoor een blended programma, waarin je online-instrumenten en offline interventies combineert. Wij proberen in een veranderplan altijd de volgende 3 focuspunten te gebruiken:

  1. Willen: enthousiasme en energie vrijmaken bij medewerkers voor de kernwaarden. Ze ervaren betrokkenheid en vertrouwen.
  2. Kunnen: heeft iedereen de juiste kennis, ervaring, ruimte en middelen om het gewenste gedrag te laten zien?
  3. Weten: wat is het doel, welke route gaan we volgen, wat zijn de spelregels en welke impact heeft de kernwaarden op het individuele werk?

 

Voorbeeld plan van aanpak

Bij studio stapelgoed gaan we altijd eerst voor een ontwerpproces waar zoveel mogelijk stakeholders bij betrokken worden. Dit is de fase waarin je heel veel informatie verzameld. Om deze vervolgens met behulp van werkvormen te prioriteren. Beperk je tot 3 tot 5 kernwaarden. Less is more. En zet ze ook nog in volgorde van prioriteit. Door korte, snelle slagen te maken, komen we zo snel mogelijk tot een concrete invulling.

 

Als de kernwaarden eenmaal bepaald zijn dan kun je aan de slag met het daadwerkelijk ‘tot leven brengen’. Wij gebruiken dan o.a. de volgende 4 werkvormen:

  1. Vertaal de kernwaarden door naar concreet gedrag, door per team samenwerkingsgedrag af te spreken. Dit doe je door met alle teamleden afspraken te formuleren waarbij je beschrijft hoe een kernwaarde uitziet als je het écht doet. Wij gebruiken daar een variant van de vergaderformule voor. (WILLEN)
  2. Een training of inspiratiesessie helpt in bewustwording en energie. Maar vaak dooft het enthousiasme al snel weer uit en is er niet veel veranderd. Wij kiezen daarom graag voor een breed en divers aanbod van activiteiten die heel concreet, tastbaar en leuk zijn zodat medewerkers hun eigen succeservaringen kunnen opdoen met de nieuwe manier van werken. En dat over een langere periode, zodat nieuw gedrag kan inslijten en eigen gemaakt kan worden. Oh … en het is niet vrijblijvend. (KUNNEN)
  3. Geef het management de volgende opdracht: ‘Onze organisatie en de bijbehorende (unieke) kenmerken daarvan worden op een onbewoond eiland opnieuw opgezet. Je hebt maar voor een aantal mensen plek in de boot en je mag zelf niet mee. Wie zou je sturen?’ Ieder MT lid kiest een reiziger. Dit zijn de collega’s die volgens het MT de kernwaarden intrinsiek goed begrijpen. Aan deze ‘reizigers’ wordt gevraagd om met elkaar het gesprek aan te gaan en te beschrijven wat voor hen de kernwaarden inhouden. Het resultaat vormt mooie input om te delen met de rest van de organisatie. (WETEN)
  4. Last but not least: we zijn fan van korte reflectiemomenten die het liefst tijdens het reguliere werk plaatsvinden. Bijvoorbeeld bouw na een MT-overleg of teamoverleg een moment in om met elkaar te bespreken of en hoe de kernwaarden toegepast zijn op de besproken agendapunten. De stapelster is hier heel handig bij te gebruiken.

 

Nog een aantal punten om mee te nemen in je plan van aanpak

 

  • Het voorbeeldgedrag van de top is essentieel. Als daar - actief - het juist gedrag getoond wordt, is het makkelijker om je medewerkers te stimuleren dit ook te laten zien. Leidinggevenden zullen het gewenste gedrag echter alleen vertonen als zij zich committeren aan de verandering en gefaciliteerd en ondersteund worden waar nodig. Het managementteam stimuleert, faciliteert en monitort. Ieder MT-lid werkt met het eigen team ook aan de kernwaarde waar de focus op ligt. 
  • Zorg dat de kernwaarden een plek krijgen in nieuwe visiestukken en beleidsprogramma’s. Zo kun je de doorvertaling maken naar het HRM beleid. Als medewerkers intern ervaren hoe er invulling gegeven wordt aan een kernwaarde, zullen zij beter en sneller in staat zijn om dit toe te passen in hun contact met de klant of burger. 
  • Kernwaarden zijn belangrijk bij de corporate branding. Ze creëren duidelijkheid over waar de organisatie voor wil staan. Denk aan het invoegen in je huisstijl, website, tone-of-voice van teksten, contact met klanten. Ook in de externe communicatie via social media, integreren in de e-mailhandtekening, aankleden entree of restaurant etc. Of denk aan storytelling door een aantal persona's die elk een kernwaarde vertegenwoordigen.
  • Als je als organisatie de kernwaarden belangrijk vindt en je wilt dat de medewerkers daarin volgen, is het goed om de werving- en selectieprocedure hier al op afstemmen. Ook tijdens de onboardingsfase kunnen nieuwe medewerkers op speelse wijze alvast met de kernwaarden kennis maken.


door studio stapelgoed 21 april 2025
Creativiteit wordt vaak geassocieerd met kunstenaars, uitvinders of briljante geesten die ‘geniale ingevingen’ lijken te hebben. Maar neurowetenschap laat iets anders zien: creativiteit is geen mysterieus talent, maar een proces in je brein – en iedereen heeft het in zich. Ook binnen organisaties is creativiteit onmisbaar. Het zorgt voor innovatie, probleemoplossend vermogen en vernieuwing. De grote vraag is dus niet: “Wie is creatief?” maar: “Hoe kunnen we creativiteit activeren – bij onszelf én in onze teams?” In deze blog duiken we in het brein, én in de werkvloer. Hoe werkt creativiteit neurologisch? En wat kun je als organisatie doen om die creatieve vonk te laten overslaan.
door studio stapelgoed 14 april 2025
We zijn van nature gewoontedieren. Ook in ons denken. We zoeken automatisch naar logische, voor de hand liggende oplossingen. Handig in de meeste situaties – maar funest als je écht iets nieuws wilt bedenken. Dat is waar lateraal denken in beeld komt. Een creatieve denktechniek die je helpt om vastgeroeste patronen te doorbreken en verrassende invalshoeken te vinden. Maar wat is lateraal denken precies? Hoe werkt het in ons brein? En hoe pas je het toe in een organisatie of team
door studio stapelgoed 7 april 2025
Bij studio stapelgoed geloven we dat de beste sessies ontstaan wanneer deelnemers écht eigenaar zijn van wat er gebeurt. Wij ontwerpen sessies waarin mensen zelf keuzes maken, hun eigen route bepalen en actief bijdragen aan het proces. Waarom? Omdat autonomie zorgt voor betrokkenheid, creativiteit en duurzame impact. Als deelnemers zelf regie hebben, voelen ze zich verantwoordelijker en wordt de sessie veel meer dan alleen een moment—het wordt iets wat blijft hangen. Maar hoe zorg je ervoor dat je als begeleider niet onbewust de autonomie wegneemt?
door studio stapelgoed 31 maart 2025
Loop een willekeurige stad in en je ziet ze overal: van die grijze, saaie muren die niets vertellen. Bij studio stapelgoed hebben wij we voorliefde voor streetart en graffiti. Dat je op een straathoek opeens een gigantisch kleurrijk kunstwerk tegenkomt, een verborgen muurschildering die een verhaal vertelt of een klein aanplakbiljet dat je aan het denken zet. Streetart is veel meer dan verf op een muur. Wat streetart zo bijzonder maakt, is dat het je op een onverwachte manier kan raken. Het is kunst die niet in een museum hangt, maar onderdeel is van het dagelijkse leven. En dat maakt het zo toegankelijk en inspirerend.
door studio stapelgoed 24 maart 2025
Innovatie klinkt misschien als iets groots en ingewikkelds, maar vaak begint het juist met kleine veranderingen in de dagelijkse praktijk. Denk aan een nieuwe manier van samenwerken, een slimme oplossing voor een terugkerend probleem of een creatieve twist in je productaanbod. Het punt is: iedereen kan innoveren! Maar hoe zorg je ervoor dat je team zich vrij voelt om met nieuwe ideeën te komen? Hier zijn vijf praktische tips om innovatie in je team aan te wakkeren – inclusief inspirerende voorbeelden uit de praktijk.
door studio stapelgoed 17 maart 2025
Ken je dat gevoel dat je iets beter onthoudt als je er een plaatje bij hebt gezien? Dat is geen toeval. Dit fenomeen wordt het Picture Superiority Effect genoemd: beelden worden beter onthouden dan woorden. In ons brein worden visuele prikkels namelijk sneller verwerkt en sterker opgeslagen dan tekstuele informatie. En dát is precies waarom we bij studio stapelgoed zo’n grote liefde hebben voor visueel vormgegeven ontwerpen en graag werkvormen zoals associatiekaarten en tekenen inzetten.
door studio stapelgoed 10 maart 2025
Creativiteit voelt vaak als iets onbeperkte vrijheid om te maken wat je wilt, zonder regels of grenzen. Maar juist beperkingen kunnen een katalysator zijn voor de meest verrassende ideeën. Dit principe noemen we creative constraint: door jezelf beperkingen op te leggen, dwing je jezelf om anders te denken en nieuwe oplossingen te vinden. Wij hanteren dit dan ook regelmatig bij onze eigen sessies.
door studio stapelgoed 3 maart 2025
Bij studio stapelgoed geloven we dat de beste ideeën niet zomaar uit de lucht komen vallen. Creativiteit is een proces: een samenspel tussen vrij denken, kritisch kijken en praktisch uitvoeren. Eén gave manier om dit proces te structureren, komt van niemand minder dan Walt Disney zelf.
door studio stapelgoed 24 februari 2025
Bij studio stapelgoed geloven we dat aanwakkeren van de creativiteit van evident belang is om te komen te nieuwe ideeën. Daarvoor hoef je niet meteen een brainstorm van een dag(deel) te organiseren, maar kan de inzet van simpele werkvormen nét voor dat extra impuls zorgen. In dit blog verzamelden wij onze favoriete werkvormen die je eenvoudig kunt inzetten. Werkvormen die weinig voorbereiding vragen en die je eigenlijk op ieder moment kunt gebruiken
door studio stapelgoed 17 februari 2025
Je hebt een sessie voorbereid, je hebt er zin in, je start vol energie en dan merk je het. De energie in de groep is laag, deelnemers doen niet echt mee, reageren lauw of haken zelfs af. Ai. Niet helemaal wat je voor ogen had. Wat nu? Geen paniek! Er zijn manieren om de energie terug te brengen en je deelnemers weer in de flow te krijgen. Maar eerst: hoe ziet afhaken er eigenlijk uit?
Meer posts